Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in AVM arkasındaki arsa ile ilgili iddialara yanıt verdiği basın toplantısından sonra CHP’den jet hızıyla açıklama geldi. Başkan Mehmet Keleş’in açıklamasını sosyal medyadan canlı olarak takip eden CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, hemen bir basın açıklaması düzenledi.  CHP Merkez İlçe Teşkilatı’nın usulsüz uygulamalar yapıldığı gerekçesiyle düzenlemeden sorumlu tuttuğu belediye ve özel idare yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu alışveriş merkezinin arka kısmında bulunan arsa ile ilgili Keleş’in açıklamaları sonrasında sıcağı sıcağına açıklamalarda bulunan Tozan, şöyle konuştu:

“Hedef saptırıyor!”
 “Mehmet Keleş AVM’nin arka tarafındaki bir arsa düzenlemesi ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Biz açıklamayı dinledik. Biliyorsunuz Merkez İlçe Başkanımızın adliyede devam eden bir suç duyurusu bulunmakta. Davanın bir tarafı olarak biz de bir açıklama yapma gereği duyduk. Sayın başkan buradaki bir parselin kendisinin belediye başkanlığını bıraktığı yani kendinden sonraki diğer belediye başkanı döneminde borç karşılığı icra ile alındığını söylüyor. Ben soruyorum, kendisinden sonra gelen belediye başkanına bu borcu kim bırakmıştır? Çok yüksek meblağlarda bir borç vardır. Sanki burada hiçbir sorumlu yokmuş gibi davranmaktadır. Bu borç kimin zamanında yapılmıştır? Hangi iş zamanında yapılmıştır? Acaba neden ödenmemiştir? Belediyeyle iş yapan firmalar arasında her dönem böyle icralık olaylar olabilir. Bu olayı buraya dayandırarak hedef saptırmaya çalışmaktadır.”

“Valilik makamını yıpratmasın”
Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in açıklaması sırasında Düzce’de görev yapan valileri “balık hafızalı” suçladığını belirten Tozan, şu ifadeleri kullandı: “Valilerimizi eleştiriyor. Bize göre valilik makamı illerde devleti temsil eder bu makam yıpratılmamalıdır. Maalesef valilerimiz için bir balık hafıza ifadesi kullanarak valilerimizi suçluyor. Çok sık vali değişmesinden dolayı yaşanan problem buraya bağlanıyor. Bize göre problem bu da değildir.”

“Arsaların yeri değişti şahıslar karlı; kurum zararlı çıktı”
Söz konusu arsa ve 18. Madde uygulamasıyla ilgili hem kamuoyunu bilgilendiren hem de Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’i hukuk bilmemekle suçlayan Tozan; konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi burada bir 18. madde uygulaması yapılmıştır. İmar yasası bellidir. İmar yasası uygulaması için belli şartlar gerekmektedir. Problemli bir arsa vardır, bir şekilde taraflar anlaşamıyordur. Burayı imara açmak için bir ada oluşturursunuz. Ama bunu yaparken de arazide yüzde 40’a kadar belediye bir pay alır. Yani herkesin arazisinin alanı yüzde 5-10’dan başlayıp yüzde 40’a kadar azalabilir. Bundan sonra herkesin müstakil tapularını verebilirsiniz. Ama bir adadan bahsediyoruz. Mevcut yere baktığımızda ortada mevcut bir ada var her tarafı yol. Üstelik adadan daha az bir kısmında AVM var. Arka tarafa baktığımızda hem belediyenin hem il özel idaresinin hem de şahısların arsalarının tamamı yola cepheli. Hiçbir şekilde 18. Madde uygulaması gerektirmeyecek bir durum söz konusu. Neden insanların arsalarından pay alarak azaltma yapmayarak kurumu zarar uğratırsınız? Arsaların yerleri değiştiğinde arsa sahiplerine yaramış burada kurum zarar etmiştir”

“Neden buradaki arsaları Sayın Başkan kamulaştırmadı?”
Söz konusu arazinin geçmişi ve yine söz konusu araziyle ilgili tespitlerde bulunan Tozan, şöyle devam etti: “Araziyle ilgili önce kent müzesi yapılmak için il özel idaresinden istenmekte. Hazineden bu arazi geri alınmakta daha sonra ilgili şahısların arsası hastane cephesine getirilip kalan yer yeşil olarak belirlenmiştir tekrar bir imar değişikliğine gidilmiştir. Ben o zaman soruyorum; Neden buradaki arsaları Sayın Başkan kamulaştırmadı? Neden ön cephedeki değerli yere taşıyarak orayı imara açtı? Madem yeşil alana ihtiyaç var, arsaları AVM’nin arka kısmına dayayın, karşıdan baktığınızda o alan yeşil alan kalsın, karşımıza bir bina kirliliği kalmasın. Genel olarak yapılan olay yanlıştır, yapılan olay usulsüzdür. Usul yönünden de ilgili yasa maddeleriyle çelişmektedir.”

“Sayın Valimiz gereğini yapmıştır”
Alışveriş merkezi arkasındaki arazi ile ilgili Düzce Valisi Zülkif Dağlı’nın dava açtığını açıklayan Tozan, “Burada Sayın Valimiz gereğini yapmıştır. Bu konuyla ilgili bir dava açtığını duyduk. Biz de zaten CHP olarak bu olayın tekrar geriye dönmesi konusunda acaba bu iş nasıl hallolunabilir, Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açıp açamayacağımıza dair bir hukuki araştırma içerisindeydik. Vali Bey de suç duyurusunda değil bu yer değiştirme sonrası ortaya çıkan yeni tapuların iptal edilerek planın eskiye dönmesi konusunda yapılan işlemi durdurmak adına bir dava açtı.” dedi.

“Göreve davet ediyorum”
Başkan Tozan son olarak yetkilileri göreve davet ederek şöyle konuştu: “Bu hukuksuzluk durmalıdır. Düzce kişisel ihtiyaçlar dahilinde yönetilmemelidir. Yönetenler buranın bir hukuk devleti olduğunu bilmedir. Sayın Bakanımızı, Sayın Milletvekillerini ve Sayın İl Başkanını göreve davet ediyorum. Böyle gayri hukuki uygulamaların karşısında bir tavır göstermelerini bekliyoruz.”