Düzce Baro Başkanı Azade Ay, Öncü TV Gazeteci Erol Tayhan’ın sunumuyla ekrana gelen Günlük programında baronun faaliyetleri, hedefleri ve anayasa değişikiği ile referandum süreci hakkında açıklamalarda bulundu.

Adli yardım üzerine çalışıyoruz
Ay, avukatların topluma karşı sorumluluğunun olduğunu söyleyerek 172 avukatın kayıtlı olduğu Düzce Barosu olarak adli yardim konuları üzerine hassasiyetle çalıştıklarını belirtti.

Baro için yeni yer yapılacak
Baronun mevcut binasının seminerler ve diğer faaliyetler için kısıtlı imkanlara sahip olduğunun altını çizen Ay, hazırladıkları proje ile baroya yeni bir fiziki yapı kazandıracaklarını, bu doğrultudaki çalışmaların temelinin mayıs ayında atılarak yeni adli yılın açılışıyla hizmete gireceğini ifade etti.

Düzce kongre merkezi olabilir
Düzce’nin son durumuna dair değerlendirmede bulunan Ay, Düzce’nin gelişimi için hamleler yapılmasına karşın tanıtım eksikliği olduğunu vurguladı. Ay, kentin konumu itibariyle ‘kongre merkezi’ bir il olabileceğini şartların bu oluşuma elverişli olduğunu kaydetti.

Düzce’de hoşgörüsüzlük ortamı var
Düzce’de hoşgörüsüzlük ortamı olduğunu bildiren Ay, bu durumun hukuka yansımasını şiddet konusunda kanun düzenlemesiyle beraber 5000 bin dosyanın adli makamlara intikal edecek olmasıyla açıkladı.
16 nisanda anayasa değişikliği için yapılacak refenduma ilişkin açıklamalarını izleyicilerle paylaşan Ay, ‘siyaset üstü’ olarak nitelendirdiği oylamanın Türkiye için dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Milletin hata yapacağını düşünmüyorum
Toplumun referandumu seçim olarak gördüğüne değinen Ay, “Oylama nasıl yaşayacağımıza karar vereceğimiz bir iş olacak. Milletin hata yapacağını düşünmüyorum. Burada tek kriter sadece bilinçli olmalarıdır. Bizde barolar olarak referandumda neden hayır diyeceğimizi anlatan bildiriyi imzalayarak halkımızı bilgilendirmeyi amaç edindik” dedi.

Türkiye’de iklim anayasa değişikliğine elverişli değil
Sistem değişikliği için Türkiye’de elverişli koşulların bulunmadığını, iklimin OHAL devam ederken buna el vermediğinden söz eden Ay, anayasa değişikliğinin geniş bir uzlaşı ile olması gerektiğinin öneminden bahsetti.

Referandum yolu uzlaşı ile açılmadı
Referandum yolunun uzlaşı ile açılmadığını aktaran Ay, söz konusu süreçte, görüş açıklamanın ve tartışmanın baskılara maruz kaldığını belirtti.

Bu sistem başkanlık değil
Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin başkanlık sistemi ve anayasa tarihinde Dünyada örneği olmadığını kaydeden Ay, “Başkanlık sistemi ile yasama ve yürütme arasında kesin çizgi vardır. Sistemde yasama yürütmeyi fes ediyor. Ya da yazım metninde hata var.” Diye konuştu.

Yürütme üzerindeki denetim ortadan kalkacak
Anayasa değişikliğini içeren 18 maddenin içeriği hakkında bilgiler veren Ay, Partili Cumhurbaşkanlığı ile yürütmenin üzerindeki denetim mekanizmasının ortadan kalkacağını dile getirerek vatandaşların sadece cumhurbaşkanı ile meclisi seçtiğini söyledi.

İyi prens her zaman bulunmayabilir
Değişiklik ile cumhurbaşkanının yargılanması maddesi üzerinde duran Ay, mevcut sistemde cumhurbaşkanının yetkisinin olmadığını paylaşarak şu ifadeleri kullandı: “Sistemle denetim mekanizması işlemez. Meclisin denetim yetkisi kalkıyor. Yürütme erki partili birinin elinde olmamalı.Cumhurbaşkanının bakan seçmesi milli iradeyi kaldırır. Milletvekillerinin fonksiyonu kalmıyor. Bu güç insanı bunalıma iter. Türkiye bu kadar geniş yetkilerle donatılacak iyi bir bir prensi her zaman nereden bulacak?” şeklinde konuştu.

2010 referandumunda hayır oyu kullandım
2010 yılında yapılan referandumda hayır oyu kullandığını gerekçesiyle anlatan Ay, HSYK’ya seçilecek kişilerin isimleri 6 kişilik isim listesine göre verildi. Oylar demokratik bir şekilde kullanılmadı. İki şeye inanırım. Yargıda ve askeriyede seçim olmaz, liyakat olur.” İfadelerini kullandı.

İktidar muhalefet olarak bakılmamalı
Referanduma parti gözüyle bakmamak gerektiğine değinerek açıklamalarını sürdüren vatandaşlara seslenip nasıl yaşamaya karar vereceklerini oylacaklarını izleyecilere ileterek “Referanduma seçim gözüyle ve iktidar muhalefet olarak bakılmamalıdır. Herkes herkesin görüşüne saygılı olmalıdır. Siyasi kaygılardan uzak durulmalıdır.” İfadelerine yer verdi.
Ay, son olarak kuvvetler ayrılığından kuvvetler birliğine doğru gidişhat olduğunu aktardı.