Düzce Belediyesi ev sahipliğinde Kültür Merkezinde ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi Yeni Anayasa’ konulu panel düzenlendi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Öğür, Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Levent Yılmaz ve OPTİMAR Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir’in konuşmacı olarak katıldığı panelin oturum başkanlığını yapan Düzce Belediye Başkanı paneli yönetti. Panele il ve ilçe teşkilatları ile ilçe belediye başkanların yoğun bir katılım sağladığı görüldü. Panelde anayasa değişikliğinde hayata geçirilmesi planlanan maddelerden ötürü Türkiye’nin geçmişten bugüne yaşadığı siyasi süreçler ele alındı.

Panelde konuşan Bakan Yardımcısı Metin, mevcut parlamenter sistemle alakalı bilgilendirme yaptı ve yeni sisteme ihtiyacın parlamenter sistemin işleyişindeki aksaklıktan kaynaklandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Levent Yılmaz, ekonominin AK Parti döneminde ne kadar iyi noktalara geldiğini anlattı. Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Öğür ise eski bir CHP’li olarak yaşanan darbelerin Türkiye’de nasıl süreçlerin yaşanmasına vesile olduğuna değindi.

Panel Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin ve Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş selamlama konuşması yaptı.

Bakan Yardımcısı Metin: “Kapak olsun”
Ekonomik anlamda terör saldırısı olduğundan söz eden Metin, kredi derecelendirme kuruşlarına sert bir tepki gösterdi. Metin “Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından gerçek dışı, tamamen ekonomik terör amacıyla bir değerlendirmedir. Neymiş son açıklanan veride Türkiye yatırım yapılabilirlik alanında bir alt dereceye düşürülmüş. 15 Temmuz’un ertesi günü ekonominin bütün dinamikleri çok hızlı bir şekilde çalıştı. Saldırıdan sonra ekonomimizde hiçbir olumsuz yansıma olmamıştır. 2016’nın 15 Temmuz’una kadar Doğrudan yabancı sermaye yatırımı 4 milyar dolardır. 15 Temmuz’dan sonra ise kapak olsun diye söylüyorum. 8 milyar Dolar’a yükselmiştir.” diye konuştu.



Cumhurbaşkanlığı Sistemine destek 2017 yılı başında bu oran yüzde 46’ya yükseldi
OPTİMAR Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle alakalı araştırmalar yaptıklarını söyledi. Daşdemir, farklı konu başlıkları altında yapılan araştırma sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.
“2011 yılından bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı Sistemine destek ne düzeyde onları sorduk. 2014 yılındaki araştırmada yüzde 38,5 idi. 2015 yılında yüzde 41, 2016 sonu, 2017 yılı başında bu oran yüzde 46’ya yükseldi. Kararsızların oranı ise yüzde 16,6’dır. Partiler anlamında da destekler var. Karşı çıkanlar var. MHP’liler çok karşı çıkıyor. AK Parti içerisinde bazı araştırmacılar çıkıyor. AK Partililerin yarısı ‘hayır’ oyu verecek diyor. AK Parti içerisinde de hayır oyu verecekler var. Kararsız olduklarını ifade edenler var. Bu da normal bir şey. Kafalarına yatmayan maddeler vardır. Geneli itibariyle belki çekinceleri vardır. Onları da anlamak gerekir ama başkanlık sistemi rahmetli Özal’dan beri sıkça konuşula bir meseledir. Ak Parti’de ‘hayır’ diyenlerin oranı yüzde 8, kararsızların oranı 10,9. Bu oranlar şu aşamada muhtemelen biraz azalmıştır. CHP içerisinde de ‘evet’ diyecekler var. Yüzde 7,8 bir ‘evet’ oranı var. CHP’nin yüzde 87’si Cumhurbaşkanlığı Sistemine karşılar. MHP’nin yüzde 80’i hayırcı diyorlar. Bizim yaptığımız araştırma bunu göstermiyor. MHP camiasını yakından tanıyan biri olarak 2007 yılında MHP’nin bütün araştırmalarını ben yapmıştım. Ülkücü camianın içerisindekiler havanın biraz daha değiştiğini söylüyorlar. Yaptığımız araştırmada evet diyeceklerin oranı yüzde 41,8, MHP’ler içerisinde hayırcı grup ise 40,8.  Yüzde 17.3 civarında ise MHP’de kararsız var. HDP’nin oy oranı 1 Kasım’a göre hendek siyaseti ve teröre verdikleri destek sebebiyle yarı yarıya düşmüş durumda. HDP’nin yüzde 100’ü ‘hayırcı’, bizim yaptığımız araştırma sonuçlarına göre. Özellikle Doğu ve Güney Doğu’da HDP’den vazgeçenlerin tamamı AK Parti’ye yöneldiğimi söylememe gerek yok. Etnik köken olarak Kürtlerin yüzde 47,5’inin Alevilerin ise 10,2’sinin destek verdiğini, yine Alevilerden yüzde 8,5’inin kararsız olduğunu gördük.”