Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Zekeriya Tozan parti binasında mecliste görüşmeleri süren anayasa değişikliği üzerine Öncü Haber’e özel açıklamalar yaptı.

Biz olayın şekline karşıyız. Anayasa zırt pırt yapılacak bir olay değildir
Tozan, anayasa değişikliğine karşı olmalarının sebebinin Cumhurbaşkanını ya da iktidar partisiyle bir ilgisi olmadığını söyledi.
Anayasanın toplumsal hayatı düzenleyen uzlaşma metni olduğunu belirten Tozan, “Biz olayın şekline karşıyız. Anayasa zırt pırt yapılacak bir olay değildir. Toplumsal mutabakat gerekir. Yüzde 50 artı birle yaptığınız anayasa karşısında yüzde 50 eksi bir memnun değilse ne olacak? Şuanda bile yüzde 51’i bulamamış bir teklifle karşı karşıyayız.” dedi.

Genel başkanımın ‘başkan’ seçileceğini söyleseler dahi "hayır" derim
Böyle bir başkanlığa kendi partisinin genel başkanının dahi başkan olacağını söylenmesi halinde ‘hayır’ diyeceğini ifade eden Tozan değişiklikle oluşacak durumları dile getirdi:

“Bu sistem, bütün gücün bir kişide toplandığı eleştirilemeyen, denetlenemeyen, sorgulanamayan bir başkan oluşturuyor. İktidar partisi ‘Meclis başkanı, başkan meclisi fes edebilir’ diyor. Kağıt üzerinde böyle bir şey mümkün görünse de pratikte mümkün görünmüyor. Başkan hiçbir gerekçe göstermeden meclisi feshedebilir. Atama kararlarındaki değişiklik yargıyı başkana bağlar. Liyakata göre değil, kendi içindeki dinamiklere göre, siyasi olarak ‘benim adamım’ mantığıyla atama olacak. Sistemle bütün güçler bir kişiye emanet ediliyor. Bu kişi yarın bir hata yaparsa bunun cevabı yok. Ülke yıkılır.”

Sistem temelinden yanlış
Sistemden koalisyon çıkmayacağı gibi bir kuralın olmadığını kaydeden Tozan, sistemin temelinden yanlış olduğunu savundu.
Anlattıklarının vatandaşların ‘hayır’ oyu vermeleri için yeterli olduğunu aktaran Tozan, yargının bağımsız olmasına dikkat çekerek, “Bir ülkede yargı bağımsızlığı olmazsa hiçbir şey olmaz. Siyasetin yön vermiş olduğu bir yargıda bir vatandaşımızın canı yanarsa eğer diğerinden daha az partiliyse kendini haklı çıkarma imkanının ortadan kalkacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Bu yetki padişahlarda bile yoktu
Anayasa değişikliği ile güçler ayrılığı ilkeleri ile toplumun farklı kollarının başkanın emrinde olacağını dile getiren Tozan, şunları aktardı:
“Ne istersen onu yapacaksın. Hatta ve hatta kanunla Cumhurbaşkanına düzenlenmemiş diğer alanlarda kararname yetkisi vereceksiniz ve o kararnameye göre her sabah uyandığımızda ‘bu böyle mi olacak, bundan sonra böyle mi yaşayacağız?’ gibi sürprizler karşımıza çıkabilir. Bu yetki, tarihte padişahlarda bile yoktu. Orada vezirler dinlenirdi. Burada bakıyorsunuz, bakanlar partili cumhurbaşkanı tarafından parlamentonun dışından seçilecek. Meclisin onayına sunulmayacak. Partili cumhurbaşkanı memnun olmazsa onu görevden alıp başkasını atayabilecek. Bakanlar hakkında soru önergesi verilemeyecek, gensoru verilemeyecek, hükümetle alakalı bir güven oylaması yapılamayacak. Yani demokrasinin denetleme mekanizmalarından hiçbiri yok. Başkan istediği her şeyi yapabilecek. CHP bunu böyle telaffuz ediyor.”

Süreç kargaşaya neden olacak
Türkiye’yi neler beklediği konusunda endişe yaşamak istemediklerini paylaşan Tozan, toplumun gergin durumda olduğunu vurgulayarak, sürecin kargaşaya neden olacağını savundu.

2.turun ardından hızla sahaya ineceğiz
Tozan son olarak partilerinin sürece dair yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi vererek atacakları adımları anlattı:
“Dün Akçakoca’da yoğun katılımlı, genişletilmiş bir toplantı yapıldı. Eski ve yeni yöneticiler, delegeler bir aradaydı. Hepsine bir görev verdik. Sadece üyeler değil bize oy vermiş olan oydaşlarımızla beraber sandık sandık özel toplantılar yapıp bu olayın ne olduğu, ülkenin nereye gittiğinin anlatılması talimatını verdik. Örgütümüz kapı kapı dolaşıp anlatacak. Anlatmakla bitmeyecek inanan vatandaşlarımızdan bu çalışmaya katılmalarını rica edeceğiz. ‘Eğer referandum geçerse karşılaşacağımız tablo budur, siz de yakınlarınıza çalışacaksınız’ diyeceğiz. Dalga dalga çalışmak bizim boynumuzun borcudur. Bu işi yapmak zorundayız. Çünkü söz konusu olan Cumhuriyet’tir. Bunun için elimizden gelen bütün argümanları kullanacağız. Anlaşılabilir bir bilgilendirme metni yapacağız ama üzerinde parti amblemi olmayacak. Çünkü bu parti meselesi değil. Bunu her yere dağıtacağız. Broşürü basmak için 2. Turun bitmesini bekliyoruz, sonrasında hızla sahaya ineceğiz.”