23.Dönem Düzce Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Celal Erbay, Manşet programında Erol Tayhan'ın “Ankara'da meydana gelen terör saldırısı ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ve Türkiye'nin konumu” gibi ülke ve ülkelerarası ilişkiler konusundaki sorularını cevaplandırdı. 

“SURİYE BÜTÜN ÜLKELERİN ANTRENMAN SAHASI”

Olayın arka perdesi ve Ortadoğu’daki akıl oyunları hakkında birbirinden ilginç açıklamalar yapan Erbay, bu tür eylemlerle Türkiye’nin bir yerlere çekilmek istendiğini söyledi. Suriye üzerinden analiz yapan Erbay, Suriye’yi bütün devletlerin hedeflerine ulaşabilmesi için kendilerine antrenman sahası olarak seçtiğini, bugün yaşananların geçmişten devam eden gelişmelerle paralellik gösterdiğini ifade etti.

“ETNİK TEMİZLİK HEDEFLENİYOR”

Ortadoğu’daki en büyük problemin İsrail’in güvenliğinin sarsılması olduğuna dikkat çeken Erbay, Suriye'nin nüfusunun yüzde 70’ini Sünni Arap ve Türkmenlerin oluşmasından duyulan rahatsızlık nedeniyle siyasi iktidarın bu doğrultuda oluşmasından endişe duyulduğunu dile getirdi. Suriye’nin üçe bölüneceği yönünde bir yaklaşımla açıklamalarını sürdüren Erbay,  etnik bir temizlik hedeflendiğini Rusya’nın Suriye’nin Kuzeybatısını bombalamasındaki amacın, ileride Esad’lı bir Nusayri devletinin zemininin hazırlanmaya çalışıldığını kaydetti.

“ABD AKTÖR”

ABD’nin Suriye’deki konumunu yorumlayan Erbay, ABD’nin hedefinin İsrail’in güvenliğini teminat altına almaya çalıştığını, İsrail projesini uygulamaya koyan bir aktörden başka bir şey olmadığını vurguladı.

“SURİYE BÖLÜNDÜ, OMLET YAPACAKLAR”

‘Suriye’de adeta bir it dalaşı var’ diyerek tespitlerini sürdüren Erbay, Türkiye’nin yaptıklarıyla tarihi misyonu doğrultusunda Ortadoğu’da söz söyleme yolunda yol aldığını ifade ederek Suriye’nin durumunu ilginç bir benzetmeyle özetledi. Erbay, “İsrail güvenlik birimleri Rusya’ya şöyle diyor; ‘Ey Rusya, sen Suriye’nin toprak bütünlüğü içerisinde Esad’la yoluna devam etsin diyorsun ama biliyorsun ki, yumurta omlet olduktan sonra tekrar yumurta olamaz. Suriye’de de durum böyledir. Suriye bölündü, artık tekrar yumurta olamaz. Suriye’den omlet yapacaklar.’” diyerek Suriye’nin akıbeti için ilginç bir mesaj verdi.

Haber:Y.SEVER