CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, görevine yeni atanan Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz’in iade-i ziyaretinin ardından parti binasında gazetecilere gündem ve çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tozan, başkanlık sistemi ve Düzce’nin hava kirliliğine dair düşüncelerini ve atacakları adımları paylaştı.

Parlamenter sistemin güçlendirilmesinden yanayız
İlk olarak başkanlık sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan Tozan, yeni sistemle ilgili parti olarak alt yapı hazırlıkları yaptıklarının bilgisini verdi. Tozan, Nisan-Mayıs aylarında yapılmasını muhtemel gördükleri referandum hakkında düşüncelerini şöyle dile getirdi.
“Bütün üyelerimizle toplantılar yapıyoruz. Herkes ile ilişkiler kuruluyor. Çalışma grupları oluşturulmaya başlandı. Bütün sandıklarla özel bir çalışma metodu ortaya koyacağız. Nisan-Mayıs gibi düşünülüyor referandum. O sürece hazırlanacağız. Trabzon'daki gündemin ana maddesi de partiyi referanduma hazırlamak olacak. Bizim bakışımız net, parlamenter sistemin güçlendirilmesinden yanayız. Temel hak ve özgürlüklerin bu ülkede yeniden sağlanması noktasındayız. Güçler ayrılığın güçlendirilmesinden yanayız. Yargı bağımsızlığından yanayız. Türkiye'deki temel sıkıntı bu. Bugün Türkiye'de her şey tıkanmış vaziyette, ekonomi çok kötü.”

Başkanlık sistemi aldatmacadır
Başkanlık sisteminin isminin aldatmaca olduğunu aktaran Tozan, MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi eleştirerek açıklamalarını tamamladı. Tozan, “İsmi cumhurbaşkanlığı ya da başkanlık. Bu tamamen aldatmacadır. Bize ‘Genel metinde Cumhurbaşkanlığı yazıyor’ diye kamuoyunun tepkisini azaltmaya çalışan Bahçeli’nin bakış açısına da şaşırıyorum. Bu tamamen rejim değişikliğidir. CHP olarak biz buna karşıyız. Ciddi bir kutuplaşma var. Ülkeyi bu duruma getiren AK Parti’nin kendisidir. Tüm bunları çözmek için cumhurbaşkanına başkanlık yetkisi verelim. Ben soruyorum, bugüne kadar hangi yasayı çıkartmak istediler de çıkaramadılar? Hangi yönetmeliği değiştirmek istediler de değiştiremediler? İstedikleri her şeyi yaptılar. Bu kadar kötü yönetim memleketi bu hale getiriyorsanız, başkanlık sistemi gelse dahi bu memleketi yönetemedikleri ortadadır. Bu onlar için bir kaçış, siyasi sorumluluklarını bertaraf edebilecekleri yeni bir yasal düzenlemedir. Bugüne kadar yapılan yanlışların hesabını vermemek adına bir çaba olarak değerlendiriyoruz. CHP olarak başkanlık sistemine karşıyız.” dedi.

Düzce’nin kirli havasına bu sabah bir kez daha şahit olduğunu ifade eden Tozan, hafta sonu Trabzon’da yapılacak il başkanları toplantısında konuyu değerlendireceklerini söyledi.

Yasa teklifi hazırlıyoruz
Düzce'nin hava kirliliği ile ilgili bir yasa teklifi hazırladıklarını söyleyen Tozan, şunları ifade etti: “Ankara'da sayın bakanımıza rapor sunmuştuk. Bununla ilgili OHAL kanunu gereği meclisin iç tüzüğünü bilmiyorum. Ortaya bir yasa teklifi verilir mi? Meclis gündemine alınır mı? Bunu bilmiyorum ama meclis gündemine alınabilirliği noktasında genel başkan yardımcılarımızla görüşeceğiz. Eğer bir yolu varsa hızlıca teklifimizi hazırlayıp dosyayı AK Parti'ye bir dosyayı da CHP'li milletvekilleriyle paylaşacağız. Düzce'nin hava kirliliği konusunda kalıcı bir çözüm anlamında yasal düzenlemeyle bu işi çözmek adına mecliste bir adım atacağız.”

Doğalgaza yüzde 40 teşvik yapılsın
Hazırladıkları teklifin içeriği hakkında bilgeler veren Tozan, maddi olarak vatandaşlara sağlanacak imkanlara değindi. Tozan, “Doğalgaza yüzde 40 teşvik yapılsın. Doğalgazla ilgili altyapı için gereken kolon, kombi, iç tesisat ve peteklerin takılması noktasında harcanacak olan o toplu başlangıç parası 60 ay vade ile faizsiz kredi olarak bir kaynak sağlansın. Aynı zamanda egzoz emisyonu ile ilgili olarak dabenzinli araçlara Düzce'de bir yüzde 30-40 oranında LPG teşviki getirilerek benzin yakımındaki ortaya çıkan partiküller maddelerden kurtulabiliriz.” diye konuştu.