24 Haziran Seçimleri’nin ardından AK Parti’de başarısız olunan iller mercek altına alınmaya başlandı. Adım adım yerel seçimlere yaklaşılırken, işi sıkı tutmakta kararlı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda hem il başkanlarına hem de belediye başkanlarına çıkıştı.

Düzce’de vekillik hüsranı
1 Kasım 2015 seçimlerinde Düzce’de oyların yüzde 70’ini toplayan AK Parti, 24 Haziran Milletvekili seçimlerinde adeta çuvalladı. Bu seçimlerde Düzceliler’in yüzde 55’inin oyunu alarak meclise 2 milletvekili gönderen AK Parti Düzce İl Teşkilatı’na karşılık Erdoğan Düzce’den yüzde 73 oy çıkarmayı başardı. Erdoğan ile milletvekilleri arasındaki oy farkı ise yüzde 18 olarak ortaya çıktı.


Fatura il başkanı ve SKM’ye kesiliyor
Bilindiği gibi AK Parti’de seçim kampanya ve çalışmaları Seçim Koordinasyon Merkezleri tarafından düzenleniyor. Seçimlerde başarısızlığın faturasını il başkanları ve Seçim Koordinasyon Merkezleri’ne (SKM) kesen Erdoğan, “En güçlü olduğumuz yerlerde puan kaybettiysek bunu kendimize soracağız.” diyerek, oy oranındaki düşüşün sorumlularına adeta esti gürledi.

“Bu millet şamar oğlanı değil, bir oy verir, iki oy verir kenara koyar”
“Bana gelen raporlara bakınca bazı eleştiriler var ki çok çok önemli” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Vatandaşlar özellikle şunu arıyor. Tevazu arıyor. “Benim dükkanıma gelip bir çay içmedikten sonra ben belediye başkanını ne yapayım.” diyor. Değerli arkadaşlar bizi yükselten tevazumuz olmuştur. Biz tevazumuzu kaybettiysek, puan kaybına da açık net kaybımız olmuştur. En güçlü olduğumuz yerlerde puan kaybettiysek bunu kendimize soracağız. Çok iyi hizmetler yapmış olabiliriz ama bu yeterli değildir. Önemli olan gönüllere girmektir. Gönüllere girmiyorsak, vatandaşa tepeden gurur abidesi olarak bakıyorsak, kusura bakmayın bu millet şamar oğlanı değil. Bir oy verir, iki oy verir kenara koyar. Bu erken bir mesaj olmuştur. 24 Haziran'ın fotoğrafını iyi çekmemiz lazım. Mart 2019 için adaylarımızı buna göre seçmemiz lazım."

“İş bitirme potansiyeline ve halkla uyumuna bakarak adım atacağız”
Yerel seçimlerin sloganını “Gönül Belediyeciliği Seferberliği” olarak açıklayan Erdoğan, yaklaşan yerel seçimler öncesinde aday kriterlerinin belirlenmesine ilişkin de önemli sinyaller verdi.

Erdoğan, “Yerel seçimlerin startını vereceğiz. Bunu yaparken kaşına gözüne değil iş bitirme potansiyeline ve halkla uyumuna bakarak adım atacağız. Yerel yönetim bu seçimlere benzemez. Yerel yönetimlerden 2019'da çok daha başarılı çıkalım. Teşkilatımın buna hazır olduğuna inanıyorum. 2019 Mart'ına kadar belediyeciliğin adını 'gönül belediyeciliği seferberliği' olarak koyuyorum.” dedi.

Haber: Ö.YILMAZ