Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Akçakoca Belediyesi’nin düzenlediği iftarda halkla bir araya geldi. Kent meydanında verilen iftar yemeğinde halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Bakan Özlü vatandaşlarla tokalaştı. Özlü, iftar yemeğinin ardından Akçakoca halkına hitap etti.







Cerablus Harekatı’nın ilk şehidiydi
Özlü, Cerablus Harekatı’nın ilk şehidi olan Akçakocalı Şehit Ercan Çelik’i anarak sözlerine başladı.

Vicdansızlıktır, insafsızlıktır
Üretim Reform Paketi’nin meclisten geçmesinin ardından Ana Muhalefet Partisi’nin zeytinliklerle ilgili olan düzenlene kısmına ağır eleştirilerde bulunduklarını kaydeden Bakan Özlü, “Vicdansızlıktır, insafsızlıktır” dedi.

Türkiye sanayisiyle büyüyecek
Üretim Reform Paketi’nde zeytinlik alanlarıyla ilgili yeni bir düzemeyi sivil toplum kuruluşları ve zeytincilerden gelen öneriler doğrultusunda tekrar çalışmaya alınacağını aktaran Özlü, paket içerisinde yer alan ve sanayi ve yatırımcıları yakından ilgilendiren maddelere ilişkin de bilgiler verdi.

“Zeytinlik sadece iki maddeydi onu çıkardık ama nasıl çıkardık? Sivil toplum kuruluşları, zeytincilikle ilgili dernekler bize süre verin, biz çalışalım ve size bir öneri getirelim dediler. Onların çalışması için biz bu maddeyi çıkardık. Bir iki ay sonra öneri getirecekler. Hep birlikte değerlendireceğiz. Diğer maddeler son derece önemli. Sanayicimizin üzerinde yıllık yaklaşık 1,5 milyar TL olan yükü kaldırdık bu paketle. Sanayicimizin sırtındaki yükleri alıyoruz. Onların daha çok çalışmalarını istiyoruz çünkü Türkiye sanayisiyle büyüyecek.  Kendi teknolojisini üreten sanayisiyle büyüyecek. Bu paket Türkiye’deki ortamı üreticileri için, sanayiciler için gerekli ortamı iyileştiren, kolaylaştıran bir paket ve üzerinde bir yıldan fazla zamandır çalışıyoruz. Bu paketteki her bir madde sanayicilerimizde, üreticilerimizden gelen talepler üzerine hazırlandı kafamızdan oluşturmadık. Dolayısıyla bunun önümüzdeki günlerde sanayi üretiminin artmasına, imalat sanayimizin gelişmesine çok önemli katkılar saplayacağını şimdiden söyleyebilirim.”

Sanayi kuruluşlarına müjde
Özlü, Üretim Reform Paketi içerisinde yer alan ve hafta sonu faaliyet gösteren fabrika ve çalışanlarla ilgili yeni bir düzenlemeye açıklık getirdi.

“Üretim reform paketinin bir maddesidir. Hafta sonu tatilinde çalışan fabrikalarımızın belediyelerden izin alması gerekiyordu. Bu izin alma şartını kaldırdık. Hafta sonu tatili yerinde duruyor. Herkes tatilini yapacak ama hafta sonu çalışmak isteyen, iş yetiştirmek isteyen fabrikalarımız artık belediyelerden izin almak zorunda değiller. Bunun için de belediyeye bir para ödüyordu. Sanayicimiz onu da ödemeyecek. Getirilen yenilik budur. Hafta sonu tatili kalkmıyor.”  

Düzce’deki bütün karayolu sorunlarını çözeceğiz
Akçakoca Melenağzı Köyü yolunun taşıdığı büyük risk için genel bir değerlendirme yapan Özlü, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile gelerek Düzce’nin karayolu sorununu çözeceğiz” dedi.

Özlü, “Bayramdan hemen sonra önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanımız Sayın Ahmet Arslan’la Düzce’ye geleceğiz. Düzce’deki bütün karayolu sorunlarını gözden geçireceğiz. Bunlardan en önemlisi de bahsettiğiniz yoldur. Ben ‘Karayolu Genel Müdürümüzle gelelim’ diye kendisinden rica ettim. Fakat Sayın Bakanımız ‘ben geleyim’ dedi. Beraber geleceğiz ve bahsettiğiniz yolun hızlanması ve tamamlanması için yerinde inceleceğiz ve kararlar alacağız.” Diye konuştu.

Yapabilirsek otomobil yan sanayi olacak
Akçakoca ve Çilimli’de kurulma aşamasında olan OSB’lere ilişkin çalışmaları değerlendiren Özlü şöyle konuştu:
“Akçakoca OSB 10 güne kalmaz kurulur, bir şey kalmadı. Çilimli’deki OSB zaten kurulmuştu. Çilimli’deki OSB biraz tematik bir OSB olsun istiyoruz. Yapabilirsek otomobil yan sanayinin kümelendiği bir OSB olsun istiyoruz. Bu yönde çalışıyoruz.”

300 OSB’ye 300 teknik kolej
Son olarak OSB’lere yapılacak olan mesleki ve teknik kolejin yeni eğitim öğretim yılına yetişemeyeceğini aktaran Özlü şu bilgilendirmelerde bulundu:
“10 il çalışıyoruz yeni öğretim yılına yetişmesi biraz zor çünkü haziran bitmek üzere eylülde açılması gerekiyor. Oradaki maksadımız her OSB ihtiyaç duyduğu niteliklere haiz eleman ihtiyacını karşılamak için bu tip OSB’leri işletecekler. Kuruluşlarını bakanlık olarak bir sağlayacağız. Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci başına bir katkı sağlayacak ama bunların yönetimi OSB’lerde olacak. OSB’ler kendi ihtiyaç duydukları nitelikli personel ihtiyacını bu teknik kolejlerden sağlayacaklar. Türkiye’de yaklaşık 300 OSB var. 300 OSB’ye 300 teknik kolej kurma projemizi yürütüyoruz. Bu sene 5 OSB’nin kuruluş çalışmalarını başlatıyoruz.”

Haber:Ö.YILMAZ