Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Düzce Merkez İlçe Kongresi'ne katılmak üzere Düzce'ye geldi. Çağlayan imalatçı esnafa verilen sıfır faizli kredinin imalatçı olmayan esnafa da verileceğinin müjdesini verirken, ihracatçı imalatçılara yönelik yeni proje hakkında da bilgi verdi.

Çağlayan konuşmasında,Türkiye ekonomisinin iktidarları döneminde geldiği noktanın bir çerçevesini çizdi. 6 yıl önce dünyanın 26'ncı büyük ekonomisi olan Türkiye'nin 2007 yılı sonu itibarıyla 17'nci büyük ekonomi durumuna geldiğini söyleyen Çağlayan, kişi başına düşen milli gelirin 9 bin 500 dolara ulaştığını, ihracatın cumhuriyetin kurulmasından bu yana gerçekleştirilen 36 milyar dolarlık ihracat rakamına karşın, şu anda yıllık ihracatın 200 ülkeye 128 Milyar Dolar seviyesine çıktığını ifade etti. Bu ihracatın yüzde90'ının sanayi ürünü olduğunu ve yüzde 60'ının AB ülkelerine yapıldığını söyleyen Çağlayan, 2023 yılında dünyanın ilk on ekonomisi arasında yer almayı hedeflediklerini ifade etti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, konuşmasında bakanlığının yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verirken, Türkiye'nin başta ABD olmak üzere tüm ülkeleri etkisi altına alan krizden fazla etkilenmediğini söyledi. iktidarları döneminde kredi kullanan esnaf sayısının 50 binden 750 bine çıktığını ifade eden Bakan, kullanılan kride miktarının ise 150 Milyon YTL'den 3 Milyar YTL'ye çıktığını söyledi.

KOSGEB aracılığı ile üretici esnafa sıfır faizli kredi olanağı sağlandığını hatırlatan Bakan Çağlayan, bu proje ile bayanlara pozitif ayrımcılık uygulandığını, sırada üretici olmayan esnafa da sıfır faizli 18 ay vadeli kredi sağlamaya yönelik bir proje olduğunu açıkladı. Çağlayan, bu projenin detaylarının 1-1,5 ay içinde netleşececeğini ifade etti.

Kendisinin Türkiye'nin üçüncü büyük sanayi odası olan Ankara Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı döneminde 3 bin 800 üyesi olduğunu dile getiren Çağlayan, şu anda Düzce TSO'nun aynı üye sayısına sahip olduğunu, bunun da hükümetin uygulamaya soktuğu teşvikler sayesinde gerçekleştiğini, Düzce'nin bir anlamda Ankara'yı yakaladığını belirtti.

İmalatçı İhracatçı KOBİ'lere sıfır faizli 6 ay vadeli 650 Milyon Dolar Kredi kullanma olanağı sağlanacağını açıklayan Çağlayan, bunun on katı ihracat sağlayacağına inandığını da dile getirdi.

Çağlayan, önümüzdeki aylarda Düzce'ye yeniden geleceğini, bu ziyaret sırasında yapılacak toplantılarda Düzce için neler yapılabileceğini yeniden masaya yatıracaklarını da söyledi.

Bakan Çağlayan konuşması sırasında kesilen elektriklerin azizliğine de uğradı. Kongrenin yapıldığı salonda elektrikler kesilince bakan konuşmasına devam etmek için elektriklerin geri gelmesini beklemek zorunda kaldı.