Hürriyet Gazetesi, Suudi Arabistan’daki baş döndürücü bir hızla devam eden gelişmelerle ilgili Eski Dışişleri Bakanı ve Riyad Büyükelçisi Yaşar Yakış ile bir röportaj yaptı. 1988 yılında T.C. Riyad Büyükelçiliği'ne daha sonra ise T.C. Kahire Büyükelçiliği'ne atanmasına bağlı olarak Ortadoğu'yu tanıyan Yakış'tan Suudi Arabistan’da yaşananların analizini yapması istendi.

ILIMLI İSLAM'DAN ANLADIKLARI 'KADINLARIN TOPUKLARI'

"Suudluların ‘ılımlı İslam’ tanımı bizimkine benzer mi?" sorusuna eski Bakan Yaşar Yakış şu yanıtı verdi: "Benzemiyor. Bir Suudlu’nun ‘ılımlı İslam’ı, kadınların sokakta yürürken ayaklarının topukları görünüyor mu, o kadının ayaklarına değnekle vurmayacaksın dediğinde ılımlı oluyor. Kadınların araba kullanmasını serbest bırakmak ya da..."

"İSLAMİYET ŞİMDİ 1443 YAŞINDA, ÇAĞDAŞLAŞMALI"
"Suudi Arabistan öyle bir ülke ki fiziki altyapısına ABD ancak gelecek yüzyılda ulaşabilir. Zihni altyapı ise 1440 yıl öncesi. Ancak 1300 sene öncesine gelebilir. 1440’da Martin Luther’in reformu oldu. Bir din 1440 yaşına gelince reforma ihtiyacı var. İslamiyet şimdi 1443 yaşında. Çağdaşlaşması lazım."

SAVAŞ OLURSA TÜRKİYE ETKİLENİR
Türkiye'nin bu durumdan zarar görüp görmeyeceği konusunda ise "Çok etkilenmeyiz. Bu çatışma İran ve Suudi Arabistan arasındaki çatışma haline dönüşürse Türkiye o zaman etkilenir. İyi ilişki sürdürmeye çalıştığınız iki ülke birbirine girmiş olur. Siz hangisini tercih edeceksiniz..." diye konuştu.

"Diplomasi burada nasıl bir çıkış yolu bulmalı?" şeklindeki soruya ise "Türkiye, elindeki kozları aşındırdığı için vaktiyle yapabilecek olduğu şeyleri yapamaz hale geldi. Türkiye çok etkili olamaz.
Savaş olursa etkilenir ama olmazsa iç politikada önemli bir etkisi olmaz."

Öte yandan Yakış'ın İslamiyet için "1443 yaşında, çağdaşlaşması lazım" ifadesi bir çok haber sitesinde gündem oldu.

Düzce eski Milletvekili olan Akçakocalı Yakış, Türk-Suudi ilişkilerinin gelişmesine katkısı nedeniyle, Suudi hükümeti tarafından Kral Abdülaziz Nişanı (birinci derece) ile ödüllendirilmişti.