Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir Ülke TV’de Ümit Gürbüz’ün konuğu oldu. Aile bütünlüğüne dair yeni ihtiyaçlar ile yeni mekanizmaları değerlendiren Keşir, yaşlı bakımı ve evlilikte yaşanan sorunların nasıl aşılabileceğine dair komisyon görüşlerini aktardı.

Teşvik mekanizmalarına ihtiyacımız var

Komisyon çalışmaları neticesinde çalışan eşlere en büyük yardımcının yaşlı aile fertlerinin olduğu ve onların devlet tarafından desteklenmesinin önem taşıdığı sonucuna varıldığını Keşir şöyle anlattı:

“Çalışan evli çiftler büyükleriyle aynı binada oturmak istiyorlarsa bu teşvik edilsin. Hatta yaşlı bakım hizmetlerini konuşuyoruz değil mi, çünkü nüfus hızla yaşlanıyor ve yaşlı bir bireyin devlete maliyeti yaklaşık 3 bin lira. Yaşlılarımız ne kadar kaliteli hizmet alırlarsa alsınlar, zaman zaman mutsuzluk yaşıyor. Oysa yaşlısına bakmak isteyen, örneğin aynı binada ama kendine ait bir hayatı olan, çalışan çiftlere devlet hem yaşlısına bakmakla beraber ciddi bir yükünü alıyor hem de yaşlı mutlu oluyor.  Öbür tarafta yaşlının günlük ihtiyaçlarına ilişkin mekanizmaları devletin teşvik etmesini öneriyoruz. Devlet bu yükün bir kısmını karşılasın. Özellikle evde sağlık hizmeti. Normalde yaşlı yalnız yaşadığında devlet bu hizmeti verebiliyorsa çocuğuyla aynı binada yaşadığında da bu hizmeti yine versin. Bu tür teşvik mekanizmalarına ihtiyacımız var. Çünkü hem kadın istihdamının arttırılmasını söylüyoruz hem de bütün bu bakım yükünü kadının üstüne yüklemek istemiyoruz. “

Yeni bir sorun dönemeci

Evlilikte karşılaşılan sorunlara değinen Keşir, boşanmaların yüzde 40’ının evliliklerin ilk beş yılında gerçekleştiği bilgisini vererek, sorunun nasıl aşılabileceğini paylaştı. Keşir, “Boşanmaların yüzde 40’ının evliliklerin ilk beş yılında gerçekleşmesi bize iletişim azlığı ve sorunu çözememenin olduğunu gösteriyor. Genelde bu ilk beş yıl içinde çocuk dünyaya geliyor. Bu da yeni bir sorun dönemeci. Bununla da baş edemeyen çiftlerin yüzde 40’ı boşanıyor. Biz de diyoruz ki çiftlerin evliliği kurdukları günden itibaren karşılaştıkları sorunlarla ilgili dönemeçleri dönerken devlete çözüme yardımcı olsun. Örneğin iletişim sorunu varsa bununla ilgili bir destek alabilsinler. Bu parçalanmayı önleyen çok önemli bir unsur olabiliyor.” dedi.

haber:Y.SEVER