Türkiye, Antarktika kıtasına üs kurma konusundaki çalışmalarını hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bazı üniversiteler ve STK'ların çalışmalar yaptığı bu konuda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nı görevlendirdi.

Yol Haritası Ve Eylem Planı Belirlendi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün başında bulunduğu bakanlık, yol haritasını ve eylem planını belirledi. Bu yol haritasına göre, öncelikli olarak TÜBİTAK ve İTÜ'den bilim adamları ile uzmanların yer aldığı bir çalışma grubu oluşturulacak.

Fizibilite Çalışması Yapılacak
Türkiye'ye ait olacak üs için fizibilite yapacak olan heyet, Türkiye'nin nasıl, ne büyüklükte ve hangi konumda bilim üssü kurması gerektiğini netleştirecek. Heyet, Türkiye'nin bilimsel çalışmalarının yönünü, üs kurmak için gereken bilimsel ekipman ile yapı malzemelerini tespit edecek.

Heyet, Kasım Ayında Yola Çıkacak
Heyette; biyoloji, mühendislik, fizik, deniz bilimleri, jeofizik alanlarında uzmanlar olması bekleniyor. Bölgedeki hava kış aylarında eksi 80'leri bulduğu için heyet kasım ayında yola çıkacak.

Yaklaşık 1 Yıl Kalacaklar
Heyet, kıtada yaz döneminin yaşandığı 5 Kasım 2017 ve 15 Şubat 2018 tarihleri arasında kalacak.

Antarktika’dan hak iddia edeceğiz
Konu hakkında Düzce’de açıklamalarda bulunan Özlü, yapacakları çalışmayı anlattı.

“Antarktika’ya kurulması için çalışmalarına başlanan Bilim Üssü için konuşan Özlü, barış için bilim üssü kuracaklarını kaydetti. Antarktika’nın yaz döneminde heyet göndereceğiz. Türkiye’nin orada bilim üssü olacak. Piri Reis’in haritasında Antarktika tam olarak gösterilmiyor ama Antarktika bölgesinin olduğu gösteren olduğu düşülen işaretler var. Onu harita yaptırıyoruz. Antarktika’da hak iddia eden ülkelerin belgelerinin sunulduğu müzede sergilenecek. Bizde orada hak iddia edeceğiz.”