9 Eylül 1923 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve Türkiye’nin ilk siyasi partisi olan CHP’nin kuruluş yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Düzce'de de kutlandı. Saygı duruşunda bulunuması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, Ata'nın huzuruna çelenk sunumuyla devam etti. Ardından CHP Genel Merkezi tarafından günün anlam ve önemiyle ilgili olarak hazırlanan ortak metin CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan tarafından okundu.

Tozan, “9 Eylül tarihini, Büyük Atatürk’ün en büyük iki eserinden biri olarak saydığı Cumhuriyet Halk Partisi 1923 yılında yine bir 9 Eylül günü kurulmuş, ülkemizin imarı, özgürlük ve bağımsızlığımızın geliştirilmesi mücadelesine başlamıştır. Bugün Cumhuriyetimizi özgürlükçü demokrasi ile taçlandırmak için yaptığımız çalışmalar 9 Eylül 1923 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi kurulurken duyulan heyecan ve aşkla aynı seviyededir.” dedi.

Çözüm Yenikapı'da açıklanan ilkeler ve Taksim Manifestosu'dur”

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Tozan, şunları kaydetti; “15 Temmuz tarihinde anayasal rejimi gasp etmeye, laik, demokratik, sosyal hukuk devletini yıkmaya yönelen terör eylemi halkımızın Cumhuriyet'e âşık vatansever ruhu ile ezilmiştir. Türkiye'yi saran sorunların çözümü Yenikapı'da açıklanan ilkeler ve Taksim Manifestosu'dur. Hükümet bu çizgiye gelmeli demokrasiye zarar veren adımlarından vazgeçilmelidir”

Geleceğin mimarı

Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu ve ilkelerini belirlediği CHP’nin kuruluş yıldönümü konuşmasına Tozan şöyle devam etti: “Demokrasi hareketinin öncüsü olan Cumhuriyet Halk Partisi tüm iradesiyle ülkemizi boğan bu baskı ortamını dağıtmaya kararlıdır. Büyük Atatürk'ten miras aldığımız halkçı ve devrimci ruh ile Cumhuriyet Halk Partisi geleceğin mimarı olacaktır.”

Şehitleri anmayı unutmadı

CHP’nin kuruluşu münasebetiyle yapılan konuşma sonrasında Tozan tüm CHP’lileri ve vatandaşları kutlarken şehitleri anmayı da unutmadı. Tozan; “Başta ebedi yol göstericimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyeti kuran ve koruyan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.” diye konuştu.

C. ÜSTÜNER