CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, CHP Merkez İlçe Başkanı Alaaddin Duran ve CHP İl Sekreteri Faruk Darıyerli, Öncü TV ekranlarında yayınlanan, gazeteci Erol Tayhan'ın hazırlayıp sunduğu "Günlük" programında hem Düzce gündemini masaya yatırdı.

Amerika’daki gibi olursa “evet” deriz
Tozan, başkanlık sistemine ancak Amerika’daki gibi olursa evet diyeceklerini vurgulayarak “Amerika’daki anayasada 5 maddeye dokunamazlar. Bunlar, düşünce özgürlüğü, toplantı yapma, gösteri özgürlüğü, yürüyüş ve basın özgürlüğüdür. Bunlar Amerika’daki başkanlık sisteminde değişemez. Orada yargıya müdahale edilemiyor” ifadelerini kullandı.

“Bu kadar sorunun içinde derdimiz başkanlık sistemi olmamalı” diyerek Türkiye’nin sorununun başkanlık sistemi olmadığını ifade eden Tozan; “Fransa’da da OHAL oldu ama Türkiye’deki gibi değil. Türkiye’nin sorunu başkanlık sistemi değil. Yargı bizde de bağımsız olsun. Türkiye’de yargı eksikliği var. Türkiye’nin ekonomisi bitmiş, döviz almış başını gitmiş, komşularla kavgalıyız. Bu kadar sorunun içinde derdimiz başkanlık sistemi olmamalı” dedi.

“Bildiğimiz gibi gelecekse tamam” diyerek başkanlığa onay verdiklerini kaydeden CHP Merkez İlçe Başkanı Alaaddin Duran “Dünyadaki mevcut örneklerini görüyoruz. Vatandaşın kafası da karışık. Bildiğimiz modellerin benzeri mi, yoksa başkaları mı gelecek önümüze bilmiyoruz. Bildiğimiz gibi gelecekse tamam” diye konuştu.

"Tek adam idaresi istiyorlar"
CHP İl Sekreteri Faruk Darıyerli, başkanlık sistemi görüşmelerinde MHP’nin AK Parti’nin yanında olmasını eleştirdi. Darıyerli,“Basın belli bir noktaya gitti. İktidarın havuz medyası var bir de onun dışında haber yapmaya çalışan diğer basın var. Muhalefet şart. Bizim yaptığımız da budur. Biz demokratik sistemde devam etmeyi istiyoruz. Her şeyi maddeler açıklandıktan sonra açıklayacağız. Tek adam idaresi istiyorlar. Tek başkanlık sistemine geçince bir şey değişmeyecek” dedi.

"İtalyan, üreticisine sahip çıkıyor"
Düzce’nin gündeminden düşmeyen ve tartışmalara sebep olan fındık konusunda İtalya gezisinde yaptığı araştırmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Tozan; “İtalya’da da fındık üretiliyor. Ama İtalya üreticisine sahip çıkıyor” dedi.
CHP olarak bir fındık politikalarının olduğunu kaydeden Tozan şu açıklamalarda bulundu: “Lisanslı bir depoculuk anlayışı benimsenmeli üretici de fındığını emanete buraya versin. Fındığın borsası da Karadeniz olsun. Dışarıdan bir talep gelince bizim borsadan almak mecburiyetinde kalacak çünkü almazsa işletme batacak. Talep edildi fakat arz fazlası kaldı. Arz fazlası fındık da devlet eliyle öğrenciye, askere ya da ihtiyacı olana verilsin. Baktık fazla fındık var yağını çıkartalım bunu da üreticiye pay edelim.”
 
"Hükümet tarafını seçsin"
Fındık fiyatlarının düşük olmasından hükümeti sorumlu tutan Tozan; “Üretici yalnız ve çaresiz. Piyasa tüccara bırakılmış durumda. Anlaşmalar zaten şimdiden yapılmış nisan ve mayıs ayındaki fiyatlar şimdiden belli. Hükümet tarafını seçsin üreticinin yanında mı yoksa İtalyan şirketinin mi?” şeklinde konuştu.

 "Müthiş Bir Rant Dönmüş"
Duran MHP tarafından gündeme getirilen AVM arkasındaki arazi ile ilgili "müthiş bir rant dönmüş" sözleriyle düşüncelerini dile getirdi:
“Büyük bir keyfiyet gördük. İki idare arasında yazışmalar yapılmış. Olaydan meclislerin de haberi yok. Düzce'nin göz bebeği olan bir yer burası. Belediye oraya 18 uygulaması yapmış. Kamuoyunun da yakından tanıdığı dostları, arkadaşları olan kişilerin arazileri de ön plana çıkarılmış. Düzcelileri aptal yerini koymaya gerek yok.”

"En doğru kararı hukuk verecektir"
Darıyerli yeşil alan fikrini desteklerini de kaydederek şöyle devam etti: "Biz oradaki yeşil alan fikrine karşı çıkmıyoruz. Parkın genişlemesi yanlış bir düşünce değildir. Ancak aynı metrekarede daha değerli bir araziyle yer değişikliği olduğunda burada bir rant söz konusu oluyor. İtirazımız yeşil alan yapılmasına değil. Artık olay yargıya taşındı. En doğru kararı hukuk verecektir."

"Zehirleneceğiz"
CHP Düzce'deki otopark eksikliği, köprü, yol ve kış aylarında kömür kullanımının artmasıyla birlikte yoğunlaşan hava kirliliğine değindi. Düzce'de hava kirliliğiyle mücadele noktasında merkez köylerin tamamına doğalgazın gitmesi gerektiğine dikkat çekilirken Darıyerli, "yoksa burada zehirleneceğiz" sözleriyle durumun ehemmiyetini vurguladı.

Hedef: "Kaybettiğimiz Belediyeleri Geri Almak"
Tozan, ayrıca 2014 Mahalli İdareler Seçimlerinden önce CHP'li belediye başkanları tarafından yönetilen Yığılca ve Akçakoca ilçelerini önümüzdeki seçimlerde geri kazanmak için çalışacaklarını söyledi.
Öz eleştiride bulunmayı ihmal etmeyen Tozan şöyle konuştu:" Biz ekibimizle önümüzdeki seçimlerde o belediyeleri geri alıp üzerine bir belediye daha koymayı hedefliyoruz. Oralarda kayda değer bir hizmet yok. Fikret Bey'i gören pişmanlığını dile getiriyor. Yığılca'da da keza durum böyle. Şunu ifade etmeliyim ki buralarda hizmet ya da proje yönünden hiçbir eksiğimiz yoktu. Tek eksiğimiz halkın fikrini alma, hizmetlerimizi ve projelerimiz iyi duyuramama noktasında olmuştur."