Reyhan'lıdaki Bombalı Saldırıya ilişkin Ulusal basında geniş yankı bulan açıklamaları üzerine Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'a telefonla ulaştık. Türkiye'nin Ortadoğu'da en uzun süre görev yapmış diplomatı olan Yakış, Rayhanlı'daki saldırı için farklı adresleri gösterirken savaşa girmek için teşhiste acele edilmemesi gerektiğini savundu.
Saldırın altında İran, Suriye içindeki muhalefet kesimleri ya da Batılı ülkelerin olabiliceğine dikkat çeken Yakış, bazı ülkelerin Türkiye'yi gaza getirmek suretiyle oraya bulaştırmaya çalıştıklarını iddia etti.

“Esad yapmıştır" demiyorum

Türkiye'nin daha dikkatli adım atması gerektiğini vurgulayan Yakış, “ Ben olsam yalnız başına Muhaberat'a fatura çıkarmak yerine, bunun daha büyük bir komplo olabileceğini ve Muhaberat'ın da taşeron olarak kullanılmış olabileceği ihtimalini aklımda tutardım. Çünkü bir süre sonra bunun arkasında İran'ın olduğu ortaya çıkacak olursa, Türkiye en başta yanlış teşhis koymuş intibası doğar ve Türkiye'nin o duruma düşmemesi lazım.” Şeklinde konuştu.

Esat'ın çıkarları aykırı

Çözüm süreci ile Reyhanlı'yı olayını değerlendiren Yakış, Suriye rejiminin çözüm sürecinin başarıya ulaşmasından duyacağı rahatsızlık nedeniyle bu kadar riskli bir işe girmeyeceğini savundu. Esad'ın Türkiye'yi tahrik edip kendi üzerine saldırtması çıkarlarına aykırı düşeceğini ifade eden Yakış, “ Türkiye askeri olarak Suriye'ye bulaşırsa, Esad'ın düşme süreci biraz daha hızlanmış olur. Esad bunu hesap edebilecek kadar iktidarda bulunmuş bir insan, onun için bunu yapmaz. Ama Muhaberat'ın içinde Esad'dan talimat almaksızın buna tenezzül etmiş olanlar olmuş olabilir. Esad'ın kendisinin "Türkiye'de kalabalık bir yerde bomba patlasın, insanlar ölsün" talimatı vermesi çıkarlarını desteklemez” ifadelerini kullandı.

Haber: S. KAŞKIR