Bir dizi programa katılmak üzere Düzce’ye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sorularını yanıtladı.

Dönmez, Öncü Haber mikrofonlarına özel yaptığı açıklamalarda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı ve AK Parti Düzce Belediye Başkan Adayı Dr. Faruk Özlü’nün adaylığından Düzce’deki doğalgaz kullanımına kadar çok önemli değerlendirmelerde bulundu.



“Özlü’ye manevi bir borcumuz var”
İlk olarak, Düzce’ye geliş sebebine ilişkin bir konuşan Bakan Dönmez, Özlü ile yakın ilişkilerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Düzce’de birçok dostumuz, arkadaşımız var. Özellikle Sayın Faruk Özlü, eski bakanımızla çok uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz var. Üniversite yıllarına dayanan, devamında Ankara’da bürokraside birlikte çalıştık. Dolayısıyla ona manevi bir borcumuz var. Bir dostluk borcu olarak da bugün Düzce’deyiz. Tabi ki Düzce’de, enerji ve tabi kaynaklar alanında yaptığımız faaliyetleri incelemek ve vatandaşların varsa temennilerini dinlemek gelmiş olduk. Gerek valiliğimizde, gerekse belediyemizde, son derece verimli bir ziyaret geçti. Biz ilgili kurumların genel müdürleri ve yetkililerini de buraya çağırmıştık. Sorunları yerinde çözmek, merkezden çözmekten çok daha kolay ve pratik. Bu vesileyle de Düzce’ye gelmiş olduk.”

“Özlü, adı geçmeyen ‘Gizli Kahraman’”
Faruk Özlü’nün bilgi ve deneyimleri ile savunma sanayine ciddi katkıları olduğunu ve adı geçmeyen “Gizli Kahraman” olduğunu söyleyen Bakan Dönmez, şunları kaydetti:

“Faruk Bey, uzun yıllar savunma sanayinde, birçok Ar-Ge projelerinin başında fiilen yöneticilik yaptı. Eğer bugün yerli ve milli sanayiden bahsediyorsak, bunların birçoğunun altında Faruk Bey’in imzası var. Aslında adı geçmeyen gizli kahramanlardan birisidir. Kendisi mütevazı kişilinden dolayı çok fazla çok fazla öne çıkmıyor ama Ankara’da bu işle fiilen uğraşanlar, onun bu konudaki emeklerini takdir edeceklerdir. Çünkü bu tip işler, uzun soluklu işler. Ar-ge’ye başladınız, yıllar boyunca bu alanda çalışma yapmak zorundasınız. Arkasından bunun pilot üretimleri, denenmesi, seri üretime geçmesi sabır isteyen işler. Her şeyden önce bunun modellenmesi önemli. Dr. Faruk Bey, bu işlerin modellenmesi konusunda, Ar-Ge yenilikler konusunda da son derece deneyimli bir arkadaşımız. Üniversitede de son derece çalışkan bir arkadaşımızdı. Beraber okuduk. O makinede okudu, ben elektronikte okudum. Zaman zaman yollarımız kesişti. O Ankara’ya gitti, biz uzun yıllar İstanbul’da kaldık. Ankara’ya dönünce de kendisi ile bir araya gelip, zaman zaman sohbet etme imkânımız oldu."



“Düzce için büyük bir avantaj ve kazanç olduğu düşüncesindeyim”
Eski Bakan Özlü’nün deneyimi ile birlikte Düzce’ye çok şey katacağına dikkat çeken Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

En son kendi bakanlığı döneminde, ben de Enerji Bakanlığı’nda müsteşardım. Yine o zaman da, özellikle sanayinin enerji ve kaynak sorunlarının çözülmesi özellikle OSB noktasında da kendisi ile müşterek birçok çalışma yürüttük. Ben Dr.Özlü’nün, Ankara’daki bu deneyiminin Düzce için büyük bir avantaj ve kazanç olacağını düşünüyorum. Eskiden bakanlık yapmış birini, şimdi belediye başkanlığına aday gösterilen kaç ilimiz var? Bir de öyle bakmak lazım. Sayın Meclis Başkanımız ve Eski Başbakanımız Binali Bey, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne aday. Yine bir dönem Enerji Bakanlığı’nda faaliyet gösteren ve bakanlık yapan Hilmi Güler Bey, hâlihazırda Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız. Samsun’daki Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Mustafa Yılmaz Bey de, daha önce bakanlık yapmış birisi. Faruk Bey de daha önce bakanlık yapmış birisi. Ben yerel kalkınma ve ulusal kalkınmanın uyum içerisinde, birlikte yürütülmesi açısından, merkezi idaredeki modeli ve yapıyı biliyor olmasının, Düzce için büyük bir avantaj ve kazanç olduğu düşüncesindeyim. Hayırlı olsun, benim en ufak bir şüphem yok. Faruk Özlü’yü, İnşallah 31 Mart’ta, 1 Nisan sabahında, Belediye Başkanı olarak kendisini burada göreceğimizi ve ağırlayacağımızı düşünüyorum.”

“Düzce doğalgaz kullanımında, İstanbul’dan sonraki ikinci ilimiz”
İstanbul’dan sonra, bütün ilçelerinde doğal gaz kullanılabilen tek ilin Düzce olduğunu söyleyen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Dönmez, köylere de doğal gaz ulaştırılması hususunda şu değerlendirmelerde bulundu:

“Düzce’nin 8-10 yıllık bir doğal gaz geçmişi var. Bu kısa süre içerisinde, bütün il ve ilçe merkezlerine doğal gaz götürdüğümüz başka bir ilimiz yok. Bir tek İstanbul var, ancak orada 1990’lardan bu yana doğal gaz kullanılıyor. Tabi ki büyük ölçekli bir şehrimiz. Düzce, İstanbul’dan sonraki ikinci ilimiz. Bugün tabi farklı bir durumla da karşılaştık. İl ve ilçe merkezlerinde doğal gaz hattı tamamlanınca, çevre köyler de benzer taleplerle geliyorlar. Şu anda yasayla alakalı, hukuki bir engel var. Sayın vekillerimizle de görüştük. Mecliste bir yasa değişikliğiyle, köylerde ve kırsalda, doğal gaz kullanımının önü açılabilir. Bu talebi, mecliste, partimizle birlikte değerlendireceğiz. İnşallah, en kısa sürede, bu sorun da aşılırsa, başta yakın köylerimiz olmak üzere, doğal gaz kullanımı başlar diye düşünüyorum.”



“Çok yakında, belki Karasu’da bir büyük liman inşaatı olacak”
Özlü’nün, Düzce’ye avantaj sağlayacağı söylemlerine ilişkin, açıklamalarda bulunan Dönmez, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim hizmetlerimiz ayrım yapmaksızın, her ile, her köye, her beldeye gidiyor. Faruk Bey ile biraz ikili olarak da görüştük, Düzce’nin kalkınmasıyla ilgili ciddi projeleri olduğunu söyledi. Bu kapsamda, özellikle sanayi getirmek istiyorsanız, öncelikle altyapınızın sağlam olması gerekiyor. Ulaşım ağlarına yakınlığınız, sizler için bir avantaj. Çok yakında, belki Karasu’da bir büyük liman inşaatı olacak. Küresel pazarlara açılmak bakımında, bu oldukça önemli. Biz bakanlık olarak, enerji altyapısıyla alakalı, herhangi bir sıkıntı olduğunda, Düzce’nin yanında olacağız. Sayın Başkanın yanında olacağız.”

“Çalışkan, dürüst, özü sözü bir…”
Bakan Dönmez, vatandaşların Özlü’ye neden oy vermesi gerektiğini ise şöyle açıkladı:

“Hizmet odaklı bakmak lazım. Sayın Özlü’nün projelerine bakmak lazım. Ben bir Düzceli olmuş olsam, 3 dönemdir AK Partili bir yönetimin, burada yaptıklarını, daha öncekilerle kıyaslayarak bakardım. Bunun dışında AK Parti, hem hükümet, hem belediyelerde ne söz verdiyse, hep gerçekleştirdi. Bunu dikkate almalarını tavsiye ediyorum. Sayın Özlü, hakikaten çalışkan, dürüst, özü sözü bir olan bir insanımız. Yörenin insanı. Yörenin bir değeri. Bunları alt alta koyunca, Faruk Bey’i tercih etmek için birçok neden var diye düşünüyorum. Tabi vatandaşların tercihini sorgulama yetkim yok, bu benim şahsi değerlendirmem.”

Haber: İ.İ.AYDOĞDU-Ö.YILMAZ