Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez, parti binasında düzenlediği basın toplantısında bir süredir kapanma ve küçülme haberleriyle gündeme gelen Düzce’deki fabrikalara atıfta bulunarak, işsizliğin arttığını ileri sürdü.

Kapanan ve küçülmeye giden fabrikaları sıraladı
Düzce’de özellikle 2016’dan bu yana çalışma hayatında ciddi sorunlar yaşandığını söyleyen Sönmez, kapanan ve küçülmeye giden fabrikalardan bazılarını isim vermeden şöyle sıraladı: “Doğanlı Köyü’nde faaliyet gösteren yaklaşık 550 işçi çalıştıran tekstil fabrikası, Gölyaka Sapağı’nda faaliyet gösteren 450 işçi çalıştıran tekstil fabrikası ve yine Gölyaka Sapağı’nın ilerisinde faaliyet gösteren 300 işçi çalıştıran tekstil fabrikası kapandı. Çilimli’de 500 işçi çalıştıran tekstil fabrikasında 200 işçi atıldı, kapanacağı söyleniyor. Çilimli’de 450 işçi çalıştıran kereste fabrikası şu an 50-60 işçiyle çalışıyor. Kaynaşlı yolunda 930 çalışanı olan tekstil fabrikası,300 işçiye düştü. Önümüzdeki aylarda kapanacağı söyleniyor. 1. Organize de 800 çalışanı olan tekstil fabrikası 230 işçiye düştü. 1.Organize de 800 çalışanı olan deri fabrikası 250 işçiye düştü. Konuralp ‘te petrol işkolundaki fabrika 500 işçi çıkardı, işçi çıkarmaya devam ediyor. İşveren ücretsiz izine çıkarmayı teklif ediyor. Bir yıl içerisinde, 100 ve daha az işçi çalıştıran işletmeleri de sayarsak Düzce’de yaklaşık 5000 işçi işsizler ordusuna katılmıştır.”

“İşçiler neden ‘hayır’ demeli?”
Bu rakamların ekonomik krizin boyutlarını gösterdiğini kaydeden Sönmez, işçiler referandumda niçin “hayır” demesi gerektiğini özetle şöyle savundu: “Ekonomik krizin faturası işçilere kesildiği için, 30 kişiden az çalışanı olan işyerindeki işçinin, geçerli sebep olmadan da atılabilmesini kanun yaptıkları, işe iade davası açabilmesini de yasakladıkları için, işverenin keyfine göre çalıştırıp keyfince sömürebileceği “esnek çalışma” kanunu çıkardıkları için, iki ayın her günü fazla mesai yaptırıp, bir kuruş bile fazla mesai ücreti vermemeyi kanunlaştırdıkları için, İŞKUR’u, işçi ve işveren arasındaki aracı kurum olmaktan çıkarıp, köle tacirine dönüştürdükleri için, en önemlisi, 14  yıldır kıdem tazminatını kaldırmak için uğraştıkları, referandum sonrası bir kararnameyle kıdem tazminatını kaldırmaya niyetlendikleri için “hayır” demeli.”