Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu “Kitabın Ortasından” programı her hafta önemli konu ve konuklarla ekran yolculuğuna devam ediyor. Programın bu haftaki konuğu Düzce eski Milletvekili Fevai Arslan oldu. Arslan, vekillik döneminde Düzce’ye kazandırılanlardan il başkanlığı için adının geçmesine, 24 Haziran’da yaşanan oy kaybından fındığa kadar bir çok konuda merak edilenleri anlattı.
İlk olarak kendisi hakkında bilgiler veren Arslan, 1966 yılında Düzce’de doğduğunu belirtti ve baba mesleği olan ev tekstili üzerine ticari hayatına devam ettiğini belirtti.
2006-2011 yılları arasında AK Parti Düzce İl Başkanlığı görevinde bulunduğunu aktaran Arslan, 2011 Genel Seçimleri’nde milletvekili seçilerek iki dönem vekil olarak hizmet verdiğini söyledi.



“Düzce’nin köylerinde yol yoktu”
Program sunucusu Ünsal’ın “Düzce’nin ağabeyi” olarak bahsederek Düzce siyasetinde ağırlığı olan bir isim olduğunu vurguladığı Arslan, 2002’den bu yana Düzce’ye kazandırılan çalışmaları öncelik sırasına göre anlattı:
“2002 yıllarında Düzce’nin köylerinde yol yoktu. O yıllarda yani 2002-2010 yılları arasında köy yolları, imar ve sağlık üzerine durduk. 5 sene il başkanlığı yaptım çevre illerdeki hastanelerin yoğun bakımlarını aramadığım gün yoktu. Düzce’de yoğun bakım azdı. Bu yüzden çevre illeri arıyorduk. Bugün artık sistem nerede boşluk olduğunu gösteriyor. O noktalara geldik.

“Sağlık, eğitim ve imar konusunda çok mesai harcadık”
Karayolları ve sağlık sisteminin ardında eğitime odaklandıklarını kaydeden Arslan, şöyle konuştu:
“Depremde okullarımız da yıkılmıştı. Okullar prefabrikteydi. Bu sorunu çözmek için uğraş verdik. Okullarımız yapıldı, hastanemiz kazandırıldı. Ancak hastanemizin bitmesi uzun sürdü. Sadece 4 yıl yeri için uğraştık. İnşaatı da 2 sene gecikmeli bitti. Sağlık, eğitim ve imar konusunda çok mesai harcadık. Çok uğraştık ve belli bir yere geldik. Hastanemizde noksan eksik yerler görülebilir. Sağlık bakanlığımızın bir projesi. Eski hastaneyle karşılaştırdığımızda aynı kefeye koymak mümkün değil. Sağlık sorununu personel haricinde hemen hemen çözmüş bulunuyoruz. Bazı alanlarda doktor noksanlığı olduğunu biliyoruz.”  

“Bu konuda hiç mütevazilik yapmayacağım”
 Söz köy yollarında yürütülen çalışmalara gelince “Bu konuda hiç mütevazilik yapmayacağım.” diyen eski Vekil Arslan, “51 vilayetin içinde köy yolları bakımızdan bizimle yarışacak yok. Düzce ölçeğindeki büyükşehir olmayan, nüfusu 400 bin olan illerin arasında kalite ve sıcak asfalt yönünden Düzce 1. durumdadır.” ifadelerini kullandı.

“Bütün milletvekili arkadaşlarımızla bunu yaptık”
Yol, su, sağlık ve eğitimdeki sıkıntıların giderilmesinin ardından hayata geçirilmeyi ya da tamamlanmayı bekleyen projelere sıra geldiğini söyleyen Arslan şunları kaydetti:
“Düzce’ye otogar lazım, otoban girişim lazım, 1996 başlayan kültür merkezi derdimiz var. Kuzey çevre yolu var. 2015’ten sonra bunları gündeme aldık. Tabii sadece ben değil, bütün milletvekili arkadaşlarımızla bunu yaptık. Gündemimizde ilk olarak bu sorunları aldık.“

“Efteni bataklıktan kurtulup çok güzel olacak”
Yıllardır ıslah edilip turizme kazandırılması beklenen ve “kuş cenneti” olarak nitelendirilen Efteni Gölü’nde uzun süredir uygulanması beklenen projenin akıbeti hakkında da konuşan Arslan, şu ifadeleri kullandı: “Efteni Gölü’nü projelendirilip yatırım programına girdi. Çalışma tamamlandığında Abant Gölü’nden daha büyük bir göl haline gelecek. Etrafında yürüyüş yolları olacak. Bitki ve kuş çeşitliliği korunacak. Su seviyesinin yükselmesi, temizlenmesi, yürüyüş yolları, ota balıkçılığı ile Efteni bataklıktan kurtulup çok güzel olacak.”

“Hizmet noktasında gönlüm rahat”
 24 Haziran Genel Seçimleri’nde tekrar aday gösterilmemesi konusunda ise şöyle konuştu:
“Yeniden vekillik gibi bir talebim ve hevesim olmadı. Genel merkez 3 dönem vekillik yapanları tekrar aday göstermedi. 7 Haziran ve yinelenen 1 Kasım 2015 tarihlerinde yapılan seçimler bazı vekiller için 2 dönem bazıları için 1 dönem olarak sayıldı. Böyle hesaplandığında ben 3 dönem sayılanlar arasında yer aldım. Ama bize bu kadar görev yapma olanağı sunulduğu için mutluyum. Kafamdaki hizmet amaçlarının yüzde 80’ini gerçekleştirdim. Sorunların çözümünde siyaset olmazsa olmazdır. Siyaset eliyle devleti ve devletin imkanlarını kullananlar siyasi partilerdir ve halkın seçimiyle gelen mekanizmalardır. Bu olmazsa ancak kendi mahallenizdeki sorunları çözebilirsiniz. Siyaset olunca tüm şehir ve bölgeye hizmet etme imkanı buluyorsunuz. Allah’ın izniyle bu imkanı bulduk. Hizmet noktasında gönlüm rahat.”
Konuşmasının devamında bu konuya esprili yaklaşan Arslan, “Ben siyasete başlarken bebek olanlar seneye askere gidecek. Demek ki millet benden bıktı diye düşünüyorum.” yorumunda bulundu.

“Hizmetler yönünden kafamdakinin yüzde 80’ini gerçekleştirdim”
“Siyasette insanı en çok yanıltan kendi pozisyonunu bilememektir.” diyen Arslan, “Hizmetler yönünden kafamdakinin ne kadarını yaptım; yüzde 80 civarındakini gerçekleştirdim. Yüzde 20’lik kesimdeki yapamadıklarınız nedir derseniz mesela köylerle çok uğraştım. Köylerle ilgili hizmetlerle haşır neşir olduk. Kanalizasyon meselesini bu dönemde çözemedik. İSKİ’nin verdiği sözün gecikmesinden dolayı bu konu bu kadar uzadı. Yine Düzce’nin turizm alanlarında gerektiği gibi yatırım yapılamadı. Çünkü Düzce’nin çok daha elzem sorunları vardı. Köy yolları yokken turizm yollarını yaptıramazdık. Köylere gidecek yol yokken gezilecek yere gidecek yolu yapmanın anlamı yok. Bu işler maliyetli işler. 1 km’lik yol 300 bin TL’yi geçiyor. Bunları yaptırmak çok kolay değil. İnşallah turizm alanlarındaki gelişimin de kıvılcım olacak.”

“Hiç kimseye bilerek siyaseten kötülüğüm dokunmamıştır”
“16 yıllık siyasetinizin halktaki karşılığı ne?” sorusuna ise Düzce eski Milletvekili Fevai Arslan, şu ifadeleri kullandı:
“17 senenin bir bedeli var. 2.5 yıl il yönetiminde, 5 yıl il başkanlığında, 7 yıl milletvekilliğinde hizmet verdim. Özel istekler sınırsızdır. 17 yıllık zaman zarfında herkesin bir isteği oluyor. Adaletli davranmaya çalıştık. Herkes kendi işinin görülmesini istiyor. Görülmezse size gönül koyuyor. Herkes işi görülsün ister. Hiç kimseye bilerek siyaseten kötülüğüm dokunmamıştır. İyilik yapmak isteyip de yapamadığım vardır. Ama kimsenin “bana şu kötülüğü yaptın” diyeceğini zannetmiyorum. Ancak bizim üzerimizden, bizim ismimizi kullanarak bazı şeyler yapılmış olabilir. Ama bundan benim haberimin olmasının imkanı yok. Varsayım üzerine konuşuyorum. Tahmini konuşuyorum. Kasıtlı olarak hiçbir kötülüğüm siyaseten ve ticareten olmaz.”

“Demek ki yaptıklarımız, yapacaklarımız aziz milletimizi tatmin etmedi”
24 Haziran seçimlerinde 3’te 3 geleneğinin bozularak, 1 vekilliğin MHP’ye kaptırılması konusundaki yorumu ise şöyle oldu:
“Düzce partimiz kurulduğundan beri AK Parti haricinde vekil vermeyen bir ildi. Bu seçimlerde bu tılsım bozuldu. Ne ders çıkartılmadı? Sayın Cumhurbaşkanımız ifade ettiği gibi; bu sonuçtan bir dersimizi aldık. Demek ki bizim “yaptık” olarak gördüğümüz ancak noksan olan hizmetlerimiz var. Biz demek ki onları yaptık gibi gördük. Yaptıklarımız, yapacaklarımız aziz milletimizi tatmin etmedi.”

“Onu bana sormayın”
Arslan, 24 Haziran’da yaşanan oy kaybında partisinin aday olarak gösterdiği isimlerin etkisi olup olmadığı yönündeki soruya ise “Onu bana sormayın” diyerek yorum yapmak istemedi.

“Fındığın fiyatı Euro üzerinden sabitlenmeli”
Düzce’de önemli bir geçim kaynağı olan ancak fiyattan yana son yıllarda yüz güldürmeyen fındık ile ilgili de konuşan Arslan, “Fındığın fiyatı Euro üzerinden sabitlenmeli. Çünkü fındığı Euro bölgesi alıyor. Sabitlenmeli ve belli bir anlaşma yapılmalı. Ben fındık illerinin vekilleri ile yaptığımız toplantılarda bu öneride direttim ancak bir tek Düzce’nin istemesiyle olmuyor. Diğer fındık illeri buna sıcak bakmadı. Biz hemen hemen bir yere kadar getirmiştik. Bununla ilgili ısrarım devam ediyor.”

“Benim tekrar il başkanı olmak gibi bir talebim yok”
 En merak edilen konu olan AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin’in görevden alınıp yerine kendisinin getirileceği iddiaları için ise net konuştu:
“Şuanda mevcut başkan görevindedir. Genel merkez başka tasarrufta bulunur, bulunmaz onu yorumlamak bize düşmez. Genel merkez nasıl takdir ederse öyle olur. Benim öyle bir talebim yok. Sorumluluğun ağırlığını bilirim. 5 yıl bu görevi yaptım. Hevesi, hedefi olan “ben yaparım” diyen kabiliyetli arkadaşların yapması lazım. Bu işin ağırlığı ve sorumluluğu diğer makamlara benzemez. Belediye başkanlığı dışında tüm görevleri yapmış biriyim. Bütün il başkanlarına Allah kolaylık versin, ben sıramı savdım. Benimle ilgili bir durum olursa zaten çağırırlar. Hayır diyeceğimiz hiçbir makam yok ama isteyen, hakkı olan arkadaşlar bu makama gelsin. Zaten mevcut bir il başkanımız varken bunlar çok yoruma açık olmamalı.”

HABER: C. ÜSTÜNER