1997'den beri MHP'nin genel başkanlık koltuğunda oturan Devlet Bahçeli ile muhalif adayları arasındaki kurultay düğümünün çözülmesi için Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin kararı beklenmeye başladı.

Süreç nasıl  başladı?

Bilindiği gibi 1 Kasım'daki genel seçimlerin ardından MHP’nin "başarısız" olduğunu savunan muhalifler, olağanüstü kurultay yapılmasını talep etti. Genel başkanlığa aday olan Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın ile MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ederek genel başkanlığa aday olan Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ'ın önce parti tüzüğü sorununu aşması gerekiyordu. Bu doğrultuda olağanüstü kurultaylarda genel başkan eçilmesine izin vermeyen MHP tüzüğünün değiştirilmesi için 543 delegeden imza toplanarak genel merkeze sunuldu. MHP yönetiminin, tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin talebini reddetmesiyle hukuki süreç de başlamış oldu. 

Partisindeki kurultay bilmecesi ile ilgili ilk kez haber ekibimize özel açıklamalarda bulunan MHP Düzce İl Başkanı Onur Özen, il teşkilatının başındaki isim olarak sürece bakış açısını aktardı ve bir hukukçu gözüyle durum değerlendirmesi yaptı. 

"İnsanları sokağa dökmek hukuki bir eylem değil"

Krizin başlaması için hiçbir hukuki neden olmadığını belirten Özen, tedbir kararını hatırlattı ve süreci çözecek merci olarak yargıtayı işaret etti. İl Başkanı Özen, "Yargıtaydan karar gelmeden  olağanüstü genel kurulun infazı söz konusu değildir. Delegelerin talebiyle genel kurulun yapılmasının hukuka aykırı olması nedeniyle Tosya ve Gemerek’ten alınmış tedbir kararları var. Siyasi kaosun yaratılmasının altında başka nedenler olduğunu düşünüyorum. Hukukun verdiği karar açık ve net şekilde bellidir. Ankara’da olağanüstü genel kurulun yapılacağına yönelik verilen karar, kişiler hukukuna ilişkindir. Bu karar kesinleşmeden icra olunamayacak bir karardır. Bu bilinmesine rağmen ‘Genel kurul yapıyorum’ diyerek ortaya çıkıp insanları sokağa dökmeleri hukuki olarak savunabilecek bir eylem değildir." dedi.

"Genel kurul çağrısını hukuka aykırı yaptılar"

Muhalif adaylar ile ilgili de yorumlarını paylaşan Özen, tutumlarını eleştirdi. MHP Düzce İl Başkanı Onur Özen, "Siyasi krizin aktörlerini değerlendirdiğimizde, siyasi krizi sahiplenmesi gereken kişiler, genel kurul çağrısını hukuka aykırı olarak yapan kişilerdir. Mahkeme kararının sonrasına için Sayın Genel Başkanımızın genel kurula yönelik sözleri var. Genel Başkanımız hukuka olan söyledikleriyle saygısını belirtti." şeklinde konuştu.

"Milliyetçi Hareket Partisi'nin genel başkan sorunu yoktur"

Milliyetçi Hareket Partisi'nin bir ideoloji partisi olduğunu ve şahıslarla varlığını devam ettiren bir parti olmadığını vurgulayan Özen, şu şekilde devam etti: "Fikirlerle yola çıkmış ve çizgisinde devam eden bir partidir. İsimlerin değişmesiyle partinin varlığı olağan şartlarda değişmez. Delegelerimiz genel merkezimizin de dediği gibi 2018 yılında genel başkanı belirleyecektir. Milliyetçi Hareket Partisi'nin genel başkan sorunu yoktur. Mevcut yapı görevlerini 2018’e kadar yürütmek durumundadır. Siyasi partiler birilerinin ‘Ben istemiyorum bunu, değişiklik olsun’ dediklerinde değişiklik olacak yapılar değildir. Genel Başkanımız ‘2018’de herkesin aday olma hakkı var demiştir’ bu noktada genel başkanlık problemi yok."

"Dirayetli duruş gösterildiği sürece AK Parti’nin yanındayız"

Yaşanan süreçten Milliyetçi Hareket Partisi’nin zarar gördüğünü belirten Özen, şunları kaydetti: "Sürecin başlamasının nedeni, 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında yaşanan oy kaybı olarak gösteriliyor. Tekrar söylüyorum Milliyetçi Hareket Partisi bir ideoloji partisidir. Milliyetçi Hareket Partisi için ülke çıkarları önce geliyor. Türkiye Cumhuriyeti AK Parti’nin "Çözüm Süreci" adı altında yürüttüğü çalışmanın kaosunu yaşadı. AK Parti siyaseti şuan Milliyetçi Hareket Partisi’nin ideolojisi noktasına geldi. Terörle mücadele yapılması gerektiği gibi yapılıyor. Milliyetçi Hareket Partisi’nin hedefi sadece iktidar olmak değildir. İdeolojisini gerçekleştirmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası önemlidir. Terörle mücadele devam ediyor. Milliyetçi Hareket Partisi bu mücadeledeki dirayetli duruş gösterildiği sürece AK Parti’nin yanındadır."

"İstifa sayısı yeterli değil, yönetim düşmedi"

Özen son olarak geçtiğimiz günlerde 15'i il yönetimden 2'si ise disiplin kurulundan toplam 17 partilinin genel merkezin olağanüstü kurultay kararını uygulamaması nedeniyle istifa etmesi sonrası yönetimin düşüp düşmediği sorusuna açıklık getirdi. MHP İl Başkanı Özen, duruma şöyle açıklık getirdi: "Diğer siyasi partilerdeki çalışma tarzı ile Milliyetçi Hareket Partisi’ndeki tarzı eş tutmamak gerekiyor. Yönetim düşmüş olmuyor. İstifa sayısı yeterli değil. İstifa edenler muhalif olduklarını açıkça beyan eden arkadaşlarımızdır." dedi.

"Değişim değil, başka amaçlar sezinliyoruz"

Konuşmasının devamında "Siyasi kaos yaratılmaya çalışılıyor" diyerek istifa kararlarını bir kez daha eleştiren Özen açıklamalarına şu sözlerle nokta koydu: "Demokrasiyle ilgili bir sıkıntı olması nedeniyle Milliyetçi Hareket Partisi’nde bu siyasi kaos yaratılmaya çalışılıyor. Bu arkadaşlarımız muhalifse, il teşkilatında o zaman nasıl yönetici olabildiler? Genel merkezin demokratik tavrı yoksa nasıl oldular? Milliyetçi Hareket Partisi bu arkadaşlarımızı görevden mi aldı? İl teşkilatındaki çalışmaları mı engellendi? Böyle bir durum kesinlikle yok. İstifalara saygı duyuyoruz. Atama ihtiyacımız yok. Yönetimin çoğunluğu durduğu için istifa eden arkadaşlarımızın sayısı yönetimin düşmesi için gerekli sayı değil. Genel merkezin muhalif olanlara karşı anti-demokratik bir uygulaması yok. Böyle bir algı yaratılmaya çalışılsa da yok. Arkadaşlarımız kendi istekleriyle istifa ettiler. Partide yeni bir soluk ihtiyacı olduğu düşüncesi saygı duyabileceğimiz bir düşüncedir. Ancak bunun tarihi belirlidir. 2018’de kongre var. Milliyetçi Hareket Partisi’nin sürüklenmeye çalışıldığı kaostan bir değişim değil, başka amaçlar sezinlemek durumunda kalıyoruz."

Haber:C.ÜSTÜNER