CHP vatandaşlara 16 Nisan Referandumunda neden ‘Hayır’ demeleri gerektiğini anlatmak için bugünden itibaren sahaya indi. Bu kapsamda iki günlük çalışma programı için Düzce’ye gelen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal parti binasında bir basın açıklaması yaptı.

“Bu değişiklik cumhuriyeti yıkmaya yöneliktir”
Türkiye’de anayasa değişikliği gibi sıcak gelişmelerin olduğunu ifade eden Tanal, anayasa değişikliği sisteminin Türk Milletini kaosa götüreceğini iddia etti.

Tanal, “Geçen hafta yaşanan canlı örnekleri var bunu. Azerbaycan Başkanı Aliyev eşini Başkan Yardımcısı yaptı. Anayasaların amacı devlet iktidarı ve yönetilenlerin sözleşmesidir. Anayasalar toplumun omurgasıdır. Toplumun sorunlarını çözme sanatıdır. Bizdeki neyi çözecek? Halkın talep ve sorunlarıyla örtüşmüyor. Bumevcut olan rejime yani cumhuriyeti yıkmaya yönelik bir değişimdir. Burada parti mücadelesi söz konusu değil. Buradaki mücadele, demokrasi isteyenlerle istemeyenlerin mücadelesidir.” dedi.

Devlet parti devleti olacak!
Anayasa değişikliği sisteminin dünyadaki örneklerine Azerbaycan’dan örnek gösteren Tanal, mevcut parlamenter sistemin eksiklerinin giderilip yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu.

Tanal, sistemin toplumda gerginlik ve çatışmayı sürekli olarak artıracağını dile getirerek, “Devlet parti devleti olur. Biz parti devletine evet mi diyeceğiz, hayır mı diyeceğiz? Kişi bir kamu kurumuna girecekse bir partiye üye olmak zorunda olacak. ‘Partiyle diyalogun ne?’ diye soracaklar. Ben bir çobanın oğluyum, 9 kardeşim var. Mahmut Tanal’ı hukukçu yapan parlamenter sistemdir. Başkanlık Sistemi olsaydı, bir çobanın oğlunun avukat olup, parlamenter olarak karşınıza çıkması mümkün değildi.”diye konuştu.

Yabancılar KDV’den muaf olacak Türk ödeyecek!
Dün akşam parlamentodan geçen torba kanun hakkında bilgilendirmede bulunan Tanal, “Torba kanunda vatandaşlarımıza verilmeyen haklar yabancılara verildi. Yabancılar Türkiye’de gayrimenkul alırsa KDV’den muaf olacak.Türk vatandaşı vergi ödeyecek. Bu durum hem anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ediyor, hem de anayasanın vergi ile ilgili bölümdeki özgürlük ve adalet ilkelerine ve hukuk devletine aykırılık teşkil etmektedir.”dedi.

“Bugün sahalara iniyoruz”
CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan ise şöyle konuştu: “Bugün sahalara iniyoruz. Sayın Mahmut Tanal ile bugün ve yarın olmak üzere Düzce merkezde ve Kaynaşlı’da çalışmalarda bulunacağız.”