CHP 81 il genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen basın açıklamaları ile OHAL’in yeniden uzatılmasına tepki gösterdi. CHP Merkez İlçe Başkanı Aleattin Duran tarafından yapılan basın açıklamasına CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve partililer de katıldı.

“AKP darbecilerle değil, demokrasiden yana olanlarla mücadele ediyor”
Ülkenin 18 aydır OHAL ile yönetildiğini kaydeden Duran, bu durumun milli iradeye, demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine karşı bir darbe halini aldığını belirterek şunları söyledi:

“Darbe ve darbecilerle mücadele bahanesi ile başlayan OHAL, gelinen süreçte iktidar partisinin karşısında duran tüm muhalif kesimlere yönelik bir sindirme operasyonuna dönüşmüştür. AKP iktidarı ilk günden bu yana, darbecilerle mücadele değil, tek adam düzeninin karşısında demokrasiden yana olan kesimlerle mücadele etmektedir. Her geçen gün baskının sınırları genişlemekte ve sağcı solcu ayırmadan toplumun büyük bir kesimi terörist olarak suçlanmaktadır. Toplumda açılan çatlaklar genişletilerek derin çukurlar haline getirilmektedir.”

“OHAL kanunsuzlukları adeta zor kullanılarak resmileştirilmiştir”
AK Parti’nin iktidara gelirken OHAL’i kaldırma vaadi verdiğini ancak KHK’lar eliyle bir baskı rejimi kurduğunu savunan Duran konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Demokrasiden hızla uzaklaşılırken, OHAL altında gidilen referandum da mühürsüz seçim olarak tarihe geçmiş, milli iradenin gaspı alenileşmiştir. Hükümetin baskıları tüm kurumları sarmıştır. Parlamenter demokrasiye karşı girişilen harekâtın usulsüzlükleri, Anayasayı yok sayan kararlarla sözde tescil edilmiştir. Türkiye’de Anayasa fiilen lağvedilmiş, hukuk askıya alınmıştır. Yemin ettikleri Anayasa’yı savunmak yerine cübbelerini iliklemeye çalışan kimi yüksek yargı mensupları ile birlikte, OHAL kanunsuzlukları adeta zor kullanılarak resmileştirilmiştir.”

“12 Eylül askeri darbesinde bile görülmeyen hukuk dışılıklar, insan hakkı ihlalleri ve özgürlüklerin kısıtlanması bugün Türkiye’nin normali haline getirilmek istenmektedir. Yüz binlere ulaşan ihraç ve tutuklamalar dalgası, darbecilerle uzaktan yakından ilgisi olmayan yurttaşları da içine katmış, yargısız infazlarla dikta rejiminin muhalifleri cezalandırma aracı olarak kullanılmış ve kullanılmaya da devam etmektedir. İktidar partisinin FETÖ ile el ele vatanseverlere kumpas kurduğu yıllarda, bu terör örgütü ile mücadele eden ve bu yüzden cezalandırılan gazeteciler, siyasiler ve akademisyenler gibi yurttaşlara, bugün FETÖ yaftası vurulmaya çalışılmaktadır.”

“OHAL kaldırılsın, demokrasi istiyoruz!”
Son olarak CHP adına bir çağrı yapan Merkez İlçe Başkanı Aleattin duran şu ifadelerde bulundu:

“Toplumun tüm kesimlerini doğrudan etkileyen, iş dünyasından sivil topluma, emekçilerden yargıya, medyadan eğitime kadar, herkese dokunan OHAL’in bir kez daha uzatılması gündemde iken, CHP olarak bir çağrı yapıyoruz. 15 Ocak 2018 günü Ankara’da düzenlenecek OHAL Forumu ile sivil darbenin ülkemizde açtığı derin yarayı bir kez daha haykıracak ve tek adam rejimine karşı duran, demokrasiden yana tüm kesimlerin kendilerini ifade edeceği bir buluşmayı sağlayacağız.
Bu olağanüstülüğü normalleştirmeye çalışanlara karşı CHP, demokratik kitle örgütleri ve sendikalar olarak bir kez daha ifade ediyoruz; OHAL’e artık yeter, OHAL kaldırılsın, demokrasi istiyoruz!”

“OHAL ile birlikte iktidarın terör adı altında sivil kişileri suç işleme özgürlüğü getirmiştir”
Düzce’den sorumlu İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise OHAL’in uzatılması ile ilgili olarak şunları kaydetti:

“OHAL derhal kaldırılmalıdır. Çünkü OHAL, terörle, darbe ile darbeye kalkışanlarla mücadele amacı dışında olağan bir yönetim biçimi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Devletle ilgili kurumların elinde OHAL koşulları olmaksızın terörle ve darbecilerle mücadele etmeye yeterli güç ve yetkileri vardır. Olağanüstü Hal eliyle terörle mücadele sekteye uğratılmaktadır. Aynı zamanda Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü OHAL yasaları ile kaldırılmıştır. Buradan kanun hükmünde kararnameler ile yani OHAL ile getirilen tam bir cezasızlık yöntemi söz konusudur. Olağanüstü Hal ile birlikte denetleyen yok denetim yok tamamen keyfi bir yönetim söz konusudur. Olağanüstü Hal ile birlikte iktidarın terör adı altında sivil kişileri suç işleme özgürlüğü getirmiştir. Satırlar ile palalarla insanların sokağa çıkmasını insanları birbirine düşürmesi ile yeni bir kaosun ve yeni bir rejim yönetimini yaratmışlardır. Demokrasi hukuk devleti için özgürlükler için barış için birlikte yaşamak için Olağanüstü Hal derhal kaldırılmalıdır.”

Haber: Ö. YILMAZ