Sanayi ve doğa turizmi gibi birbirine uzak iki unsuru bünyesinde barındırmasıyla nadir coğrafyalardan olan, Düzce’nin doğaya açılan beldesi olma özelliğine sahip Beyköy beldesinin adıyla özdeşleşen başarılı Belediye Başkanı Osman Kılıç, beldesinde hayata geçirdiği çalışmaları ve hedeflerini tüm samimiyetiyle paylaştı.



Başkanlık koltuğunda ikinci dönemine devam eden toplanda ise 7 yıldır beldesi için var gücüyle çalışan Başkan Kılıç, Beyköy halkına gösterdiği sabır için teşekkür ederek yapacakları asfalt ve kaldırım çalışmalarıyla halkını ferah bir ortama kavuşturacağının taahhüdünü verdi.

Görevi devraldığınız Beyköy ile bugün gelinen noktadaki Beyköy arasında neler değişti?

“Beyköy’ü 7 yıl önce bir başka arkadaşımızdan devraldık. 7 yıldır ikinci dönemin başındayım. Göreve ilk geldiğimizde Beyköy’de alt yapıların tamamının tahrip olduğunu görerek alt yapı çalışması yapılması gerektiğine inandığım için öncelikle alt yapının tamamını değiştirdim. Benden önceki yönetim kanalizasyonu yapmaya başlamış fakat işletmeye almamıştı. Kolektör hattının Düzce Arıtma Tesisine bir bağlantısı yoktu. Kanalizasyon yapılmış fakat çalışıyordu. Biz geldikten sonraki hedefimiz, kanalizasyon sistemini çalışır hale getirmek oldu. Zaman zaman sorunlarla karşılaştığımız kanalizasyon sistemini bugün sorunsuz hale getirdik.  İçme suyu şebeke hattımız, 30 yıllık eskiye dayalı köy halindeyken alt yapısı yapılmış borularımız vardı. Biz sistemi tamamıyla 29 kilometre şehir şebeke su hattını değiştirerek yeniledik. Mevcut şebekemizle yeni suyumuzu verdik. Şuanda hattımız çalışıyor. Eski ve yeni olmak üzere her iki hattımızda devam ediyor. Alt yapısı biten şebekelerde ev bağlantısını yapıyoruz. Bu çalışmamızı da 1-2 ay içerisinde tamamlamayı istiyoruz. Devam eden bu çalışmanın bitmesiyle bizim alt yapımız bitmiş olacak. Beyköy olarak bu saat itibariyle alt yapımızda hiçbir sorun yok. Doğalgazımız yüzde 90 seviyesindedir. Doğalgazın ulaşmadığı iki sokak var. Diğer sokaklarımızın tamamında doğalgaz var. Bu yıl doğalgazın ulaşmadığı iki sokak için yaklaşık 1 kilometrelik bir alana doğalgaz hattımızı yerleştirdikten sonra doğalgazdaki eksiğimiz sona erecek. Alt yapımızdaki sorunları gidermemizle asıl işimiz şimdi başlıyor. Üst yapı için çalışmalara başlıyoruz. Şehri şehir haline getirebilmek için Beyköy’ü şehir görüntüsüne kavuşturabilmek için 7 yıldır üst yapıya hiç dokunmadım. Açık yüreklilikle söylüyorum. Ne asfalt yaptım, ne kaldırım yaptım. Önümüzdeki 3 yıl artık tamamen birinci önceliğim olarak bu yıl asfalt ve kaldırım çalışmaları yapmaktır. Artık başka bir ihtiyacımız kalmayacak. Alt yapı tamam, sıra üst yapıda… Bu çalışmalarla da sınırlı kalmayacağız. Biz Beyköy’ü refah düzeyi yüksek bir hale getirmeye çalışıyoruz. Bildiğiniz üzere Beyköy’de iki tane organize sanayi bölgesi var. Biz istihdam konusunda diğer ilçelere göre güçlüyüz. Bizim işsizlik oranımız çok az seviyelerdedir. İş bulmak isteyen herkes iş bulup çalışma şansı var. Beyköy’de bugün itibariyle 1. ve 2. Organize sanayi bölgesinde toplam 6 bin 500 çalışan var. Bu rakama Düzce genelinden gelen vatandaşlarda dahildir. Beyköy halkı da organize sanayi bölgesinde faaliyet sürdüren kurumlarda çalışabiliyor. Biz sanayi bölgelerinin burada olmasından memnunuz. Biz bundan sonra görselliğe hitap edecek yatırımları yaparak insanların daha rahat etmesini sağlayacağız.

Kalan 3 yıl da söyledikleriniz doğrultusunda birinci önceliğinizden başlayarak neleri gerçekleştirmek istiyorsunuz?

“Birinci önceliğim zaten belirttiğim üzere asfalt yapımı ve kaldırım çalışmaları olacak. Sosyal belediyecilik anlamında da yapımı devam eden bin kişilik kapalı alana, bin 500 kişilik açık alana sahip bir sosyal tesis yapıyoruz. Düğün ve nikah salonu inşaatımız devam ediyor. Beyköy’ün ihtiyacı olan bu tesis beldemize katkı sağlayacaktır.



Bin 150 metrekare kapalı alan, 3 bin 500 metrekare açık alanımız var. Bu yatırımın Beyköy’e bir ivme kazandırmasını umut ediyoruz. Tesisin yanında İtfaiye ve Fen İşleri birimi için yeni bir bina yaptık. 2 birimi çalışmaların tamamlanmasıyla yeni binaya taşıyacağız. Sosyal tesisteki çalışmaları tamamlayarak Ramazan ayının sonunda 2 Temmuz akşamı düzenleyeceğimiz iftar programıyla açılışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Kültür Mahallesindeki Fen İşleri’nin yer aldığı alanda yaklaşık 2 dönümlük bir arazimiz bulunuyor. Arazimiz üzerindeki iki katlı binayı boşalttıktan sonra binanın tadilatını yaparak Beyköy’ümüze bir tane kreş kazandırmak istiyorum. Hem kreş, hem de yeşil alanla birlikte çocuk bahçesi haline getirmek gibi bir düşüncem var. Kreş projemiz 2017-2018 yatırımları arasında yer alıyor.


(Yapımı devam eden sosyal tesis)

Sayın Başkan Beyköy doğasıyla da ön plana çıkan bir değerimiz, turizm varlıklarının size katma değer olarak geri dönmesi için hangi çalışmalarınız var ve bu alandaki hedefleriniz nelerdir?

Uğur Köyü yolu üzerinde yani Beyköy’ün güneyinde iki köprümüz var. Çınardüzü ve Kaledibi Köprüsü var. İki köprünün arasında 85 dönümlük bir arazi var. Arazi için rekreasyon projesi çalışmamız var. Şuanda arazinin tahsis işlemleri yapılıyor. Uğur Suyuna paralel güzel bir araziye piknik alanları,  yürüyüş yolları gibi alanların yer aldığı bir projemiz var. Tahsis işlemleri sona erdikten sonra önümüzdeki yıl projelendirerek yatırımına başlayacağız. Turizmde bizim için önemli olan doğa turizmine öncelik sağlamaktır. Benim her zaman söylediğim bir söz vardır, ‘Beyköy doğaya açılan bir kapıdır’ şeklinde. Biz doğanın bize sunduklarını iyi değerlendirerek doğa turizmine sarılacağız. Bilindiği üzere Samandere Şelalesi’ne, Torkul Göleti’ne, Odayeri Yaylası’na, Sinekli Yaylası’na ve Abant’a Beköy güzergahından ulaşılıyor. Bizim için doğa güzelliklerine ulaşımı sağlayacak yollarımız arasında bulunan Abant’a bağlantımızı sağlayacak yolun bir bölümü yapıldı. Abant’a bağlantıyı sağlamamız için çok az bir mesafemiz kaldı. Bu yolun açılmasıyla birlikte Düzce’den ve İstanbul’dan gelecek olan doğayı seven vatandaşlarımızın hafta sonu Abant’a ulaşması çok daha kısa ve keyifli olacak. Yolun Beyköy’ümüze değer katacağı inancındayız. Sadece Beyköy’e değer katmamakla kalmayacak, köylerine de kazanç sağlayacak. Doğamızın zenginliklerine önem vererek sahip çıkan bir anlayışla hareket ediyoruz. Torkul Göleti’mizi anlatmaya kelimeler yeterli olmaz. Göletimizi canlandırarak turizme açmak istiyoruz. Şuan orada bir su kaçağa bulunuyor. Kaçağa önleme çalışmalarımızı Devlet Su İşleri’yle koordineli bir şekilde yapacağız. Proje çalışması için hava koşulları elverişli olduğunda bölgeye gideceğiz.

Sanayi alanlarınızla birlikte bazı tarım alanları tarım alanı olma özelliğini kaybetmiş gibi görünüyor. Siz bu düşünceye katılır mısınız, durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sanayi alanlarının olması turizmi ihmal ettiğimiz anlamı taşımıyor. Tarım alanlarımızın bir kısmı sanayi bölgelerine verildi ama tarımı yok ettiğini söylemek doğru olmaz. Tarımı korumamız gerekiyor. Hayat, tarım varsa vardır. Biz her iki alanın dokusunu koruma politikası izliyoruz. OSB yönetimi genişleme sahası için müracaatı vardı. Şuan müracaat durdu. Yeni Bakanımız Sayın Faruk Özlü’nün buradaki 1.ve 2. Sanayi bölgelerinin genişletilmesiyle ile ilgili görüşlerine başvuracağız. Üst yönetim mevcut alanların Düzce için yeterli olduğunu söylerse mevcut haliyle bırakacağız. Diğer ilçelerde de devam eden OSB alanları varken genişlemeye ihtiyaç olup olmayacağına bakılacak. Biz mevcut sanayimizi tam kadro çalıştırılmasını istiyoruz. Şuan yeterli diyebileceğimiz bir seviyeye ulaşamıyoruz.

Beyköy halkının sizden beklentileri daha çok hangi yönde oluyor?

Halkımız halden anlayan, sorunlarına muhatap olacak, onlarla gülüp onlarla ağlayacak bir başkan istiyor. Ben 7 yıldır beklentilere karşılık vererek onların yanında yer almaya çalıştım. Mutlu günlerinde ve zor zamanlarında yanlarında olmaya çalıştım. Esnafımızla iç içe olmaya gayret gösterdim. İstedikleri an bizlere ulaşabilmeleri için iletişim kanallarının açık tutulmasına çaba sarf ettim.

Diğer alanlar ve belediyenizi şuan üzerinde durduğu çalışmalar hakkında hangi aşamada olduğunu ve neler yaptığınızı bizimle paylaşabilir misiniz?

2015 yılında sosyal tesisimizi hizmete açtık. Kafeterya ve çay bahçesi, bayanlar için spor salonu, bayanlara kurs verilebilecek alanları içerisinde barındıran bir tesis oldu. Halk Eğitim Merkezimizle ortaklaşa kurslar açtık. Uğur Suyu’na dökülen Bıçkıdere’miz var. Dere üzerinde sulama göleti için Devlet Su İşlerine(DSİ) müracaatımızı yaptık. DSİ üzerinde yaklaşık 18 ay, debi ölçümü yaptı. Ölçüm sonuçları, gölet yapmaya elverişli rakamlar otaya koydu. Gölete yapılacak çalışma bu yıl proje ihalesine çıkacak. Zemin çalışmaları yapılacak. Uygun görülmesi halinde yatırım programına dahil olacak. Beyköy böylece sulama göleti kazanmış olacak. DİS yine Çınardüzü Köprüsünde Aydınpınar sınırına kadar olan yaklaşık 5,5 kilometrelik alanda istinat çalışmalarıyla ıslah gerçekleştirdi. Şuanda Uğur Suyu’ndaki sel riski azaltıldı. Yapılan yatırımla Beyköy’ün sel riskini minimize ettik. Uğur Suyu ıslah çalışmamızla birlikte sele karşı riski ortadan kaldırdığımızı söyleyebiliriz. İmar alanıyla ilgili bir müjdeyi vermek istiyorum. İmar çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Revize imar planları ve 18 uygulamalarımızı yapıyoruz. Bizim imar çalışmalarımızdaki kriterimiz, vatandaşımızın rızasıyla planlama yapmaktır. Vatandaşlarımızın menfaatinizi gözetiyoruz. Beldemiz fay hatlarına yakınlığı nedeniyle iki kata kadar ruhsat verebiliyorduk. Sadece ticari alan ve belirli bir güzergâhta olmak kaydıyla ancak 3 kata kadar izin verebiliyorduk. 2 katın bugün itibariyle yeterli olmadığını gördük. Kat iznini 3 kata çıkarmak için tekrar bir plan çalışması yapıyoruz. Zemin çalışmalarımızı yaptık eğer zeminler uygun çıkarsa raporlar doğrultusunda imarımızı revize ederek tamamını 3 kata çıkarmak istiyoruz. Otoban bağlantısının bize düşen kısmıyla ile ilgili 18 uygulamasını o bölgeye yatırım yapacak hale getirdik. Çıkan sorunları da düzelttik. Karayollarının Beyköy bölgesinde yatırımlarla ilgili hiçbir sorunu yok. Beyköy’ün Düzce tarafına akıllı kavşak sistemiyle yapılacak olan çıkışlarımız, her iki tarafa katkı sağlayacak. Düzce tarafında yapımı devam eden terminale yakın, Beyköy’de sanayiye yakın otoban çıkışlarının yapılmasıyla birlikte organize sanayi bağlantı yollarını tekrar revize edip dar yollarımızı genişleteceğiz. Bu çalışma önümüzdeki yıl olacak.

Sosyal belediyecilik anlayışını yatırımlarınızla bir anlamda ne denli fazla önemsediğinizi gözler önüne serdiniz. Sosyal belediyeciliğin bir alanı diyebileceğimiz spor alanında ne düşünüyorsunuz?

Beyköy Belediyespor geçtiğimiz sezon mücadele ettiği Bölgesel Amatör Lig’de sezonu orta sıralarda tamamlayarak gelecek sezon yeniden kaldığı yerden şampiyonluk mücadelesi içerisinde olacak. Uzun süre başkanlığını yaptığım kulübümüze geçtiğimiz sezon yeni bir arkadaşımız başkan olarak hizmet etti. Bizde uzun yıllar başkan olarak destek verdiğimiz kulübümüze yeni başkan arkadaşımızın yanında olarak yanlarında oluyoruz. Gelecek sezonda aynı şekilde takımımız geride kalan elde ettiği tecrübeyle beraber bir üst lige çıkma yarışının içerisinde olacak. 6 sezon Bölgesel Amatör Lig’de istikrarlı bir şekilde mücadele eden kulübümüzde başkanlık görevinde bulundum. 6 yılda üzüldüğüm nokta, iç saha maçlarımızı oynayabileceğimiz, antrenman yapabileceğimiz sahamızın olmayışıdır. İç saha maçlarımızı ya Düzce şehir merkezinde ya da Kaynaşlı’da oynadık. Geçtiğimiz yıl, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na 10 dönümlük arazi üzerinde yer tahsisi yaptık. Standart bir futbol sahasını kulübümüze kazandırmak için ihalesi yapıldı. 500 kişi seyirci kapasiteli, bir sahanın yapılması yönündeki müracaatımız onaylandı. Yer teslimi de yapıldı. Müteahhit firmadan kaynaklanan bazı küçük sorunlar var, diye biliyorum. Ruhsat için müracaatını yaptılar, kısa süre içerisinde ruhsatını verdikten sonra müteahhit firmadan ve gençlik spor il müdürlüğünden talebim, Eylül ayına kadar stat yapımını bitirerek yeni sezona evimizde merhaba demek istiyoruz. En büyük hedeflerimizden birisi de budur. Firma yetiştirebileceğini bize beyan etti. Böylece deplasmana son diyeceğiz.

Son olarak Beyköy vatandaşlarına neler söylemek istersiniz?

Yeniden vurgulamak istiyorum. 2015 yılı sonu itibariyle tamamladığımız alt yapı çalışmalarında üzülerek söylüyorum, üst yapıyı tahrip ettik. Çalışmalar nedeniyle ortaya çıkan tablodan Başkan olarak bende sokağa çıkmaya utanıyorum ama aciliyeti olan asfalt çalışmamız için kolları sıvadık. Asfalt çalışmaları için İl Özel İdaresiyle anlaşma sağladığımız fakat sıra beklediğim bir işimiz var. Sıramızın gelmesi için az da olsa zamana ihtiyacımız var. Yaz döneminde asfalt ihtiyacına karşılık 8 kilometrelik yolu asfaltlayacağız. Bununla ilgili hiçbir maddi sorunumuz yok. Vatandaşlarımız sabırla takip etsin, eleştirilere hak veriyoruz. Gerekeni yapacağız. Vatandaşa hakkını teslim edeceğiz. Öncelikle Beyköy’e giriş çıkış güzergahındaki ana arterleri yapacağız. Ana arter üzerindeki ara yolları yapacağız. 8 kilometre asfaltlamayı bu yıl yaptıktan sonra gelecek yıl bir o kadar daha asfaltlama yapacağız. 7 yıldır 1 kilometre asfalt yaptım. Önümüzdeki 3 yılda ise yapacağım çalışmalarla yaklaşık 20 kilometre asfalt çalışmamız olacak.

Haber:Y.SEVER