CHP Düzce İl Kadın Kolları Başkanı Aslı Tuğan, eğitimle ilgili TBMM’ye verilen kanun teklifinin utanç verici olduğunu belirterek, AK Partili 5 vekilin imzası ile verilen teklifinin zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmak için değil, 4 yıla indirmek için verildiğini söyledi.

Tuğan, “ Milli Eğitim Bakanlığı eliyle değil, bir eğitim uzmanları grubu marifetiyle değil, yalnızca AKP’nin meclis grubunu yönetme görevleri olan beş AKP’li eliyle getirilen teklif, eğitim sistemini sarsıyor ve halkın eğitim hakkının kuşa çevrilmesini öngörüyor. Teklif, ilköğretim sistemini değiştiriyor. Şimdi kesintisiz 8 yıl ve zorunlu olan ilköğretimi, kesintili yaparak iki parçaya bölüyor. İlk dört yıla birinci kademe, ikinci dört yıla ikinci kademe diyor. Sözde iki kademe de zorunlu. Oysa öyle değil. Zar-zor 5 yıldan 8 yıla çıkardığımız zorunlu eğitim süresi gerçekte 4 yıla düşürülüyor” dedi.

Yasada , ilk dört yılı tamamlamış olanların, çıraklık dönemine kadar işyerlerinde aday çırak olarak eğitilebileceklerinin yer aldığını ifade eden Tuğan, “ Şu anda bu uygulama, ancak 8 yıllık eğitimden sonra yapılabiliyor. Demek ki, söz konusu kanun teklifine göre ilköğretim 4 yıllık birinci aşamadan ibarettir; gerisi laftır. Çocuklarımız daha 11 yaşında çıraklık dünyasına sokulmaktadır. Nitekim şimdiki uygulamada çırak olabilmek için 14 yaşını doldurmuş olmak koşulu geçerlidir. Oysa yapılmak istenen değişiklik, bu yaş sınırını 11’e çekmektedir. Bu teklif, günümüzde yüzde 25’i hiç okula gitmemiş; yüzde 45’i beş yıllık ilkokul mezunu olan kadın nüfus yapımızı, geleceğe doğru iyileştirme umutlarımızı tümüyle yok edecektir. Kız çocukları eve hapsedilecek, çocuk gelin utancı daha da büyüyecektir. Erkek çocuklarımız için ise, 21. yüzyıl gibi bir çağda, okul sırasına değil usta rahlesine oturtulacak, sınıflar yerine dükkânlarla tamirhanelere doluşturulacaktır.” İfadelerini kullandı.

Tuğan, “bu teklifin yapmaya çalıştığı işin tam tersi yapılmalıdır” diyerek, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması gerektiğini savundu ve “AKP milletvekillerince verilmiş olan bu çağ dışı teklifin derhal geri çekilmesini istiyoruz.” Dedi. 

Haber; H. İŞCAN