29 Mart yerel seçimlerinde yaklaşık 3 milyon vatandaş, seçilebilmek için yarışacak. 500 bin vatandaş halkın oyuyla seçilerek göreve gelecek.

Seçimlerde 16 büyükşehir, 65 il, 792 ilçe ve bin 350 beldeden oluşan toplam 2 bin 300 civarında birimde adaylar seçilmek için yarışacak. 29 Mart 2009 günü mahalle ve köy muhtar azalığı ve yedek üyelikten, ilçe belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği için yaklaşık 500 bin kişinin seçimi yapılacak. 20 siyasi partinin, belde, ilçe ve il genel meclisi için ortalama 25’er aday gösterdiği hesap edildiğinde yaklaşık 3 milyon vatandaşın yarışa katılacağı tahmin ediliyor.

Adaylar diğer taraftan da kesenin ağzını açacak. Belediye seçimlerinde tam anlamıyla bir tanıtım isteyen adayın, masraf listesi 25-50 bin YTL arasında değişiyor.

Her adayın yapması gereken masraflar ise adaya özel seçim şarkısı, seçim afişleri ve propaganda için tanıtım filmi, ses donanımlı otobüs kirası, yerel kanallarda konuşma, seçim irtibat bürosu açma, el ilanları, afişler, bayrak, kalem ve diğer baskılı tanıtım malzemeleri, kampanyada kullanılacak eleman ve araçların giderleri olarak sıralanırken bu masrafların 50 bin YTL'ye kadar çıktığı görülüyor. Tabi ki yapılan bu masrafların ardından seçimi kazanamama riski de bulunuyor.