Hecinler’de yapıldığı günden beri eylemlere, tartışmalara sahne olan ve tam anlamıyla hizmet veremeyen katı atık depolama tesisi bir kez daha yargıya taşındı.
CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, tesisin maliyeti ve eksiklikleri nedeniyle Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Belediyeleri Katı Atık Birliği ve tesisi inşa eden firma hakkında Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili parti binasında kameraların karşısına geçerek basın açıklaması yapan Tozan, tesisin yapımında tüyü bitmemiş yetimin hakkı olduğunu belirterek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin verilen soru önergesi doğrultusunda tesisin maliyet fiyatı ile Başkan Keleş’in açıkladığı fiyat arasındaki 4,5 milyon liralık fark nedeniyle konuyu yargıya taşıdıklarını söyledi.

“5 kat büyüğü yarı fiyatına yapıldı”
Tesisin ünitelerinin tamamlanmadığını ve ödenen bedellerin yüksek olduğunu belirten Tozan, Afyon’da 5 katı büyüklükte ve eksiksiz yapılan bir tesisin, Düzce’dekinin yarı fiyatına mal edildiğini iddia ederek şöyle konuştu:

“Burada kullanılan 21 dönüm bir arazide var. Tesise Sayın Keleş tarafından belediye olarak 16 milyon 500 bin TL para harcadığını söylendi. Sayın Bolu Milletvekilimiz Tanju Özcan aracılığıyla meclise verdiğimiz soru önergesinin karşılığı olarak gelen harcamanın yaklaşık 12 milyon civarında olduğunu görüyoruz. Tesiste söylendiği gibi çöplerin ayrıştığı birimin olmadığını görüyoruz. Şimdi ambalaj atıkları ayrıştırma tesisi şartnamede var ama yerinde yok. Firmayı araştırdığımızda aynı firmanın aynı projeyi Düzce’dekinin 5 kat büyüğü olarak yapıp bitirdiğini gördük. 2008-2009 yıllarında tesisi 8,5 milyon TL’ye yapmışlar. İçerisinde de ambalaj atıkları tesisi var.”

Görevi kötüye kullanma ve kamuyu zarara uğratma var
Başkan Keleş, Düzce Belediyesi Katı Atık Birliği yetkilileri ve projeyi yapan firma yetkilileri adına suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Tozan, “Düzce’de aynı tesisin 5 katı küçük bir tesis yapılıyor ama Afyon’daki fiyatın 2 katı alınıyor. Burada görevi kötüye kullanma ve kamuyu zarar uğratma olarak suç duyurusunda bulunduk. Bunun takipçisi olacağız. Biz muhalefet partisi olarak, yapılan hiçbir yanlışa göz yumamayız. Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bir kurumun ödeneği iktidar partisinin ödeneği değildir. tüm vatandaşlarımızın ödeneğidir. O para tüm halkımız için harcanmalıdır. İktidar gerekli işlemleri yapar biz denetlemek zorundayız. Sessiz kalırsak göz yummuş oluruz. Biz CHP olarak hiçbir hukuksuzluğa sessiz kalmayacağız.” dedi