Referandum heyecanı sona erdi. Yaklaşık 50 milyon seçmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni öngören Anayasa Değişikliği Referandumu için bugün sandık başına gitti, tercihini yaptı. 1 aydır yoğun şekilde devam eden referandum çalışmaları kapsamında Başbakan Binali Yıldırım'dan parti liderlerine, bakanlardan milletvekillerine, hukukçulardan STK'lara kadar bir çok kesimden önemli isimleri ağırlayan Düzce'de sandığa giden yaklaşık 233 bin seçmen, 857 sandıkta oy kullandı.

Düzce'de oy verme işlemi sabah saat 08.00'da başladı ve 17.00'da sona erdi. Oy verme işleminin tamamlanması ile birlikte açılan sandıklar sonucunda 18 maddelik Anayasa Değişikliği için Düzce'nin çoğunluğu "evet" yönünde oy kullandı. Resmi olmayan sonuçlara göre; Düzce'de yüzde 70.6 "evet", yüzde 29.4 "hayır" çıktı.






Yeşil alan "EVET"; turuncu alan ise "HAYIR" oranlarını göstermektedir...



 

Kıyasıya rekabet!
Türkiye genelinde ise kıyasıya bir rekabet vardı. Resmi olmayan sonuçlara göre; Türkiye genelinde oran yüzde 51.2 "evet", yüzde 48.7 "hayır" oldu.

Rekor kırılamadı
1 Kasım 2015 Seçimleri'nde AK Parti, yüzde 70.8 oyla Düzce'de tulum çıkarırken, bir önceki seçime göre düşüş yaşayan MHP'nin oyları ise yüzde 8.4 olmuştu. Son seçimlerde Düzce'deki oyların yaklaşık yüzde 80’ini alan iki parti, referandumda rekora imza atmayı hedefliyordu. Referandum sürecinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü başta olmak üzere AK Partili siyasilerden gelen "Düzce'de rekor kırılacak! Sandıklardan yüzde 80'in üzerinde 'evet' çıkacak" söylemlerinin altında da 1 Kasım Seçimleri'nde iki partinin oylarının neredeyse yüzde 80'e yaklaşması yatıyordu. Ancak AK Parti, 1 Kasım seçimlerine yaklaşık bir oyla halk oylamasında yüzde 70.6 oranında oy aldı. Düzce'de hedeflediği Türkiye rekorunu kıramasa da bir kez daha halkın çoğunluğunun desteğini aldı.

'Evet'çiler ne dedi? 'Hayır'cılar ne dedi?
Referandum sürecinde, AK Parti'nin, daha güçlü bir Türkiye için gerekli olduğunu vurguladığı yeni anayasa maddelerine karşı çıkan partiler ise tek adam rejimi ortaya çıkarabileceğini iddia etti.  Kampanyalarda, hayır görüşünü savunan siyasilerin vatandaşlardan destek isterken en sık kullandığı söylemler "Rejim değişikliği olacak", "Tüm yetkiler tek kişide toplanacak" olurken, değişikliği hazırlayan AK Parti başta olmak üzere evet kanadındaki kesimden ise "Rejim değil sistem değişikliği olacak", "Anayasa değişikliği ile yönetimde istikrar sağlanacak" denilerek sandıkta evet oyu atılması istendi. Gelinen süreçte sandıkta tercihi yapan vatandaşların büyük bölümü kararını "evet"ten yana kullandı.

56 yılda 7. referandum
Öte yandan Türkiye, 1961'den bu yana 7. kez referandum için sandık başına gitti. Güven ve huzur ortamı içerisinde yapılması için gerekli tüm tedbirler alındığı Anayasa Değişikliği Referandumu'nda Düzce'de herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.