AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünde konuştu. Esnafların bu ülke için mihenk taşı olduğunu belirten Çakır, AVM’ler ve ileri teknolojiyle esnafların başlarının  dertte olduğunu söyledi. Faizlerin yüksek olduğunu vurgulayan Çakır “bu yüksek faizle üretim kolay olmuyor” dedi.

“Esnaflar ülke ekonomisinin en önemli mihenk taşlarındandır”

Esnaflar ülke ekonomisinin en önemli mihenk taşlarıdır diyen Çakır şunları söyledi: “Suriye'de kaybettiğimiz şehitlerimizi rahmetle anıyorum ve yakınlarını kaybeden milletvekillerimize başsağlığı diliyorum. Esnaflar ülke ekonomisinin en önemli mihenk taşlarındandır. Bizim geleneğimizde de önemli bir yeri vardır. Ancak dünya ve dünyanın gittiği istikamet itibarıyla AVM'lerle ve maalesef yüksek teknoloji ile başı derttedir. AK Parti iktidarı esnafa yaklaşımı ile üretene imalat yapana yüksek teknolojiye adım atana yeni girişimcilik adım atmak isteyenlere yardım elini uzatan bir iktidardır. Her şey tas tamam değil mutlaka bu adımların daha fazla atılması lazım desteklerin artırılması lazım esnafın birçok meselesi var bunlara mutlaka çare üretiliyor olması lazım hiç şüphesiz.”

"Ciddi anlamda KOSGEB desteklerinin yerleştirildiğini görmekteyiz"

KOSGEB desteklerinin ciddi anlamda arttığını vurgulayan Çakır şöyle konuştu: “ Burada en sondan geriye doğru gidersek ciddi anlamda KOSGEB desteklerinin yerleştirildiğini görmekteyiz. Dolayısıyla KOSGEB önemli ölçüde esnafa destek veriyor yeni girişimciler noktasında bilhassa teknolojiye ayak uydurmak üzere yeni teknoloji imalatı yapmak üzere yeni girişimcilere ciddi anlamlarda destekleri var. Yaklaşık 2 milyon esnaf bu ülke ekonomisindeki şubesiz ekonomik lokomotifi demektir, en ağır yükü taşıyan kitle kesim demektir. Dolayısıyla en küçük bakkalından en büyük üretim merkezleri AVM’lere kadar bir esnaf ve sanatkar kategorisinde bu ülkede kooperatiflerin marifetiyle alınan krediler de fevkalade iyileştirmeler yapıldı. Hibelerin üst limitleri özellikle arttırıldığı ve artırılarak devam ediyor ama en büyük sorunlardan bir tanesi hiç şüphesiz esnafın krediye ulaşım meselesidir.”

“Bir faiz belası var bu ülkede”

Faizlerin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Çakır şunları belirtti: “Faiz sarmalı  ve bir faiz belası var bu ülkede. Kim ne derse desin yüksek faize boğulmuş bir ekonomik düzen var ve bu düzen ile alakalı kısımda yakın zamanda biliyorsunuz Merkez Bankası'nın başına müdahale edildi. Dolayısıyla faizler tedrici olarak yukarıdan aşağı iniyor ve hiç şüphesiz inmiş haliyle bile yüksek faiz ve bu yüksek faizle üretim kolay olmuyor. Dolayısıyla bu kolay olmayan üretime kolay erişilebilir ve düşük faizli krediler oluşturulmalı bu bankacılık sistemi ayrı bir şekilde ayrı başlık altında toplanmalıdır.”