Bakan pembe tablo çizdi

Mahkeme tarafından kapısına kilit vurulan ve Danıştay tarafından temyiz yolu kapatılan katı atık depolama tesisi ile yıllardır ilçelerin kavuşmayı beklediği ancak yapımına dair bir arpa boyu yol alınamayan atıksu arıtma tesisleri konusunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan pembe tablo... Meclis Genel Kurulu'nda kürsüye çıkan Bakan Eroğlu, İstanbul'un su ihtiyacına dönük çalışmalar hakkında milletvekillerine bilgi verirken sözlerini Düzce'ye de getirdi.

“Bir problem yok”

İstanbul'a zaman zaman kurak dönemlerde Melen Çayı'ndan su verildiğini dile getiren Eroğlu, "İstanbul'daki barajlarda şu anda yeteri kadar su var. Bir problem yok. İstanbul'un 2071 yılına kadar suyu planlandı. Melen Barajı da bittiği zaman hiçbir problem kalmayacak." diye konuştu.

“Düzce'deki çalışmaları bir görün, ondan sonra hakkı teslim edin”

Düzce'de ise şu anda modern bir katı atık bertaraf tesisinin kurulduğunu, atıksu arıtma tesislerinin yapıldığını aktaran Eroğlu, "Hatta Melen Barajı yapılıyor şu anda, bitmeden bir ana kolektörden bunun havza dışına atılması çalışmaları yapılıyor. Lütfen Düzce'deki çalışmaları bir görün, ondan sonra hakkı teslim edin." değerlendirmesinde bulundu.

Biri kapatıldı, diğer başlamadı

Daha birkaç ay öncesine kadar “Çevre katliamı var”, “İstanbullu'ya kanalizasyon suyu içiriliyor” gerekçeleriyle mecliste AK Partili ve CHP'li milletvekillerini karşı karşıya getiren ve yargıya kadar taşınan katı atık depolama tesisinin aylardır faaliyette olmamasına karşılık Bakan'dan “Düzce'deki çalışmaları bir görün” yönünde gelen açıklama şaşkınlık yarattı. Ayrıca kurumlararası anlaşmazlık, yer arayışı ve projedeki değişiklikler gibi nedenlerle 9 yıldır gündemde olmasına karşılık bir çivi dahi çakılmayan Atık Su Arıtma Tesisleri için Eroğlu'nun “Yapıldı” bilgilendirmesinde bulunması yine kafaları karıştırdı.

Özlü, 2016'yı işaret etmişti

İlk olarak 2007 yılında Melen Projesi ile gündeme gelen 2011 yılında ise hayata geçirilmesi için ilk somut adımların atıldığı atık su arıtma tesisleri İstanbul'a su sağlayan Melen Çayı'nın kirlenmemesi için büyük önem taşıyor. Arıtma olmadığı için Melen Çayı ve Asar Deresi'ni en çok kirleten ilçeler olan Gölyaka, Kaynaşlı, Yığılca ve Cumayeri’'ne acil olarak yapılması gereken arıtma tesisleri konusunda geçtiğimiz günlerde sorularımızı yanıtlayan Düzce Milletvekili Faruk Özlü, 2 Mayıs'ta İSKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ile bir toplantı yapacaklarını ve inşaat çalışmalarının 2016 yılı içerisinde başlamasının beklendiğini ifade etmişti.

Düzce'nin aşması gereken sorunlar

Köylünün hukuk savaşını kazanması ile Düzce Belediyesi'nin yeni bir yer bulmak zorunda olduğu katı atık depolama tesisi ile inşaatı bir türlü başlayamayan atık su arıtma tesisleri Bakan Eroğlu'nun meclisteki övücü açıklamalarının aksine şu günlerde Düzce'nin aşması gereken sorunlar olarak ortada dururken, artık yıllar alan bekleyişler yaşanmaması umut ediliyor.

Haber: C.ÜSTÜNER