23. Dönem Düzce Milletvekili Celal Erbay, Erol Tayhan’la Manşet Programı'na konuk oldu. Siyasi konulara girmekten kaçınan Erbay, Düzce’nin tarihinden bahsetti. Düzce Üniversitesi’nde Tarih Bölümü açılmasını da öneren Erbay, Osmanlı’nın uyguladığı insanlık dersinin bu sayede yeni nesil tarafından daha da iyi anlaşılmış olacağını söyledi. Düzce’nin tarihsel süreçten gelen geçmişinin ve tarihe mal olmuş örnek şahsiyetlerin bunda büyük payı olduğunu kaydetti.

Düzce’nin ilk müftülerinden Kürtzade Mehmet efendi, Şam’dan gelen Şamlı Mecit Efendi ve Kafkasya’dan gelen Zahid’el-Kevseri gibi ilim adamlarının yanında 93 Harbinden sonra Balkanlardan gelen Muhacirler ile Kafkasya’dan gelen Abhaz, Çerkez ve Gürcülerin huzur ve mutluluk ortamında kısa zamanda toplumla bütünleşerek kendilerine kucak açan Düzce’nin o asil insanlarıyla bütünleşerek bugünkü Düzce’nin mayasını oluşturup o güzellikleri tarihe mal etmişlerdir” diyen Prof. Dr. Celal Erbay ”Bu açıdan Düzce dünyaya örnek bir il” tezi üzerinde durdu.

Devletin her zaman Fransa’da yaşanan sözde soykırım iddiaları gibi iddialarla sürekli karşı karşıya kalabileceğini dikkati çeken Erbay, bunun için bilhassa üniversitelerin Türk tarihini okuma ve onun temel kaynağı olan arşivlerinin bugünün neslinin anlayabileceği dile çevirmek suretiyle güncelleştirilmesi önerisinde bulundu.

Halkın aydınlatılması gerektiği üzerinde duran Erbay bunun için “Düzce Üniversitesi’ne Tarih Fakültesi veya Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Tarih Bölümü kurulmalı” dedi.

Erol Tayhan’ın siyasi konulardaki sorularını yanıtsız bırakan Erbay. Siyasete yeni girecek olanlara "Erdemli ve faziletli olsunlar“ tavsiyesinde bulundu.