2016 yılından itibaren kurulması planlanan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) hakkında Düzce Milletvekili Ayşe Keşir konuya ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Tek bir pencereden bakamayız!

TBMM Genel Kurulunda yapılan oylama ile kurulan Aile Bütünlüğünün Korunması ve Boşanma Olaylarını Araştırma Komisyonu Başkanlığına seçilen Milletvekili Keşir, öncelikle komisyon hakkında bilgiler verdi.

Keşir, “Komisyonun araştırdığı Aile bütünlüğünün korunması ve boşanma konusu çok parametrik bir alan. Tek bir pencereden bakamayız. Boşanma konusu tartışıldığında genelde hemen medeni duruma bakıyoruz. Aslında aile kurumu doğumdan itibaren içinde olduğumuz bir durum. Medeni halle aileye dahil olmuyoruz. Boşanmanın da birden çok parametresi var.”dedi.

Boşanmalar çok hızlı!

Bu alanda yapılan çalışmalardan bilgiler vererek sözlerini sürdüren Keşir, özellikle artan boşanmalara dikkat çekti.

Keşir, “100 boşanan çiftin 80’ni tekrar evlilik yapıyor. Bu evlenen 80 çiftin 17’si boşandığı eşi ile evleniyor. Bu yüzde 17, genele vurduğunuzda 30 bin kişiye tekabül ediyor. Buda bize çok hızlı boşandığımızı gösteriyor. Bir diğer canımı sıkan konuda velayet sonucu çocuklar bir ebeveynde kalıyor. Eğer boşanma çok çatışmalı olmuşsa velayeti alan çocuğu diğer ebeveyne göstermediği için sanki mal mülk gibi icra yoluyla çocuğunu görmek zorunda kalıyor. Bu konuda ciddi mağduriyetler var.”ifadelerini kullandı.

Rapor hazırlayacağız

Komisyon olarak yapmayı planladıkları çalışmalardan bahseden Keşir, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunların değiştirilmesi ve yeni düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Bu konuda sivil toplum kuruluşları akademisyenler gibi farklı kademelerle görüşecek olan bu komisyon bir rapor hazırlayacak. Bu raporda hem hükümet politikalarının uygulamasına bir yol haritası çizmeyi, hem de yasal süreçteki eksikliklerde parlamentoda bir düzenleme yapmayı amaçlıyoruz.”

Yasaya göre açılması gerekiyor

Düzce’de yaşanan son kadın cinayeti ve sığınma evi ihtiyacına ilişkin ise Keşir, şunları kaydetti:

“ Yasa çok açık. Yasada “50 bin nüfuslu yerlerde belediyenin sığınma evi açması önerilir.” diyor. Açılması gerekiyor. Bu anlamda şehrin ihtiyaçları ve fiziki şartları da oluşturulmalı. Son yaşanan olay, aile içindeki şiddetten biraz daha farklı bir durum. Eşten, abiden ,babadan yada daha güçlü erkekten gelmiyor. 17 yaşındaki bir çocuğun annesine şiddete götüren sebepleri tartışmalıyız. Düzce’nin bir sığınma ve kabul merkezine ihtiyacı var. Bu konuda belediye başkanı ile istişare halindeyiz. Bu konuda ne gerekiyorsa bizde yapacağız.”

Tek başına çözüm değil

“Sığınma evi de tek başına çözüm değil.” Diyen Keşir, kadının toplumdaki yerinin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Keşir, “Kadını güçlendirmemiz gerekiyor, kendine yeni bir hayat kurabilmesi için. Çünkü kadınların büyük bir kısmının şiddete boyun eğmesinin sebebi eğitimlerinin mesleki yeterliliklerinin olmaması, kendine yeni bir hayat kurma yeterliliklerinin olmaması. Kadını güçlendirmemizin yanında toplumda medyada şiddeti tartışmamız lazım. Medyanın toplumdaki şiddetin etkisini attırdığı ispatlanmış. Herkes, toplumdaki şiddetin azaltılması için üzerine düşeni yapmalı.”diye konuştu.

Haber;S:KAŞKIR