Atatürk’ten miras kalan İş Bankası’ndaki hisselerinin Hazine’ye devriyle ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Konuyu Meclis’e getirip, bu hisselerin Hazine’ye devrini sağlayacağız” sözlerinin ardından bu durumu itiraz eden CHP’de harekete geçildi.

CHP Düzce İl Başkanı İlhan Duru, yazılı bir basın açıklaması yaparak İş Bankası hisseleri ile ilgili partisinin hukuki durumunu açıkladı.

“Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na eşit oranda paylaştırılmasını istedi”
Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetnamesi ile para, hisse ve Çankaya’daki gayrimenkullerini Cumhuriyet Halk Partisi’ne bırakıldığını aktaran Duru, “Bu para ve hisselerin nemalandırılmasına İş Bankası’nda devam edilmesini, bazı kişilere aylık ödemeler yapılması sonrası kalan nemanın tümünün Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na eşit oranda paylaştırılmasını istemiştir” dedi.
Partisinin vasiyetnamedeki atanmış mirasçı olduğunu kaydeden Duru, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“1992 yılında hukuk mücadelesi ile hisselerin tamamı geri alındı”
“Taşınır ve taşınmazların ne suretle edinileceği Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Haliyle bu kanunlara göre edinilmiş taşınır ve taşınmazlarla ilgili uyuşmazlıklar bir hukuk meselesidir ve hukuk meselelerinin çözüleceği yer yargıdır. 1953 yılında çıkarılan bir kanunla partimizin tüm mal varlıklarıyla beraber İş Bankası hisselerine de el konulmuş, bu kanunun 1963 yılında Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi sonrası ise hisseler partimize geri kazandırılmıştır. Yine 1980 darbesiyle siyasi partiler kapatılmış ve tüm mal varlıkları hazineye devredilmiştir. Partimizin 1992 yılında yeniden açılmasından sonra yürütülen hukuk mücadelesi ile hisselerin tamamı geri alınmıştır.

“Vasiyetnamenin ortadan kaldırılması ve hisselerin hazineye devri hukuken mümkün değildir”
Mülkiyet ve miras hakları kaynağını Anayasa’da bulmaktadır. Normlar hiyerarşisi gereği Türk Hukukunda Anayasa en üst normdur. Hiçbir kanun Anayasa’ya aykırı olamaz. Bugün çıkarılacak bir kanun ile vasiyetnamenin ortadan kaldırılması ve hisselerin hazineye devri hukuken mümkün değildir. Zira bir kanun ile hisselere el konulması vasiyetin iptali anlamına gelecektir ve vasiyetnamenin bir kanun ile iptali mümkün değildir.

“İş Bankası’nda kamunun yani devletin herhangi bir payı yoktur”
Yasa koyucu, Anayasa’nın mülkiyet ve miras haklarını temel hak olarak tanıyıp güvence altına aldığını göz ardı ederek, belli gerçek kişileri ya da özel hukuk tüzel kişilerini mülkiyet ve miras haklarından yoksun bırakan kanunlar yapamaz. Kanun, hiç kimseyi keyfi olarak mülkiyet ve miras haklarından yoksun bırakamaz; yayımlanmasından önce söz konusu hakları düzenleyen kanun hükümlerine uygun olarak kazanılmış hakları ortadan kaldıran bir kural koyamaz. Kaldı ki İş Bankası kuruluşundan beri halka açık bir şirket yapısına sahiptir ve halka açık pay ile birlikte kolektif sermayeye dayanmaktadır. Güncel olarak sermaye dağılımı şöyledir: İş Bankası Munzam Sandık Vakfı (İş Bankası çalışan ve emeklilerinin ortak olduğu kurum); %40,12, Atatürk hisseleri, %28,09 ve halka açık pay, %31,79’dur. Görüleceği üzere İş Bankası’nda kamunun yani devletin herhangi bir payı yoktur.

“Yapılan saldırı, 81 milyonun mülkiyet ve miras hakkını tehdit etmektedir”
Cumhuriyet Halk Partisi, Atatürk’ün vasiyeti uyarınca, Atatürk’ün hisselerinin yasal temsilcisi olup, bankadan tek kuruş dahi gelir elde etmemektedir. Atatürk’ün şahsında mülkiyet ve miras hakkına yapılan saldırı, 81 milyonun mülkiyet ve miras hakkını tehdit etmektedir.”