İşte Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklaması: 
"Partimiz 2002 yılında nasıl demokrasinin, millet iradesinin savunucusu olarak, Recep Tayyip Erdoğan'ın hakkında kesin yargı kararı olduğu halde milletvekili olacak yasal düzenlemelere katkı sağladıysa bugün de arkadaşlarımızın yemin etmelerini ve yasama görevine katılmalarını istiyoruz.
Altını çiziyorum, CHP olarak biz milletvekili seçilmiş arkadaşlarımıza ek bir ayrıcalık ve dokunulmazlık istemiyoruz. Yargılanmasınlar da demiyoruz. Mahkum olmamış, seçilme engeli olmayan ve analarının ak sütü gibi oylarla seçilmiş bütün arkadaşlarımızın yemin etme hakkının gasp edilmesine karşı çıkıyoruz.
Hiçbir kimsenin masuniyet karinesi dışında düşünülmemesini ve adil yargılama hakkının gasp edilmemesini istiyoruz.
Biz Erdoğan'a vekilliğin yolunu açarken 'Başka aday bulamadınız mı' dedik mi? Hiçbir AKP'liye 'başka aday bulamadınız mı' diye sormadan destek veren partinin lideri olarak soruyorum, milli iradeye destek vermeyecek misiniz? CHP haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkmaktadır.
Halkın seçtiği vekillerin yemin etmemesini engelleyen anti demokratik uygulamaların parçası olmayacağız. Bu anlayışla yeminleri engellenen arkadaşlarımıza yemin etmelerinin yolu açılmadıkça biz CHP milletvekilleri olarak yemin etmeyeceğiz.