Manşet programına katılan AK parti İl Başkanı Mustafa Yılmaz ve AK Parti Merkez İlçe Başkan Adayı Durmuş Arslan, son günlerde siyasetin gündemini oluşturan ve tartışmaları beraberinde getiren merkez ilçe kongresi adaylık seçimi ile ilgili açıklamalarda bulundular.

" ADAY OLDUĞUMU SON ANDA ÖĞRENDİM"

11 Aralık Pazar günü yapılacak olan Merkez İlçe Kongresi için adaylığı sonradan açıklanan ve genel merkezin oluru ile başkan adayı seçilen Durmuş Arslan, kendisinin son aşamada aday olduğunu belirterek, isminin Osman çakır tarafından verildiğini ifade etti.

Arslan, “ Daha önce 2 adayımız vardı. Salih Kuşçuoğlu ve İbrahim Canpolat, ben meclis üyesi olduğum için aday değildim. İlerleyen zamanlarda genel merkezde ismim oluğunu söyleyince öğrendim ve Milletvekili Osman Çakır vermiş ismimi, genel merkez 3 veya 4 aday istediği için. Biz daha önce birlikte görev yapmıştık. Osman Çakır Sosyal Hizmetler Müdürüyken birlikte mütevelli heyette görev alıyorduk. Daha önce oradan tanıdığı için ismimi vermiş. Bende bu vesile ile öğrendim.”dedi.

"ADAY ZENGİNLİĞİ OLSUN DENDİ"

Kongre için aday sayısı hakkında genel merkezin tavrının belli olduğunu belirten AK Parti İl Başkanı Mustafa Yılmaz ise, aday sayısının en az üç olmasının istendiğini, bu adaylar içinde uzlaşıya varılarak bir aday seçileceğinin söylendiğini belirtti.

Yılmaz, “ 3 adaydan sonra diğer adaylar nasıl çıktı, genel merkezimizde yerel teşkilatlar için ciddi bir kadro var, 3 ay önceki il başkanları toplantısında mevcut ilçelerden değişmesini istediğiniz başkanlarınız varsa tespitlerini yapalım dediler. Delege seçimlerinde 2 arkadaşımızın adı zikrediliyordu. Ancak genel merkezin tavrı netti. İlçelerde aday sayısı en az 3 olmalıydı. Aday zenginliği olsun dendi. Genel merkezin tercih yapmasının nedeni ise, geçmiş kongrelerde genel merkez, kongrelerde taraf olanların daha sonra bu çekişmeyi devam ettirdiği, bu süreç içerisinde partiye zarar verdiği konusunda hem fikir oluşmuş. Gruplar arasında çekişme yaşanmaması için öncesinden aday çıksın bu adaylar arasından uygun görülecek adayı tespit ederek uzlaşıya varılsın. Her toplantımızda arkadaşlarımızı da uyarıyoruz. Sakın gruplaşmaya girmeyelim, delege arasında gruplaşma yapmayalım diye. İlk başta arkadaşlarımız bunu inandırıcı bulmamışlardı.” Şeklinde konuştu.

"GENEL MERKEZ BİZE SİTEM ETTİ"

Adayların belirlenmesinden önce Anket yapıldığını da hatırlatan Yılmaz, ankette farklı isimler çıkması nedeniyle aday sayısının 9 a çıktığını vurguladı.

Yılmaz, “ Anket çalışmasının içindeki sorulardan biri de ilçe başkan adayı olarak kimi görmek istersiniz şeklindeydi ve 3 şıktı. Dolayısıyla burada çeşitli isimler vardı. Mevcut aday olan iki arkadaşın sorgulanması için yapılan bir anket değildi. Mevcut yöneticilerden istenmeyenlerin tespiti için de yapılmış bir anketti. 2 aday çıktığı için kamuoyu bu 2 adaya yoğunlaştı. Teşkilata farklı isimler soruldu. Farklı adaylar çıktı zaten. 9 adaydan sonra Yapılacak işlem belliydi. En az 3 aday ile Ankara’ya gidecektik. Ancak son günlerde aday sayımız 9 a çıktı. Genel merkezde bize sitem etti. Adayların her birini komisyon mülakata aldı.” dedi.

Genel merkezde yapılan mülakatı anlatan AK Parti merkez ilçe başkan adayı Durmuş Aslan , müakatta sorulan sorular hakkında bilgi verdi.

Arslan, “ Bizi bölge bölge içeri aldılar, 9 aday tek tek mülakata girdik. Önce ben girdim. 3 milletvekili görüşmede yoktu sonradan görüşleri alınmış olabilir. Bana daha önce merkez ilçede görev yaptığımı söylediler. Bende 2006-2008 yılları arasında görev yaptığımı şu an belediye meclis üyesi olduğumu söyledim. Başkan olamazsanız kimi tercih edersiniz diye sordular, teşkilatta bütün arkadaşların başkanlığı yapabileceğini söyledim.” Dedi.

Aday seçiminde partinin bu usulü uygun gördüğünü ve seçilen adayın emri vaki olmadığını vurgulayan AK Parti İl Başkanı Mustafa Yılmaz, uzlaşma sonunda tek aday belirlendiğini ifade etti.

Yılmaz, “ Bizim partimiz bu usulü uygun gördü. Aday tespitini emri vaki yapmadılar. Bir uzlaşının sonucunda yapıldı. Anket yapıldı, vekillerin görüşleri alındı. Aday olan arkadaşların da teşkilat dışında kalması gibi bir şey söz konusu değil.” Diyerek diğer adaylar arasında bir kırgınlık olmadığını belirtti. 

Haber; H. İŞCAN