Saadet Partisi İl Başkanı Birkan Mertol, AK Parti’de düğmeye basılan değişimin Düzce’deki yansıması ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun “Bu sene sonunda seçim olma ihtimali hala güçlü. Erken seçim demiyorum. Hükümet erken seçime gitmeyecek, baskın seçim yapacak.” sözlerinin arka yüzüne ilişkin açıklamalar yaptı.

AK Parti’nin dile getirdiği “metal yorgunluk” tabirini yorumlayan Mertol, “Metal yorgunluğu diye bir şey olmaz. Metal yorulursa kırılır. Siyaset arenasında uzun süreli koşanlarda metal yorgunluğu olur. Cumhurbaşkanı Erdoğan da uzun süredir koşuyor. Aynı şey Erdoğan içinde geçerlidir.” ifadelerini kullandı.

AK Parti’de yorulanlara yönelik çağrıları hiç kimsenin üzerine alınmadığını kaydeden Mertol, “AK Parti içerisinde çağrıları kimse çok üzerine almıyor. Üzerine alınıp da istifa eden ‘Ben çekileceğim’ diyen yok. Herkes önümüzdeki dönem için plan yapıyor. Eski il başkanları ve milletvekilleri yeniden milletvekili olmanın peşine düştü. AK Parti içerisinde metal yorgunu olup istifa eden bırakın Düzce’yi Türkiye’de böyle bir şey görmedik.” diyerek düşüncelerini aktardı.

AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin’in açıklamasında Gölyaka ile Gümüşova ilçe başkanın değiştirileceğini hatırlatan Mertol, atılan adımları şöyle eleştirdi: “Gölyaka ilçe başkanı aynı zamanda il genel meclisi üyesi olduğu için değiştireceklerini söylemişti. Onun dışında bir değişim olmayacağı ifade edildi. O zaman insanın aklına şöyle bir ‘Sayın Erdoğan’ın açıklamalarına çok fazla itibar edilmiyor mu?’ demeden edemiyorsunuz. 8 ilçede iki ilçe başkanı değiştireceksiniz. Onun dışında aynı şekilde devam edecekseniz demek ki metal yorgunluğu yok. Herkes zinde demek ki.”

AK Parti Yığılca ilçe başkanı Kerem Yalçıner’in işadamı Ali Ağaoğlu adına arasa topladığını yönelik iddiaların gündeme gelmesinin ardından yorumda bulunan Mertol, “Benim bir ilçe başkanım siyasetin içerisinde hele bir de iktidardayken böyle bir şey yapmış olsa ben onu hemen görevden alırdım. İnsanlar tercihini iyi yapacak bu tür spekülatif haberlere müsaade etmeyecekler. Hiç hoş karşılanacak bir durum değil.” sözlerini sarf etti.

Mertol, AK Parti’de atılan değişim adımını şu sözlerle özetledi: “Bu söylemler AK Parti’yi halkın gözünde yeniden zinde göstermek adına ortaya atılıyor. Biz bunu birçok eylemde olduğu gibi algı operasyonu olduğuna kanaat getiriyoruz.”

‘İktidar partisi kan kaybettiğini hissettiği noktada erken seçime gider’ değerlendirmesinde bulunan Mertol, “Seçimler zaten davul zurnayla gelmez. Erken seçim kararı hükümet hazırlığını yapar. Mecliste karar alır. Vakit kaybetmeden uygulamaya sokar. Bunun adı da basık seçimdir. Türkiye’de bir baskın seçim olacağına inanıyoruz. 2018 ilkbaharında bu baskın seçim muhtemelen olacak. MHP’nin de erken seçim için bastırdığını duyuyoruz.” dedi.

MHP Lideri Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la seçim barajının düşürülmesine yönelik teklifinin olumsuz karşılanmasını anımsatan Mertol, “AK Parti ciddi manada Saadet Partisinden endişe ediyor. 2018’de yapılması muhtemel başkanlık seçimi kıran kırana geçecektir.” diye konuştu.

Başkanlık seçiminde ikinci tura kalınması halinde Saadet Partisi’nin kilit parti olacağını iddia eden Mertol, “Saadet Partisinin desteklediği aday Türkiye’nin yeni başkanı olur. Biraz iddialı olabilir ama ben şöyle bir açıklama yapayım. Siyasette her zaman iddialı olmak lazım, öngörülen tarihe göre yapılacak 2019 seçiminde Saadet Partisi kilit bir parti olacaktır.” şeklinde konuştu.

Olası bir baskın seçime karşı parti olarak hazırlıklarının ne durumda olduğu hakkında bilgi veren Mertol, hedeflerini şu şekilde paylaştı:
“Saadet Partisi her zaman hazırdır. Gelecek hafta Ankara’da yapılacak il başkanları toplantısında da ağırlıklı olarak gündem erken seçim olacak. Milletvekili ve belediye başkan adaylarının erken tespiti yaprak çalışma startı vereceğiz.”

Son olarak esnafın durumuna ilişkin konuşan Mertol, esnafın kan ağladığını söyleyerek herkesin umudunun fındıkta olduğunu dile getirdi. AK Parti’nin en fazla oy aldığı bölgenin Karadeniz olduğunu belirten Mertol, “AK Parti açıkladığı taban fiyat ile ayağına kurşun sıkıyor.” diye ifade etti.

Haber:Y.SEVER