Ak Parti’den Düzce’de 23. Dönem Milletvekilliği yapan Profesör Doktor Celal Erbay Türkiye’de uygulamaya koyulup koyulmaması konuşulan Başkanlık sistemini farklı yönleriyle değerlendirdi.

Erbay, başkanlık sistemi için anayasanın değişmesi gerektiği vurgusunu yaparak 10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerin halkın ilk kez Cumhurbaşkanını seçmesi için başkanlık sistemine geçiş için teoride 1.basamak olmasa bile uygulama 1.basamak oluşturduğu yorumunda bulundu.Erbay tarihe bakıldığında başkanlık sisteminin ilk olarak Türklerde uygulandığını zamanla Amerikalıların benimsediği bir yönetim anlayışı olduğunu ifade etti.

Erbay başkanlık sistemiyle Türkiye’de kuvvetler ayrılığının her bir kolunun daha özgür bir biçimde çalışacağını savundu. Erbay, “Başkanlık sisteminde, kuvvetler ayrılığı daha açık ve seçik bir şekilde uygulanır. Zira halkın seçtiği başkan yasamadan bağımsız olarak, yürütmenin başı olarak hükümet eder. Mevcut sistemde yürütmeyle yasama iç içedir. Bugün herkesin şikâyet ettiği yürütmenin yasama ve yargıyı yönettiği eleştirileri de ortaya bundan dolayı gelir.”

Başkanlık sisteminde siyasi partilerin konumunun ne olacağıyla ilgili soruyu yanıtlayan Erbay, şunları ifade etti: “Her siyasi partinin bir başkan adayı çıkararak destekleme durumu söz konusu olabilir. Bu bir detaydır.”

Erbay başkanlık sistemine geçildiği takdirde geçiş sürecinde kanunlardan doğan problemleri yargının çözeceğini ifade etti. Başkanlık için mevcut anayasanın değişmesi gerektiğini anayasada “Cumhurbaşkanı” ibaresinin bulunduğunu belirtti. Erbay, başkanlık sistemini isteyen siyasi partinin 7 Haziran’da 367 milletvekili sayısına ulaşması gerektiğini aktardı.  


Haber:Y.SEVER