MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, büyük tarım arazilerinde özel sektör eliyle gerçekleştirilen iklimlendirme uygulamalarının afetlere zemin hazırladığı yönündeki iddialarını  gündemine aldığı ve Düzce’de yaşanan sel felaketini kapsayan soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yazılı cevap geldi. Yağmur bulutunun içine bomba atılarak rüzgâr oluşturulması ve yağmur yüklü bulutlarının yönünün başka yöne çevrilmesi bilimsel bulgulara dayalı olmadığını ifade eden Pakdemirli, büyük ölçekli veya dramatik etkiler elde ettiğini iddia eden hava durumu değişikliği teknolojileri güvenilir bilimsel temellere sahip olmadığını belirtti.
 

 MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’ın verdiği soru önergesine karşılık  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin verdiği yazılı cevap şöyle:
 
“Hava modifikasyonu olayında en önemlisi az yağış alan alanlarda bulutlardan daha fazla yağış elde etmek, yağışları arttırmak amacı (suni tohumlama) ile kullanılmakta ve bu konuda bilimsel çalışma ve araştırmalar devam etmektedir. Ülkemizde de geçmişte bu konuya ait
denemeler yapılmış fakat istenilen sonuçlar elde edilememiştir. Rusya’da bu konuda büyük çiftliklerde bu yöntemin kullanılması yanında, dolu önleme çalışmalarına yönelik (Dolu topu Veya dolu roketi) bulut yapısını değiştirmeye yönelik çalışmalar bulunmaktadır. İki yöntemde
daha çok yağışın tipini değiştirme amacına dönük yöntemler olup genellikle konvektif yağış oluşturacak bulutlarda uygulanmaktadır. Yağmur bulutunun içine bomba atılarak rüzgâr oluşturulması ve yağmur yüklü bulutlarının yönünün başka yöne çevrilmesi bilimsel bulgulara dayalı değildir.
 
Hava sistemlerinde yer alan enerjinin çok büyük miktarda olmasından dolayı, yağmur yağan bir bulut sistemi oluşturmak,
su buharını bir bölgeye getirmek için rüzgar modellerini değiştirmek veya şiddetli hava olaylarını tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu kadar büyük ölçekli veya dramatik etkiler elde ettiğini iddia eden hava durumu değişikliği teknolojileri güvenilir bilimsel temellere sahip değildir.
 
Ayrıca suni tohumlama ve dolu önlemede elde edilen veri ve başarı, kar maliyet hesabı göz önüne alınması gereken en önemli konulardan birisidir. Hava modifikasyonu genelde maliyeti oldukça yüksek yağmur yağdırma yöntemi olup, ancak kurak yılık yağışı çok düşük ülkelerde su kaynaklarını arttırmaya yönelik bir araç olarak kullanılmaktadır.
 
Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) raporlarında da belirtildiği gibi, yağış alanlarının insan müdahalesi ile değiştirilmesine ilişkin kabul görmüş bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır.
 
Düzce İlimiz sınırları içerisinde geniş çaplı arazilerde üretim yapan profesyonel tarım firması ve açık alanda stok işlemi yapan otomotiv sanayi firması bulunmaması sebebiyle, iklimlendirme teknolojisinin kullanımına ait bir uygulamaya rastlanılmamıştır.”