Tepkilere neden olmuştu

Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, çocuk istismarcısının tecavüz ettiği çocukla, 5 yıl boyunca sorunsuz ve başarılı bir evlilik sürdürmesi halinde, denetimli serbestlikten yararlanmasını önerdiği iddiası özellikle CHP’nin tepkilerine neden olmuştu. CHP Düzce İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Karaüç, düzenlediği basın açıklamasında raporun geri çekilmesini istemişti. Komisyon Başkanı AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, katıldığı televizyon programında kafalarda soru işaretleri yaratan raporun içeriğine açıklık getirdi. Keşir, sanıldığı gibi bir durumu kabul edebilmek için insanın akıl sağlığının yerinde olmaması gerektiğini belirterek konunun detaylarını anlattı.

2005 yılında çocuk istismarını düzenleyen bir kanun çıktığı ve bu kanunda verilecek cezaların net bir şekilde yer aldığını aktaran Keşir, komisyon üyelerinin istismarcıların lehine olacak şekilde bir düzenleme için çalışıyormuş gibi düşünülmesinin akıl sağlığına zarar veren bir fikir olduğunu belirtti.

Erken evlilik mağduriyeti yaşayan 3 bin aile için gündeme geldi

Muhalefet tarafından yanlış yorumlandığının altını çizdiği evlilik konusunun, istimarcı ile değil küçük yaşlarda sevdiği kişi ile evlenilmesi sonucu yaşanan hukuki süreci kapsadığını ve gelen bir talep üzerine raporda öneri olarak yer aldığına dikkati çekti.

Keşir, önerinin gündemlerine nasıl taşındığını ise şöyle anlattı: “Komisyon çalışmalarımız devam ederken bize bir talep geldi. Talep üzerine komisyon bir aileyi dinledik. Leyla Tan isimli bir kadın Sivas’tan gelerek mağduriyetini ifade edeceğini söyledi. Leyla Hanım, 2005 yılında 14 yaşındayken kaçarak 17 yaşında bir gençle evlenmiş, 3-5 yıl evliliği devam ederken ilgili kanun gereği erken evlilik tespit edilmiş, eşine dava açılmış, dava sürecinin ardından eşi 8 yıl ceza almış ve 2 yıldır cezaevinde hükümlü bulunuyor. Türkiye’de Sivaslı Leyla Tan’ın durumunda olan 3 bin aile bulunuyor. O dönem konu bize geldiği komisyondaki muhalefet partili milletvekilleri de Tan’ın yaşadığı benzer durumların olduğunu ifade ederek cezaların hakkaniyetli olmadığını söylemişti. Bu konuşmalar o dönem basının önünde olmuş fakat gündeme dahi gelmemişti.”

Raporda özendirilmemeli, ileriye dönük olmamalı ibaresi raporda yer alıyor

Keşir, komisyonda 'Sivaslı Leyla Tan gibi aynı durumda olan 3 bin aile için ne yapılabilir?’ noktasında bir öneri sunulduğunu söyledi. Milletvekili Keşir, “Biz bu durumdaki 3 bin aile için bir şey yapılabilir mi? sorusunu raporumuzda sorduk. Sadece 3 bin aile için söylüyorum. “Özendirilmemeli, ileriye dönük olmamalı” ibaresi raporda yer alıyor. ‘Mahkumiyeti sürenler için cezaların kalan kısmı denetimli serbestlikle çekilebilir mi? veya ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları bunun nasıl çözüleceğiyle ilgili çalışma yapabilir mi?’ şeklinde sadece bir öneri var.” şeklinde konuştu.

Haber:Y.SEVER