Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün uzun süredir üzerinde çalıştığı Düzce çevre düzeni planı değiştirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, onaylanan yeni planla, eski planda yer alan ve Düzce’de sanayi faaliyetlerini 40 madde ile sınırlayan yönetmeliğin kalktığı, İSKİ'nin yasakladığı 12 maddelik doğaya zarar veren sanayi işlemlerini içeren sanayi tesisleri dışındaki tesislerin de kurulabileceği açıklandı.

2008 yılında Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren fakat sadece sanayide 40 maddelik Sanayi işlemine izin veren yönetmelik, uzun zamandır Düzce'nin gündemindeydi.
Düzce halkı kurtuldu
Konu ile ilgili 5 Ocak 2017 tarihinde bakan Özlü başkanlığında bütün tarafların katılımı ile Ankara’da başlatılan çalışmalar kapsamında Türkiye’nin hiçbir ilinde emsali olmayan uygulamadan Düzce halkının kurtulduğu ve Çevre düzeni planı'nda istenen değişikliklerin yapıldığı ifade edildi. Onaylanan yeni Çevre düzeni planı ile dikili tarım arazilerinde emsal 0,10’dan 0,30’a çıkarıldı. Mutlak tarım arazilerinde emsal 0,20’den 0,25’e, Özel tarım arazilerinde emsal 0,10'dan 0,30'a, Marjinal tarım arazilerinde emsal 0,30'dan 0,50'ye çıkarıldı.

Ruhsatsız tarımsal amaçlı yapılar ruhsatlandırılacak
Birçok çiftçinin yeni tarım tesisi kurmasının önü açıldı. Özellikle tavuk çiftliklerinin ruhsatlanması sırasında yaşanan sıkıntılar ortadan kaldırıldı.

Düzce turizmine katkı
Yeni düzenlemeyle bu yetki alt ölçekli planları yapmaya yetkili kuruluşlar olan özel idare ve belediyelere devredildi. Kararın Düzce'de turizmin gelişmesi için çok büyük önem arz ettiği belirtildi.

Düzce’de sanayicinin önü açıldı
Yeni düzenlemeyle Düzce’de sanayi, tarım ve turizm alanlarının belirlendiği, daha iyi bir kentleşmeye doğru önemli bir adım daha atıldığının belirtildiği açıklamada, “Türkiye'nin hiçbir yerinde emsali olmayan bu uygulamadan Düzce kurtuldu. Halkının yüzde 90'ı İSKİ havza planı içinde yaşayan Düzce, İstanbul'da bile yaşanmayan bu sıkıntılardan yeni çevre planı ile kurtulmuş oldu. Yeni çevre düzeni planı ile Düzce’nin önü açıldı.” ifadelerine yer verildi.

Haber:Y.SEVER