CHP’nin Düzce’den sorumlu Milletvekili İhsan Özkes, 12. Kasım depreminin yıldönümü nedeniyle geldiği İl Teşkilatında önemli açıklamalarda bulundu. Özkes, 33 ilde CHP’nin vekil çıkaramadığını hatırlatarak, Düzce’nin sesi olmaya devam edeceklerini belirtti.

Özkes, Düzce’nin sesi olacağımızı hep dile getirdik. Bolu ve Sakarya Milletvekillerimizle birlikte Düzce’yi unutmayacağız. Düzce’deki HES’lerle ilgili 6 tane soru önergesi verdim. 1 Kasım günü TBMM genel kurulda konuşma yaptım. O konuşmamda Düzce’ye de yer verdim. Orada Düzce ile ilgili olarak deprem vergilerini ön plana çıkardım. Deprem vergileri depremzedelere harcanacaktı. AKP iktidarı bu vergiyi halen alıyor. 23 Ekimdeki depremden sonra bu vergiler gündeme geldi. Bazı bakanlar bu vergilerin yollara harcandığını ifade ettiler. AKP’nin durmak yok yola devam sloganının daha iyi anlıyoruz. Yolda yolmaya, yolsuzluğa devam diyorlar. Hem de bunu depremzedelerin vergisinden yapıyorlar. Allah’tan ve kuldan korkmuyorlar. Bu vergilerle yol yapıyorsunuz, hiç değilse 12 Kasım depreminde Düzce’deki depremzedelerin hakları olan otoban bağlantısını yapsaydınız, Hala sorunları devam eden Düzceli depremzedelerin hakları olan paraları neden yola harcadınız? Niye otoban bağlantısını yapmadınız?” dedi.

Bakana büyük eleştiri

Bu ülkede deprem gerçeğinin tarihte de şimdi de var olduğunu belirten Özkes, Van’daki ilk depremin ardından binalara girin diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı da eleştirdi.

Özkes, “Işıkara bize bir deyim kazandırmıştı; deprem öldürmez binalar öldürür diye. Şimdi yeni bir deyim çıktı, depremler de binalar da öldürmez ama Çevre ve Şehircilik Bakanı öldürür. Binalara girin diyor, 30 yıl buralarda deprem olmayacak diyor. Van’daki ilk depremde 231 kişi kurtarıldı, ölen ise 604 kişi oldu. Son depremde ise 27 kişi kurtarıldı 30 kişi vefat etti. Bu cinayet AKP’nin boynundadır. Bu bir cinayettir. Bu cinayetin sorumlusu AKP’nin ta kendisidir. İç İşleri Bakanı da evlere girilmesi çağrısında bulundu. Aslında zerre kadar insanlık ve sorumluluk duyguları olsa bugün istifa etmeleri gerekirdi. Allah depremden de AKP’den de bu milleti korusun. 12 Kasım 1999 depreminin üzerinden 12 yıl geçti ve hala güçlendirmesi yapılmayan binalar var. Herhalde burada da 30 yıl deprem olmaz diye düşünüyorlar. Eğer burada bir rant görürlerde kentsel dönüşümü kurarlar. Kentsel dönüşümün karşısında olmak en büyük günahtır diyor. Bu Allah’a şirk koşmaktır. Allah büyük günahları belirler. Kentsel dönüşüm hakça olsun, insanların haklarına riayet ederek olsun. Yandaş holdinglere fakir fukaranın hakkı peşkeş çekilmesin. Yoksa biz yenilenmeye karşı değiliz.

Simit alırken bile vergi veriyoruz

Özkes sözlerine şöyle devam etti: AKP depremden fırsatçılık yaratıyor. Biz hayırsever bir milletiz. Komşusu açken tok yatmayan bir milletiz. Biz sosyal bir devletiz. Sosyal devlet bir deprem olduğunda bütün gereksinimleri giderir. AKP ise camilerden, TV’lerden toplanacak paralarla, Suudi Kralının verdiği 50 milyon dolarla yardım yapıyor. Toplanan vergiler nereye gidiyor peki? Simit alırken bile vergi veriyoruz. Sosyal devlet bu vergilerle depremzedelere elini uzatacak. Devlet elini uzatmıyor, millet elini uzatıyor. Vergisini vermesine rağmen bu millet elini uzattı. AKP Libya’da Müslümanların birbirini öldürmesi için 400 milyon doları verdi. 400 milyon dolar gündemde yer almadı ama Kralın yardımı gündemde yer aldı. O 400 Milyon Dolar Van’a gitseydi çok şey değişirdi. Millet bunları artık sırtında, omzunda götürmek zorunda değil. İstanbul’da 480 tane çadırkent alanı belirleniyor ama 280 çadırkent alanı rezidanslar için satılıyor. Van’a girilemedi, 15 Milyonluk İstanbul’a depremden sonra nasıl girilecek. Bunların zihniyeti depremdir.

Vebal altındayız

Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ise yaptığı konuşmada, “ Bir insan hata yaptığı zaman,