Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bağlı 27 meslek odası başkanıyla ‘Başkanlar Kurulu Toplantısı’ düzenledi.



Özlü, Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanları ve üyeleriyle Turan Otel’de bir araya geldiği toplantı öncesi katılımcılarla tek tek selamlaştı. Düzce’yi ve Düzceli esnafların sorunlarının konuşulacağı toplantı öncesi Özlü gazetecilere yaptığı açıklamalarda bulundu.



Esnaf ve sanatkarların, hem ekonomik hem de sosyal hayatın en önemli aktörleri olduğunu belirterek sözlerine başlayan Özlü, hükümet olarak, ekonomik hayatımızın temel direklerinden olan esnaf ve sanatkârlara her zaman büyük önem verdiklerini söyledi.



Bütçeye ve millete güveniyoruz
Son dönemde, ekonomik olarak zorlu bir süreçten geçildiğini kaydeden Özlü, şöyle devam etti: “Bu sıkıntılar, büyük ölçüde küresel ekonomide yaşanan gelişmelerden kaynaklanıyor. Biz, bu dönemin geçici olacağını düşünüyoruz. Bu sürecin Türkiye’yi olumsuz etkilemeyeceğine inanıyoruz. Bunu söylerken iki temele dayanıyoruz. Birincisi ekonominin ve özellikle de bütçenin sağlam olmasıdır. İkincisi ise milletimize ve siz lere olan güvenimizdir. Milletimiz, Cumhurbaşkanımız çağrısının ardından, adeta dövizini bozdurmak için seferber oldu.”

Piyasalarda ciddi bir rahatlama olacak
Özlü, Amerika Başkanının sürpriz bir şekilde beklenmeyen bir isim olması ve başkanın birtakım radikal söylemleri ile Avrupa’daki birtakım dış etkilerin Türkiye’yi zorladığını söyledi. Esnafın, çeşitli kampanyalar başlattığını anımsatan Özlü, esnafın dolar bozduran vatandaşlara yönelik çalışmalarına değinerek söz konusu ruhun dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığını vurguladı.

Esnafa 50 bin TL kredi desteği vereceğiz
Hükümet olarak, Türkiye’nin orta ve uzun vadede ihtiyacı olan yapısal reformlara odaklanmış durumda olduğunu kaydeden Özlü, devlet olarak fedakarlık yapacaklarını bildirerek esnafı yakından ilgilendiren hususları ifade etti: “Öncelikle piyasanın nakit sıkıntısını gidermek amacıyla,  Hazine ve Kredi Garanti Fonu’nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturuyoruz. Piyasanın ihtiyacını oldukça üstünde olan bu rakamla birlikte, piyasalarda ciddi bir rahatlama olacağını düşünüyoruz. Garanti teminat oranı ihracat yapanlar için yüzde 100, KOBİ'ler için yüzde 90 ve ticari işletmeler için yüzde 85 olacak. Bir başka tedbirimiz iş yükü maliyetlerini azaltmaya yönelik olacak. Yılın ilk üç ayındaki SGK prim ödemelerini hiçbir artış olmaksızın sene sonunda ödeyebileceksiniz. Siz maaşlarınızı zamanında ödeyin, piyasaya olan borçlarınızı zamanında ödeyin. Biz devlet olarak, alacağımızı tahsil etmek için 9 ay bekleyeceğiz. Bakanlık olarak, biz de bu tedbirlere katkıda bulunduk. KOSGEB, aracılığıyla, KOBİ’lere ve esnafa 50 bin TL kredi desteği vereceğiz. 3 yıl vadeli bu krediyi kullanırsanız, ilk 1 yılda ödeme yapmayacaksınız. Çok daha önemlisi, bu kredi için faiz ödemeyeceksiniz. Kredinin faizini KOSGEB bütçesinden biz karşılayacağız.”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığıyla birlikte, kara listeye giren esnafla ilgili bir sicil affı üzerinde çalıştıklarını aktaran Özlü, tedbirleri yerine getirirken bütçe üzerinde ilave bir yük oluşturmayacaklarının altını çizdi.



İhtisas OSB yerine Karma OSB istediler 
Açıklamada Düzce için üzerinde çalıştıkları konulara değinmeyi ihmal etmeyen Özlü, Düzce’de büyük bir dönüşüm gerçekleştireceklerini belirterek devam eden projelerin son durumlarını paylaştı: “Sizlere bir söz vermiştik: Düzce’nin turizmde ve sanayide sahip olduğu potansiyeli açığa çıkaracağız demiştik. Bu amaçla, Ceneviz Kalesi’nin ihale sürecini başlatmış bulunuyoruz. Çarşamba Günü, İstanbul’da, Plastik sektörümüzün temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdik. Sektörün, uzun zamandır bir Oyuncak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma yönünde bir talebi vardı. Biz de en uygun yer olarak Gümüşova’yı öneriyorduk. Çarşamba günü yaptığımız toplantıda, sektörün şüphelerini giderdik ve Oyuncak OSB’yi Gümüşova’ya kurma yönünde onları ikna ettik. Sektör temsilcileri İhtisas OSB istemiyorlar. Dolduramama endişesi taşıyorlar. Karma OSB olmasını istiyorlar. Gümüşova OSB’den olarak alan tahsis edeceğiz. Yatırım yapmaya niyetliler.”

Özlü, toplantının ardından partilerinin Yalova’daki divan toplantısına katılmak üzere kente gidecek.