Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Gürsel Tekin, AK Parti'nin Başkanlık teklifini içeren anayasa değişikliğinin komisyonda kabul edilmesi ve 3 Kasım 2019'da yapılacak olan genel seçim ve Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Öncü Ana Haber’de değerlendirmede bulundu.
 
Esat rejimini getirecek bir sisteme onay vereceklerini ben zannetmiyorum
Teklif sadece komisyondan geçtiğini kabul edilmediğinin altını çizerek sözlerine başlayan Tekin, Esad rejimini getirecek bir sistem olarak gördüğü değişikliğe genel kurulda gerçekten ülkenin geleceğini düşünen milletvekillerinin onay vereceklerini düşünmediğini belirtti. Tekin değişikliğe ilişkin, “gerek iktidar partisi milletvekilleri gerekse Milliyetçi Hareket Partilileri bu taslağa onay vereceklerini ben zannetmiyorum. Çünkü bu her ne kadar bir anayasa değişikliği gibi aksettirilmiş olsa da gerçekten içeriğine baktığımızda tek tip. Burhan Kuzu’nun dediği gibi ne olduğu belli olmayan, kimine göre Türk tipi, kimine göre tek adam tipi modelle 80 milyon yurt dışının geleceğini Dünya ile entegre olmuş Türkiye’ye göre bir anayasayla sürdürmek mümkün değildir. Millete gitmeden önce milletin temsilcileri bu konuda gereken kararı vereceklerine inanıyorum.” İfadelerini kullandı.
 
Savunulacak bir şeyleri olmadığı için alelacele komisyondan geçti
Kamuoyunun anayasa değişikliğinin haklı bir beklenti olduğunu aktaran Tekin, anayasa değişikliği teklifini içeren maddelerden vatandaşların haberdar olamadığını bildirerek, “bütün ülkelerde anayasa değişiklikleri uzun uzun aylarca hatta yıla yayılarak toplumun sivil toplum örgütleri, baroları, odaları, üniversiteleri ve herkes dahil edilir. Uzun uzun tartışmalar sonucu anayasa yapılır ama sizde takdir edersiniz ki adeta son 10 gün daracık bir odaya sığdırarak neredeyse kamuoyunun tamamının ne oldu ne geçiyor hangi maddeler ile karşı karşıya kalacağız haberdar olamadık. Keşke bu devletin televizyonun da hepimiz bizler taraflar savunanlar ve karşı çıkanlar kendilerini ifade edebilseydi. Yurttaşlar bu anayasada bu değişiklikte hayatımıza ne katacak, ne götürecek, görebilseydi. Belki bu çatışmalarda ortadan kaldırılmış olurdu. Buna cesaret edemediler. Çünkü savunulacak bir şeyleri olmadığı için alelacele komisyondan geçti ama genel kuruldan ben gerçekten çok umutluyum. En azından milletvekillerinin milletten almış olduğu yetkiyi tek kişiye teslim etmeyeceklerinin inancını taşıyorum.” Dedi.
 
Sadece gazla gideceğiz
Güçler ayrılığı ilkesini örnek üzerinden anlatan Tekin, “şöyle düşünelim, hepinizin otomobili var. Otomobilde güç ve mekanizma çok önemlidir. Gaz balata ve fren. Bu yasada iki şey kalkıyor. Bir balata iki fren kalkıyor. Sadece gazla gideceğiz gazla giden bir kamyonun bir aracın nereye çarpacağını kestirmek mümkün değil. Bütün gelişmiş ülkelere baktığımızda bir benzer yok.
3.sınıf ülkelerde Afrika Kore Esat gibi Suriye ve çeşitli ülkelerde benzer uygulamalar var. Bu uygulamalardan dolayı kendi ülkelerinde refah, huzur, terör bunlarla mücadele edilebilmiş mi? hayır. Tam tersi olmuştur.” Şeklinde konuştu.
 
Geçmezse, Türkiye büyük bir nefes alacak
Gerilimli bir ortamdan dolayı ekonomik krizle karşı karşıya kalındığını dile getiren Tekin, anayasa değişikliği teklifinde yer alan maddeler kabul görmediği takdirde Türkiye’nin büyük bir nefes alacağını savundu.
 
80 milyon yurttaşımızın geleceğini bir kişiye ipotek edeceksiniz
Bir aile şirketinde en az 7 kişilik yönetim kurulu üyesi olduğunu paylaşan Tekin, “Aile şirketinizi tek kişiye emanet etmiyorsunuz ve üç imza gerekiyor. Kendi şirketlerinizi aynı anne ve babadan olmanıza rağmen birbirinize güvenmeyeceksiniz. Ama 80 milyon yurttaşımızın geleceğini bir kişiye ipotek edeceksiniz. Dünya da böyle bir model yok. Olan modellerde hangi sıkıntılarla karşı karşıya hepimiz biliyoruz.” diye konuştu
 
Esad yöntemini hukuki bir yöntemle güçlendirmek istiyorlar
CHP olarak yeni anayasaya ihtiyaç olduğunu inandıklarını belirten Tekin, terör örgütleri ile mücadele ve idam konusundaki düşüncelerini “elbette terör örgütü ile mücadele edeceksiniz darbe yapanlara tabi ki hesaplaşacaksınız ama istediğiniz zaman istediğiniz yurttaşın mal varlığına el koymak, dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu sadece Kore yöntemidir. Bu Esad yöntemidir. Bu uygulanan yöntemi hukuki bir yöntemle güçlendirmek istiyorlar.”
 
MHP kendini fes edecek
Anayasa değişikliyle birlikte iki partili sistem olacağını ve MHP’nin kendisini fes edeceğini vurgulayan Tekin, “şuanda seçilen milletin seçmiş olduğu millet iradesi parlamentoya yansımayacak. Yarın Düzce milletvekili Düzce’nin sorununu soru önergesiyle kanunu teklifiyle taşıyamayacak. Kabul görülecek bir şey değil, bu mümkün değildir. Çıkalım, bütün ekranlarda bunu savunanlar ve karşısında olanlar karşılıklı müzakere edelim. Madde madde yurttaşlarımız da bizi dinlesin. Doğruysa evet deriz. Yanlış olan maddelerde de bunu düzeltelim derim.” İfadelerine yer verdi.
 
Sayınız yettiği halde idamı niye koymadınız?
AK Parti ile MHP’nin ısrarlı bir şekilde idam konusunu gündeme taşıdığını anımsatan Tekin, “her iki siyasi partiye de bunu sormak lazım. Örneğin Yunanistan ve Batıda birçok darbeciler iade edilecekti bu tartışmadan dolayı iade yolları kapandı niye bu tartışmayı açtınız. Bu tartışmayı açtıktan sonra iki siyasi partinin de sayısal gücü yetiyor niye koymadınız. Bu sorgulanması gereken bir soru.” Diyerek sözlerini tamamladı.