Düzce Belediye Meclis Salonu’nda 1.meclis başkanvekili tarafından başkanlık edilen toplantı, yeterli üye sayısının sağlanması ile başladı.

Ramazan Ayı’nın hayırlara vesile olması temennisi ile açılan toplantıda öncelikle gündeme eklenmesi teklif edilen maddeler görüşüldü.



“Rabia Heykeli de kaldırılsın”

Milliyetçi Hareket Partisi’nin, merhum Alparslan Türkeş’in isminin bir park, bulvar veya caddeye verilmesi talebini olumlu bulduğunu belirten İYİ Parti, öneriye eklemede bulunarak sunduğu teklifte şu ifadeler yer aldı:

“Ebediyete intikal eden tüm siyasi parti liderlerinin isminin şehrimizde yaşatılmasını uygun görüyoruz. Ayrıca siyasi bir sembol olan Rabia Heykeli’nin de şehrimizde bulunduğu alandan kaldırılmasının doğru olacağını düşünüyor ve talep ediyoruz.”



“AK Partililer de bundan rahatsız”

Rabia işaretinin AK Parti Tüzüğü’nde geçmekte olduğunu dile getiren İYİ Parti Meclis Üyesi şunları kaydetti:

“Altındaki sözlere takılmıyoruz ama bu işaret AK Parti Tüzüğü’nde geçen siyasi bir simgedir. Zamanında Milliyetçi Hareket Partisi Düzce İl Başkanı, şu anki Milletvekili Ümit Yılmaz ve Ülkü Ocakları Başkanı da bu konuya karşı çıkmışlardı. AK Parti milletvekillerinin de bundan haberinin olmadığını öğrendik. Belediye Başkanı (eski Başkan Mehmet Keleş) bir şekilde koydu ve orada duruyor. AK Partililer de bundan rahatsız. Zaten plastikten yapılma bir heykel. Ne bedelini hak ediyor, ne de altında yazan sözlerin bizim için değerini karşılıyor.”



“Bu siyasi ayak oyunlarına neden girdiler”

Siyasi olarak Rabia işaretinin fikirlerine karşı olduğunu söyleyen MHP Belediye Meclis üyesi Hakan Çetin ise her partinin farklı sembolleri olduğunu belirterek şu şekilde konuştu:

“Ben merak ediyorum. İYİ Parti’nin siyasi duruşu ve iz düşümü ne tarafta. Burada çok güzel bir şey yapılmaya çalışılırken, Başbuğ Alparslan Türkeş’in ismi memlekete verilirken, bu siyasi ayak oyunlarına neden girdiler. Keşke 3 toplantı sonra getirselerdi de Rabia’yı tartışsaydık. Burada amaç siyasi bir şey üretmek. Rabia’ya sonuna kadar karşı olmamıza rağmen, bugün bu teklifi hiçbir şekilde kabul edemem.”



“Meclis’in yetkisi yok, kaldıracaksa yine başkan kaldırır”

Konuyla ilgili olarak söz alan MHP Belediye Meclis Üyesi Ayhan Cicu ise topu AK Parti’ye attı:

“O heykel koyulurken en büyük tepki Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkü Ocakları’ndan geldi. O heykeli oraya başkanın iradesiyle koyuldu. Meclisin kaldırma yetkisi yok. Eğer kaldırılacaksa yine başkan kaldırır. Zaten AK Partili arkadaşlar sayıca hepimizin üstündeler. Ben topu onlara atıyorum. Kaldıracaklarsa kaldırsınlar onu.”

Açıklamaların ardından önerinin gündeme alınması oylamaya sunuldu. İYİ Parti safları alınması yönünde oy kullanırken, MHP ve AK Partili üyeler red oyu kullandı. 



“’Evsel Atık Bedeli’ kaldırılsın”

Su faturalarında yer alan “Evsel Atık Bedeli” hakkında da bir öneri sunan İYİ Parti, yasalar gereği bu ücretin alınması için katı atık depolama tesisi olması gerektiğini belirtti. Düzce’nin tek katı atık depolama tesisinin Hasanlar Köyü Hecinler mevkiine kurulması ardından bu ücretin alınmaya başlandığını, ancak bu tesisin mahkeme kapatılmasına rağmen ücretin faturalardan düşürülmemiş olduğunu ifade ederek, bu ücretin alınmaması talebinde bulundu.

Bu maddenin meclis gündemine alınması yönünde gerçekleştirilen oylanma sonucunda, oy çokluğu ile red kararı alındı.



İYİ Parti’den istifa ettiler

Toplantı öncesinde İYİ Partili Üyeleri Basri Karslıoğlu, Kudret Taş ve Emre Güleç tarafından verilen istifa dilekçesi de okutuldu. Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Yerel Seçim sonuçlarına göre, İYİ Parti’den, Belediye Meclis Üyesi olma hakkı kazanmış bulunmaktayız. Lüzum gereği İYİ Parti’den istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi’ne yeniden kayıt yaptırmış bulunmaktayız. İbraz edilen nedenlerle, 06.05.2019  tarihinden itibaren Belediye Meclisi’ndeki çalışmalarımıza CHP Belediye Meclis Üyeleri olarak devam edeceğimizi bildiririz.”



2018 Yılı Kesin Hesap Özeti’nin oylanması

Gündeme eklenmesi talep edilen maddelerin görüşülmesi ardından gündem maddeleri tartışılmaya başlandı. İlk olarak “2018 Yılı Kesin Hesap Özeti”nin Belediye Meclisince onaylanması yönünde olan madde okutuldu.

Milliyetçi Hareket Partisi saflarından söz alan üyeler, henüz özetin incelenemediğini, dolayısı ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmesinin doğru olacağını savundu.
Konu ile alakalı olarak söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Hasan Gündem, hesap özetlerinin bütün üyelerin masasında bulunduğunu ifade ederek, doğrudan oylama yapılması yönünde talebini dile getirdi.



Bu talebe tepki ise İYİ Parti saflarından geldi. “Masalara bırakıldı, bakın” demekle bu işlerin doğru yapılamayacağını belirten üyeler, 2017 Yılı Kesin Hesap Özeti’nde bulunan birçok hatanın Sayıştay tarafından tespit edildiğini dile getirdi.

Açıklamaların ardından gerçekleştirilen oylama ile hesap özeti Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.



Alparslan Türkeş’in ismini bir park, bulvar veya caddede yaşatmak

Meclis Toplantısı’nın bir sonraki maddesi ise merhum Alparslan Türkeş’in isminin bir park, bulvar veya caddeye verilmesi hususunda oldu.

Maddenin okutulması ardından söz alan MHP’li Hakan Çetin konuyla ilgili öneride bulundu. Bir aritmetik ortala alınarak bir komisyon kurulması ve bu şekilde bir çalışma yapılması önerisinde bulundu. 



“Oturup konuşalım”

Önümüzdeki ay gerçekleştirilecek olan toplantıya bu çalışmanın yapılması ardından çıkılmasının daha olumlu olacağı yönünde sarf edilen görüşü yanıtlayan AK Partili Hasan Gündem şu ifadeleri kullandı:

“Bizim henüz bu öneriyle ilgili bir çalışmamız olmadı. Komisyonun kurulması kısmını da biraz erteleyelim. En azından 3 kişimi 5 kişi mi kuracağız, grup başkanları olarak oturup konuşalım. Sonra mecliste dile getiririz. Komisyon kurulsun ve bu komisyonun aldığı karar neticesinde meclisimiz karar versin.”



“Rahatsız ediyorsa 5 üye de onlardan olsun”

Gündem’in ifadeleri üzerine söz alan Çetin, bir önceki maddede aceleci olunduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“Demin kesin hesapta, 5 dakika içerisinde okumamız talep edilirken, şuan çok rahat bir şekilde komisyon kurulacak olan komisyon sizi rahatsız ediyorsa 5 üye de onların grubundan olsun. Komisyon kurulmasında ne gibi bir sıkıntı var ki. Önümüzdeki ay reddederler çıkarlar. Bizim önergemizi Faruk Bey uygun görüyor, Hasan Bey görmüyor. İsterlerse oylama yapalım.”

Çetin’in açıklamalarına karşılık olarak konuşan Gündem’se sadece bir sonraki toplantıya hazırlıklı gelmek adına böyle bir talepte bulunduğunu belirterek, 3 günlük bir ertelemeden bahsettiğini açıkladı.

Ardından yapılan oylama ile komisyonun kurulmasına karar verildi.



Meclis gündeminin ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi.

Bu bölümde söz isteyen MHP Belediye Meclis Üyesi Hakan Çetin, vatandaşlardan geldiğini belirttiği soruları yöneltti. Belediyenin mevcut yeşil alanı hakkında bilgi isteyen Çetin, geçmiş dönemlerde bazı vatandaşların arsalarının 18 maddesi ile kamulaştırıldığı ve başka şahıslara satıldığı yönünde iddialar olduğunu söyledi. Çetin, bu konu hakkında AK Partili üyeler Ergin Çelikağ, Celal Kasapoğlu ve Hasan Gündem’den bilgilendirme talebinde bulundu.



”Yapanların Allah belasını versin”

Çetin’in ardından söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Erkan Çelikağ şunları söyledi:

“Bu konular bu meclisin değil, önceki meclisin konularıdır. Bunlar yapılırken MHP’li üyeler mecliste değil miydi? Şimdi kaç sene geçti. Hepsini gayet güzel anlatırım da diyelim ki yüzce yüz haklısın. Neyi çözeceğiz. Usulsüz satıldı, kanuna aykırı tescil edildi, hepsi yanlış. Yapanların da Allah belasını versin. E sonuç… Geçen meclis toplantısında da dedim.  18 yapılan bir yerde herhangi bir uygulama yasayı delmek demektir. Şimdi ben hepsini yapılmaması gerekirdi diye anlatayım. E ne yapacağız şimdi. O zaman çıkacaktınız, bağıracaktınız, olmuyor dava açacaktınız. Dilekçesini de ben yazardım merak etmeyin.”

620

“3 defa Keleş’in karşısına dikildim”

Çetin’in bilelim ne olduğunu ona göre bu meclis ders çıkartsın söylemi ardından sözlerini sürdüren Çelikağ, “Ben belediye meclis üyesi olmadığım halde 3 defa Mehmet Keleş’in karşısına dikildim. Söylenecek her lafı söyledim” dedi.



“Aslında belediye kaçak yapıya göz yumdu”

Konuyla ilgili söz alan İYİ Partili Üye ise şu ifadeleri kullandı:

“Ergin Bey az önce bir şey söyledi. ‘Yapanın Allah belasını versin’ dedi. Ancak şu anda yapanın yanına kar kalan bir dünyada yaşıyoruz. Müstecirler bulundukları parklarda bazı yapılar inşa ettiler ve karşılığında belediyeye ödeyecekleri kiradan düştüler. Böyle bir şey var mı yok mu? Bu halk arasında bilinen bir şey. O zaman aslında belediye kaçak yapıya göz yumdu, Kamuyu zarara uğrattı. Buradaki arkadaşlarda bunu oyladı. Şimdi akşam gittiklerinde rahat rahat uyusunlar.” 



“Bu paranın şu an alınması suçtur”

Toplantı öncesinde gündeme alınması yönünde öneride bulundukları “Evsel Atık Bedeli” konusuna da değinen üye ifadelerini şu şekilde sürdürdü:

“Kanun bir madde koymuş. Tesisiniz varsa insanlardan para toplayabilirsiniz. Hecinlerdeki bu tesis kapanıyor. Bu dönemde de tesis varken evlerden belli bir tutar talep ediliyor. Tesis kapandığı halde bu paralar toplanmaya devam ediliyor. Ben bu konuyla ilgili birkaç sefer BİMER üzerinden şikâyette bulundum. Olmayan tesise para toplanıyor ve kanun diyor ki bu parayı sadece bu tesiste kullanabilirsin. Bu paranın şu an alınması suçtur. Bu parayı başka bir yerde kullanıyoruz.”



“Gönül rahatlığı ile red kullandım”

Kanunun tamamen okunmadığını savunan AK Partili Gündem ise iddiaları şu şekilde cevapladı:

“Evsel atıkları toplama (çöplerimiz her gün toplanıyor), taşıma (bu atıkla kamyonlarla taşınıyor), aktarma, geri kazanımı ve bertaraf tesisleri. Yani sadece bertaraf tesisimiz yok diye bu çöpleri elimizde buharlaştırmıyoruz. Bunların bir maliyeti var. Ben gönül rahatlığı ile red kullandım. Hecinlerdeki bu tesis 16 Milyon 478 Bin Liraya yapıldı. O tesisin masrafı ayrı, bir de bu atıkların toplanması, taşınması, dökülmesi var. Bu işlem sadece 21 milyon. Bizim topladığımız bedel de bu kadar yapmıyor, yine zarar ediyoruz.”



“Sorumlusu vatandaşlar değildir”

Gündem’in ifadeleri üzerine konuşan İYİ Parti Grup Başkanı Ender Çakar, yönetimdeki yanlışların vatandaşın sorunu olmaması gerektiğini vurguladı ve şu şekilde konuştu.

“16 Milyon liraya bir tesis yaptık diyen belediyenin sadece vahşi depolama için sadece vahşi depolama için betondan bir havuz yaptığını bilerek, burayı denetlemeyerek, gereğinden fazla bedeller ödeyerek, saçma sapan yapılmış işleri vatandaştan toplayamıyoruz demesi saçma. Belediye yaptığı işerde optimum maliyetleri hesaplamalı, burada AK Parti meclis üyesi olan arkadaşların da adam gibi denetlemesi lazımdı. Belediye başkanı hata yaptı diye görmezden gelip, bir de savunmaya gerek yok. Ayrıca saydığı 3 madde zaten vatandaştan alınmakta. Toplanan bu parayı bize izah edemez. Yaptıkları işleri zaten pahalıya yapıyorlar. Bundan dolayı da vatandaşın cebinden aldıkları para maliyetlerini karşılamıyorsa, o da idarenin iş bilmezliğidir. Sorumlusu vatandaşlar değildir.”



Diğer gündem maddelerinin de görüşülmesinin ardından bir sonraki birleşim tarihi 9 Mayıs Perşembe günü olarak belirlenerek ilk birleşime son verildi.

Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: T.BEKTAŞ