CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili görüntülere ilişkin davada tutuklama ve mahkumiyet kararı çıkması ile ilgili CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Ankara Güven Park'tan İstanbul'a doğru başlattığı adalet yürüyüşüne katkı sağlamak amacıyla Düzce’de eş zamanlı olarak basın açıklaması yapıldı. Anıtpark Meydanında bir araya gelen partililer, ‘adalet’ yazılı dövizler açtı.





CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, yürüyüşe il başkanları ile İstanbul Maçka Parkı’nda destek vermesi nedeniyle basın açıklamasına katılmadı. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Merkez İlçe Başkanı Alaaddin Duran, adalet zemininin Berberoğlu’na yönelik tutuklama kararıyla önemli bir irtifa kaybettiğini söyledi.

Liyakati hiçe sayan görevlendirmeler, adalet sisteminin çanına ot tıkamıştır
Türkiye’nin OHAL rejimi ile idare edildiğini ifade eden Duran, “Hukuk güvenliği kalmamıştır. Yargı bağımsızlığından söz etmek mümkün değildir. Yargı bağımsızlığının olmadığı yerde, adalet de kalmamış demektir. Oysaki, devletin temeli adalettir. Bir devlet, adil olmaktan vazgeçtiği anda, çok şeyden vazgeçmiş demektir. Bir kere insanlar arası eşitlik, hukuk önünde eşitlik de rafa kalkmış demektir. Türkiye'nin her zamankinden çok hukukun hiçe sayıldığı adaletin yerle yeksan edildiği, insanların yargı sistemine güveninin kalmadığı bir döneminden geçtiğini aklı başında herkes görmektedir. Hele ki 15 Temmuz süreci bahane edilerek liyakati hiçe sayan görevlendirmeler, adalet sisteminin çanına ot tıkamıştır. Yargı siyasallaşmıştır. Yargının siyasallaşması demek, hukuk devletinin ortadan kalkması anlamını taşır. Gazetecilerin, haber niteliği olan haberleri yapamadığı, hukukçuların ciddi ve büyük baskılar gördüğü bir dönemden geçiyoruz. Adalet, herkese lazımdır. Adalet, bir gün herkese lazım olacaktır” dedi.



Muhalefeti sindirme çabaları, faşizm provalarıdır
Devletin ve siyasi iktidarın hukuki olarak denetlenebilirliğinin ortadan kalktığını savunan Duran, “Baskıyla, ceberut yöntemlerle muhalefeti sindirme çabaları, faşizm provalarıdır. Faşist uygulamaları, insanlık tarihi, çok acı deneyimlerle yaşamış, görmüştür. Faşist düşünce, işte tam da bugün, kendisinden başka gücün varlığını tanımayan bir anlayış olarak karşımıza bir defa daha çıkmıştır” diye konuştu.



Berberoğlu'nun mahkum olması bir milat olmuştur
Vatandaşların televizyonlarda, bir kısım siyasetçilere damat olanların serbest kaldığını, milletvekillerinin ise tutuklandığına şahit olduğunu aktaran Duran, söz konusu durumun adalet mekanizmasına güveni yerle bir ettiğini vurgulayarak açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“İşte bu fotoğraf, adalet mekanizmasına güveni yerle bir etmektedir. Bu tablo, acı bir tablodur ve samimi, dürüst yurttaşların adalet mekanizmasına güvenini sarsmaktadır. Endişemiz büyüktür. Endişemiz, Türkiye'nin geleceği ile ilgilidir. Adaletin hiçe sayıldığı bir ülkede yaşamak istemiyoruz. Biz, demokrasiye inanmış insanlarız. Demokrasiye inanmaya ve demokrasiyi yüceltmeye devam edeceğiz. Çünkü demokrasi, bizi biz eden önemli unsurlardan biridir. Bugün, tam da bu dakikalarda Sayın Genel Başkanımız, tarihi bir yürüyüş için yola çıkıyor. Bu yol, adalet için ve özgürlük için önemli bir yoldur. Enis Berberoğlu'nun adaletsiz bir yargılama sonucu mahkum olması bu yol için bir milat olmuştur. Bu bir başlangıçtır. Düzce ve Türkiye Kamuoyu bilsin ki, Hukuk dışılığa teslim olmayacağız. Adaletsizliğe sessiz kalmayacağız. Adalet istemeye ve her türlü adaletsizliğin üzerine yürümeye devam edeceğiz.”

Açıklamanın ardından grup parti binasına kadar birlikte yürüyüşe geçti.



Haber:Y.SEVER