1 ay sonra 8 yıllık görev süresi bitecek olan Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Metin Büyük, Erol Tayhan’la Manşet programına konuk oldu. Büyük teşvik, TSO seçimleri, adaylar ve çok merak edilen Metin Kaşıkoğlu’nun istifa daveti hakkında konuştu.

 

Sanayiciler sabretsin

 

Düzce sanayicilerinin tepkisine yol açan 5084 sayılı teşvikin hala uzatılmamasına ilişkin Büyük, “5084 bitti, yeni teşvik var. Önceki yatırıma yönelikti, şimdiki istidama yönelik. Bu sefer kademeli şekilde olacak. Ve kademeli bir şekilde inecek. Başbakan talimatı verdi. Son aşamaya geldi. Bazen bürokratik engeller olabiliyor. Başbakanın sözünden öte bir şey olabilir mi. Kendimizi boğaz köprüsünden atacak halimizde yok. Milletvekillerinin de yapabileceği bir şey yok. Benim başbakanımın ağzından laf çıktı. Allah’ inandığım gibi onun sözlerine de itimat ediyorum. Başbakan açıkladıktan sonra bende televizyonlara çıkıp şov mu yapayım. Gerek yok. Yapılması için her şeyi yapıyoruz zaten.”dedi.

 

Yeni başkan ve meclis karar versin…

 

Büyük, yeni hizmet binası işinin askıya alınma nedenlerini anlatarak, bina için yeni başkan ve meclisin karar vereceğini söyledi.

 

“Bu nedenle hastane caddesinde satılamayacak bir yeri 400 bin TL’ye aldık. Projesini yaptırdık. 2008 yılında bu mevcut binayı satarak yeni binayı yapılım dedik. O dönem ekonomik kriz çıktı. Biz tüccar da esnaf da değiliz. Bizim tek gelirimiz aidatlardır. Satalım dedik talep olmadı. KDV ‘si falan çıktı. Ticaret ve sanayi odasının mülk alıp satması da meclis kararı ile alınan bir durum. Bizde dondurduk. O gün 400 bin TL’ye aldığımız yer bugün 4 trilyon eder. Un şeker her şey var. Yasal olarak yeniden başkan olmayacağımdan dolayı meclis olarak borca girmek ya da satmak istemedik. Benle alakalı değil. Şimdi 2 trilyon paramız var. Yeni meclis ve başkan karar verir. Yapılan işte bir yanlışlık yoktur. İşi askıya aldık. Her şey de bize nasip olmasın, yeni başkan yapsın.”

 

Yeri ve zamanı geldiğinde kalkacaksın…

 

Büyük önünde yasal engel kalmamasına karşın yeniden adaylık konusunda net konuşarak “Önümde başkan olmam için yasal bir engel yok ama ağzımdan çıkan bir söz var. Ben kanunen başkan olamayacağım yeni yüzler gelsin” diye açıklama yaptım. Şuanda isimleri geçen iki isim çalışmalarını yapıyor. Bir ay gibi bir süre kaldı. Ben 8 yıl başkanlık yaptım, başkaları da yapsın. İnsanlar koltuğu senin altından çekmeden sen çekeceksin. Yeri ve zamanı geldiğinde kalkacaksın.” dedi.

 

Ertan Taşlı aday olursa maddi manevi arkasındayım…

 

Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı için adı geçen Ertan Taşlı desteklediği yönünde kulislerde geçen konuşmalara ilişkin Büyük, şöyle konuştu:

 

“Adayım desin Metin Büyük olarak madden ve manen yardımcı olurum. Benim iki sağ kolum var. Biri Ertan Taşlı diğeri Mustafa Kayıkçı. Her toplantıya beraber gideriz, bu nedenle insanlar bizi yakın görür. Hiçbirinin kendi grubundan seçilmesinin garantisi yok. Fikir beyan etme noktasında kimseden çekinecek halim yok. Ben herkesin başkanıyım ancak benim gönlümdekini söylemem çok etik değil. Yeri zamanı gelince bizde işaret edeceğiz. Ertan Taşlı deyince belki adamın aklında yok aklına sokuyorsunuz. Öyle bir niyeti varsa da çıksın, er meydanı burası. Ertan Taşlı’nın aday olduğu yer yerde oyum onundur. Benim gönlüm ondan yanadır. Destek veririm ama aday değil ki”

 

Fahri Çakır grubundan yüzde 99 çıkar…

 

Ticaret ve Sanayi odası seçimlerinin diğer seçimlerden farklı olduğunu söyleyen Büyük, Fahri Çakır’ın grubundan yüzde 99 çıkacağını ifade etti.

 

“Nusret Özsoy daha organize çalışıyor. Oda içinden geldiği için. Fahri Çakır sonradan çıktı. Öncelikle TSO seçimleri genel seçimlerle aynı algılanmamalı. TSO seçimlerinde partiye değil, kişiye oy verilir. Fahri Çakır kendi grubundan yüzde 99 çıkar. Nusret Özsoy’ da çıkabilir ve ikisi de meclise girebilir diye düşünüyorum. Esnaf ve kefaletin de bir yeri var. Ertan Taşlı da seçilebilir. Destek vereceğim ama kapı kapı dolaşmam. Tarafsız kalan bertaraf kalır.”dedi.

 

Ertan Taşlı ve ben destekleseydik Mustafa Aycan kazanırdı…

 

Büyük, Ticaret Borsası seçimlerinde aday olan Oltan Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aycan’ı desteklediği ve seçildiğinde borsanın genel sekreterliğini yapacağı ile ilgili sert konuştu.

“Bunların hepsi külliyen yalan” diyen Büyük “ ben bilseydim aday olmasını engellerdim benden kesinlikle destek istemedi. Oltan Düzce değil dünya devi. Nurettin Karslıoğlu’na aday çıkmaması iyi bir seçim oldu. Eğer destek olsaydım Ya da Ertan Taşlı destekleseydi seçimi kazanırdı. Oltan Mustafa bizden hiçbir zaman destek istemedi. 8 yıl TSO başkanı olarak kalmışım. Attan inip eşeğe binmem. Ben işadamıyım ölmüş adam değilim. Gidip genel sekreter mi olacağım. Az gaz ver gidip tekrar TSO başkanı olurum. Genel sekreter olacağım o kadar adam bana talimat verecek. Benim yapacak işim çok. Milletvekilliği olur, başkanlık olur…”

 

Bundan sonra Sekreter değil ancak milletvekili olurum…

 

Büyük, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı döneminin bitmesinin ardından siyasete açık kapı bıraktı.

 

“Büyük lokma ye büyük konuşma demişler. Ancak belediye başkanlığına zerre kadar talebim olmadı. Görev istenmez verilir. Benim hedefim 15 haziranda görevimi kazasız belasız tamamlamak. Belediye başkanlığı talebim olmaz ama milletvekilliği belki eş dost teşviki ile aday oluruz. Belli bir kumaşın varsa o elbise sana dikiliyor. Ancak bu çok mücadele ile olacak bir iş değil. Temayül falan var.”

 

Kaşıkoğlu İstifa etmemi istemedi...

 

Büyük, Nisan ayı başında Düzce’ye gelen AK parti Genel Başkan yardımcısı Numan Kurtulmuş’un ve işadamlarının katıldığı toplantıda yaşanan organizasyon bozukluğu nedeniyle eleştiren ve istifaya davet eden Metin Kaşıkoğlu ‘nun istifa davetini kendisi için yapmadığını söylerken, “ ben teşkilatın ağabeyiyim arkamdan konuşmazlar” diyerek iddialı konuştu.

 

“Broşür ve davetiye bastırdık. 156 kişiye mesai attık. Vali olmak üzere bütün protokole bir fiil ben dağıttım. Ben Avusturalya’ya gideceğim için son meclis toplantısında her şeyi belirledik. Bununla ilgili ipin ucu bizde değil. Ogün hava güzel ve Pazar günü olmasından dolayı katılım az oldu. Bununla ilgili Metin Kaşıkoğlu ile konuşmamızda “senin verdiğin mücadeleyi ben biliyorum. Metin büyükle ilgili hiçbir şey zikretmedim sadece meclis üyelerinin ve organların gelmemesinde dolayı mahcup olduk” dedi. Biz yapılması gereken her şeyi yaptık. Tüm doneleri kullandık. Art niyetin olmadığını Metin Kaşıkoğlu’da biliyor. Metin kaşıkoğlu “Metin Büyük istifa etsin” demişse beni yarın canlı yayına çıkarın. açıklamasında Metin Büyük’ün M’si bile yok. TSO olarak sorumluluğu üstelendik ama maalesef olmadı.”

 

Seçime siyaset karıştırmaya kimsenin gücü yetmez…

 

Ticaret ve Sanayi odası seçimlerine siyasetin karıştığı yönünde Meclis Başkanın açıklamalarına da değinen Büyük, “ TSO seçimlerine siyasetin karışmasına hiçbir başkanın gücü yetmez. Belki Metin Kaşıkoğlu'nun Fahri Çakır noktasında müdahalesi olabilir. Birebir olduğunu düşünmüyorum. O kadar farklı gruplar var ki kime sahip çıkacak. Çok doğru değil, kanunen de suçtur. 1. gruptan 11. gruba kadar bizim desteklediğimiz şudur dediğini sanmıyorum. Birebir bu işe girebileceğini tahmin etmiyorum, giriyorsa da kimsenin gücü yetmez. “ dedi.

 

Kendisinin de yönetimde olduğu Düzce Tanıtma ve Kalkınma Vakfının kapatılacağı ile ilgili olarak Büyük, “Çok faal olmadığını mevcut yönetime söylüyor. Basına da kapalı değil. Yeniden bir şeyler yapmalı. Üniversitenin gelişmesinde birçok gelişme sağladı. Kapatılacağı doğru değil. Kapatmaya kimsenin gücü yetmez.” Diye konuştu.

 

Özsoy telefon bağlantısıyla katıldı…

 

Programda ismi geçtiği için söz hakkını kullanmak isteyen TSO meclis Başkanı Nusret Özsoy, telefon bağlantısıyla canlı yayına katıldı. Özsoy, Metin Büyük’ün Kaşıkoğlu ile ilgili açıklamalarını samimiyetsiz bulduğunu söyledi.

 

“Metin Kaşıkoğlu ile ilgili çok samimi olduğunu düşünmüyorum. Metin Kaşıkoğlu'nun yönlendirmediği gibi Bir şey söz konusu değil. Fahri Çakır'ın karşındaki grubun lideri olmasa bile yardımcısını seçimden çekme gayreti içerisinde olduğunu bütün Düzce biliyor. Mustafa Keskin’in de yarıştan çekilmesine sebep olan tek kişi Metin Kaşıkoğlu’dur. Metin Büyük’ün, “ Kaşıkoğlu seçimin tarafı değildir” demesi 8 yıllık başkanlığına yakışmıyor. Kaşıkoğlu’nun tarafı Fahri Çakır’dır. Biz kimsenin boyunduruğu altına girmeden bu seçimin devam etmesinden yanayız. Kimsenin geri vites atması mümkün değildir.”

 

Haber: S.KAŞKIR