CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş partisinin referandum çalışmalarına destek vermek için Düzce’ye geldi. Düzce’de sahaya çıkarak vatandaşlara referandumda ‘hayır’ için çalışacaklarını söyleyen Demirtaş, parti binasında düzenlenen basın açıklamasında Düzcelilere 16 Nisandaki halk oylamasında niye ‘hayır’ denmesi gerektiğini aktardı.

16 Nisandaki oylamanın bir seçim olmadığının altını çizen Demirtaş, iktidar partisinin referandumu bir seçim havasına sokmaya çalıştığını kaydetti.
Referandumun Türkiye’deki rejimi değiştirerek devleti temelinden sarsacağını ifade eden Demirtaş, “Ülkemizi 93 yıl geriye götürecek. Kuvvetler ayrılığını yok edecek. Bir tek adam rejimi inşa edecek olan bir anayasa değişikliğini oylayacağız.” dedi.

Anayasa Komisyonunda görev aldığını belirten Demirtaş, maddeler hakkında bilgi sahibi olduklarına değinerek “18 maddede Türkiye’de rejimi değiştirecek bir sonuç ortaya çıkıyor. Maddelerinde özünde değişiklikle birlikte millet yok olacak. 80 milyon yok, tek adam var. Değişiklik çok ağır maliyet getirir.” diye konuştu.
Demirtaş, anayasa değişikliğinin ne getirdiğini anlatarak, referandumun kabul edilmesi halinde faturasının neler olacağına dair görüşlerini dile getirdi.

“Referandumda ‘hayır’ çıkacağını düşünüyorum. Anayasa değişikliği maddelerinde denge, fren ve sigorta yok. Kontrolsüz bir güç var. Kuvvetler ayrılığının kalkması demokrasinin ortadan kalkmasıdır. Cumhurbaşkanının tarafsız olma özelliği kalkacak. Cumhurbaşkanının siyaset üstü olması gerekiyor. Meclisin içi boşaltılıyor. Yargıya siyaset girerse bağımsızlık ortadan kalkar.”

Demirtaş partili cumhurbaşkanına yeni sistemle birlikte kıdem tazminatını kaldırılabilme ve üç milyon memurun güvencesini ortadan kaldırılarak sözleşmeli hale getirilebilme yetkisinin verileceğini söyledi.