15 Haziran’da Ankara Güvenpark’tan adalet yürüyüşüne başlayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 25.gün süren yürüyüşü İstanbul Maltepe’deki miting meydanında milyonlarca kişiye seslenerek tamamladı. 25 gün süren yürüyüşün son etabını tek başına yürüyen Kılıçdaroğlu saat 18.00'de miting alanına ulaştı. Böylelikle 25 gün süren "Adalet Yürüyüşü" maratonu sona erdi. Eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte platforma çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, yürüyüşün son 150 metresini burada kat etti. Miting alanını dolduran kalabalığı selamlayan Kılıçdaroğlu, platformda "Hak, Hukuk, Adalet" sloganı attı.

Maltepe’de bir araya gelen milyonlarla birlikte Türkiye’ye ve dünyaya seslenen Kılıçdaroğlu, yeni bir doğuş olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında ‘Hak, hukuk, adalet sloganları yükseldi. Dünya’nın en barışçıl eylemine imza attıklarını belirten Kılıçdaroğlu, bir kişinin bile burnunun kanamadığını dile getirdi. 450 kilometrelik yürüyüş güzergâhı boyunca konakladığı ve mola verdiği noktalar tek tek sıralayan Kılıçdaroğlu, Kaynaşlı’ya, Düzce’ye ve kendisine ayran ikram eden Selamlar Köyü’ne köyüne teşekkür etti.

10 Maddelik ‘Maltepe Adalet Çağrısı’ metni
‘Neden, niçin?’ yürüdüklerinin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, ne istediklerini dile getirdi.  Kılçdaroğlu 10 maddelik ‘Maltepe Adalet Çağrısı’ metnini okudu.
 
1- 15 Temmuz darbe girişimini açık bir şekilde lanetliyoruz. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2301 gazimiz için FETÖ terör örgütünün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır.
 
2- İktidar tarafından 20 Temmuz’da getirilen OHAL ile biz buna sivil darbe diyoruz yasama yürütme ve yargı tek elde toplanmıştır. OHAL bir an önce kaldırılmalıdır.
 
3- Yargıyı siyasetin emrine vermek demokrasiye ihanettir. Kollektif suç gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir.
 
4- OHAL mağdurlarının yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara son verilmelidir.
 
5- FETÖ ile hiçbir ilişkisi ile bulunmayan ama sırf hükümete muhalif olduğu için görevlerinden alınan akademisyenler görevlerine dönmeli ve tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmalıdır.
 
6- Mesleklerini yaptıkları için tutuklu bulunan gazeteciler serbest bırakılmalıdır.
 
7- OHAL ortamında ve devlerin tüm imkanları seferber edilerek yapılan anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Bu bir mühürsüz seçimdir. Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir.
 
8- Demokratik parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayet kaldırılmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmelidir.
 
9- Sadece hukuk alanında değil toplumsal alanın tüm alanlarında adaletsizlik devam etmektedir. Yoksulluk, yaygın şiddet, terör gibi sorunlara karşı ortak irade geliştirilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahimlerinden olan kadın hakları konusunda ayrımcılığın önüne geçilmelidir.
 
10- Son zamanlarda uygulanan saldırgan dış politika ülkemiz içindeki sorunları da kökleştirmiştir. Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara  kardeşçe yaklaşan adilane bir dış politikaya dönüş yapmalıdır.

Haber:Y.SEVER