AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 2016 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısı görüşmeleri sırasında meclis kürsüsüne gelerek Aile Bütünlüğünü Araştırma Komisyonu Başkanı olarak çalışmaları hakkında bilgi verdi. 28 Şubat sürecinde yaşananlar, Suriyeli sığınmacılara yönelik gelişmiş ülkelerin tutumu ve AFAD Bütçesi için açıklamalar yapan Keşir, bazı kesimleri net mesajlarla eleştirdi.

“Ayrımcılığı tecrübe etmiş bir kardeşinizim”

AFAD Bütçesi için AK Parti grubu adına konuşma yapan Keşir, sözlerine 28 Şubat Darbesi’nin 19. Yıldönümünü hatırlatarak başladı. “Allah ülkemize bir daha 28 Şubatlar yaşatmasın” diyen Keşir, “Sadece başörtüsü olduğu için eğitim başta olmak üzere en temel insan haklarını elinden alınmak isteyen kızlarımızı, onların anne ve babalarını, bir tek taş dahi atmadan bir tek cam dahi kırmadan haklı mücadele veren bu insanları saygıyla selamlıyorum. O günlerde çağdaşım tüm kadınlar gibi çalışma hayatında sosyal hayatta ayrımcılığı tecrübe etmiş bir kardeşinizim.

“Ak Parti’ye kadın hakları dersleri vermeye kalkmalarını hayretle izliyorum”

“Dün bu zulmü uygulayan ya da sessiz kalan kimilerinin bugün Ak Parti’ye kadın hakları dersleri vermeye kalkmasını da hayretle izlemekteyim. Kadınlar 1934’den bu yana seçme hakkına sahipken, gerçek manada seçilme hakkını ancak 2015 yılında elde edebildik. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu olmak üzere o kara günlerin acılarını üzerimizden atmalarında emeği geçen bu mücadele uğruna her türlü bedeli ödeyenlere bu vesile ile bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.” Diye konuştu.

 İki kez deprem yaşamış bir ilin milletvekili olduğunu hatırlatan Keşir, Düzce’nin yaşadığı maddi ve manevi kayıpları telafi etmek için çok çalışıldığını ifade etti.

“Yeni bir yönetim modeliyle afetten korunmamız sağlanıyor”

“1999 yılında afet bölgelerine ulaşmak dahi hayli zaman alıyordu. Afetle mücadele yeterince etkin değildi. Afet yönetiminde dağınık bir yapı vardı. Bu sebeple yaraların sarılması oldukça uzun sürdü ve meşakkatliydi. Ak Parti döneminde yeni bir afet yönetimi modeli uygulanmasıyla daha etkin, hızlı risk analizini temel alan daha bütüncül kapsamlı ve insan odaklı çalışmalarla afetten korunmamız sağlanıyor.”

“Fatma’yla gözyaşlarımızla anlaştık”

Geçen hafta sonu Aile Bütünlüğünü Araştırma Komisyonu olarak Kilis ve Şanlıurfa’da Öncüpınar kampını ziyaret ettiklerini söyleyen Keşir, kampta ziyaret ettiği Fatma isimli sığınmacıyla yaşadıklarını aktardı. “Kilis Valiliği başta olmak üzere AFAD ve ilgili bakanlıkla birlikte sivil toplum çalışanlarıyla bir araya geldik.

Marmara, Düzce ve Van Depremleri başta olmak üzere pek çok afet bölgesinde çalışmış biri olarak afet çalışanlarının ve ailelerinin yaptığı fedakarlığı ayrıca önemsediğimi ifade etmek istiyorum.

Konuk olduğum konteynerlerin birinde ev sahibi Fatma ve çocuklarıyla sohbet ettik. Kendilerine burada sunulan imkanlardan çok memnun olduklarını, tek sıkıntılarının geride bıraktıkları aileleri olduğunu ifade ettiler. Biz kadınlar gözyaşlarımızı bir nişane gibi taşırız. Fatma’yla aynı dili konuşamadık ama gözyaşlarımızla anlaştık. İki farklı kültürden gelen iki kadın olarak baba acısını ve özlemini gözyaşlarımızla andık.”

“Refah ülkeleri Suriyeli savaş mağdurları sınavını veremediler”

Keşir, Suriyeli savaş mağdurlarına gereken desteği sağladığını söyledi. “Gelişmiş ülkelerin Dünyanın gelişmiş pek çok refah ülkesi Suriyeli savaş mağdurları konusunda ne yazık ki sınavı veremediler. Türkiye sadece kamplar için 10 milyon Dolar kaynak kullanırken Dünya ülkelerin toplam harcaması 500 bin Dolar’ı bulmadı. Bu da bize göstermektedir ki milletlerin büyüklüğü yüreklerinin büyüklüğüyle ve vicdanlarıyla ölçülür.”

Haber:Y.SEVER-S.KAŞKIR