CHP Bolu Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı üyesi Tanju Özcan, 'Akil İnsanlar'a ne yetkiler verildiğini, herhangi bir ödeme yapılıp yapılmayacağını, konaklama giderlerinin nasıl karşılandığını içeren soru önergesini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdi.
Özcan, soru önergesinde, "Türkiye'nin 7 bölgesinde sözde çözüm sürecine katkı sağlaması adına tarafınızca 'Akil Adamlar' adı altında 63 kişi görevlendirilmiştir. Birçok ilde gerek sivil toplum örgütleri, gerekse de halk tarafından tepki gösterilen akil adamlar gruplarının, terörün bitirilmesi konusunda nasıl bir katkı sağlayacağı kamuoyunda şüphe ile karşılanmaktadır" ifadelerine yer verdi. Özcan şu soruları sordu:
-Hükümetiniz tarafından görevlendirilen Akil adamlara hangi yetkiler verilmiştir?
-Akil adamların görevlendirilmesi konusunda bir yasal dayanak var mıdır?
-Akil adamlar olarak tanıtılan gruplara çalıştıkları süre boyunca huzur hakkı veya maaş adı altında herhangi bir ödeme yapılacak mıdır?
-Akil adamlar gruplarının gittikleri illerde vali veya kaymakam tarafından resmi protokol esaslarına göre karşılanması konusunda bir talimatınız var mıdır?
-Akil adamlar gruplarının gittikleri illerdeki ulaşım, yemek ve konaklama giderleri kim tarafından karşılanmaktadır?
-Akil adamlar grupları terörün bitirilmesi konusunda mı, yoksa şahsınızın arzuları doğrultusunda Başkanlık sistemine geçişin altyapısını mı hazırlamaktadırlar?

Haber: H. İŞCAN