Düzce Belediye Meclisi tek gündemle olağanüstü toplandı. Gündemi ise Şıralık Mahallesi'nde 1995 yılında temeli atılan ve aradan geçen uzun yıllara karşın inşaatı tamamlanamayan Kültür Merkezi için ihtiyaç duyulan ödenek oluşturdu. İller Bankası'ndan 5 milyon TL'lik ek kredi talep edilmesi için Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'e yetki verilmesini içeren tek gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıyı Meclis Başkan Vekili Salih Keskinli yönetti.

Katırcıoğlu'ndan 5 soru

Ağustos ayı toplantılarında görüşülmeyen ve Eylül ayına da bırakılmayarak meclisin olağanüstü toplandığı gündem maddesi oylamaya sunulmadan önce MHP'li Belediye Meclis Üyesi Ercan Katırcıoğlu Kültür Merkezi ile ilgili bazı soruların cevaplandırılması ve meclisin bu konularda bilgilendirilmesini isteyerek söz aldı. Katırcıoğlu, meclis başkanlığına şu 5 soruyu yöneltti:

1- 1995 yılında temeli atılan Kültür Merkezi aradan geçen bunca yılda atıl vaziyette kalmıştır. Atıl ve bakımsız kalmasından dolayı dayanıklılığı ile ilgili bir çalışma yapıldı mı?

2- 1995 yılında projesi çizilen Kültür Merkezi, o günün Düzce şartlarına göre projelendirilmiştir. Bu proje, 2016 yılının Düzce şartlarına ve nüfusuna uygun mudur?

3- 2014-2015 Sayıştay denetim raporlarında haksız ödeme yapıldığı ve yetkili imzalar olmadan hakediş ödemeleri yapıldığı ile ilgili hakuki süreç nedir?

4- Bu hukuki süreçte Başkan Yardımcısı Şemsettin Yenersoy, Fen İşleri Müdürü Kenan Güreşir ve kontrol teşkilatından 5 kişi olmak üzere toplam 7 kişiye yaklaşık 1 milyon TL çıkarılan zimmetin akıbeti ne olacaktır?

5- Her defasında inşaatı yarım bırakan firmaya ısrarla ihalenin verilmeye devam edilmesinin sebebi nedir?

Katırcıoğlu'nun sorularını yöneltmesinin ardından Meclis Başkan Vekili Salih Keskinli, konu hakkında bilgi verilmesi için sözü Başkan Yardımcısı Ali Güney'e bıraktı.

"Teminat mektubu var"

Güney ise meclise yaptığı bilgilendirmede Mehmet Keleş'in başkanlığından önce Kültür Merkezi inşaatının atıl kaldığını anımsatarak, şöyle konuştu: "2014 sonrası ise gerek Kültür Bakanlığı gerekse öz kaynaklardan bu inşaat yürütülmeye çalışılıyor. Sayıştay raporlarını meclisin bilgilendirmesine sunduk. Gizlisi, saklısı yok, ellerinde bakabilirsiniz. 2014 yılına baktığımız zaman Sayıştay'ın burada bir inceleme yaptığı görülüyor. Bu raporun onaylandığı tarihte sorgulama aşamasındaydı. Sayıştayın kurullarından sorgulama geldi. O tarihte meclisin bilgilendirmesine sunulmuştu. Sorgudan sonra duruşması oldu. Duruşmadan da bir çalışma çıktı ortaya. O çalışma bir mahkeme konusu olarak çıktı ortaya ama temyize açık bir mahkeme kararı... O rapordan bazı eksik ve noksanların ortaya çıktığı gerçekleşti ve şuanda bu konu temyize gidecek. 1 milyon 349 bin TL ile ilgili Sayıştay tarafından bir noksan tespit edilip tanzim söz konusu olursa belediyede ihale sonucu alınan bir teminat mektubu var. Belediye onu nakde çevirecek."

Yüzde 30'luk kısmı tamamlanmayı bekliyor

Kültür Merkezi'nin kalan yüzde 30'luk kısmının tamamlanması için 4 milyon 440 bine ihtiyaç duyulduğu ve bu rakamın KDV ile birlikte 5 milyon 300 bin TL'ye çıktığını da sözlerine ekleyen Başkan Yardımcısı Güney, "Biz 5 milyon TL kredi talebinde bulunuyoruz." dedi.

Keskinli'ye "Ret oyu" tebriği

Ardından olağanüstü toplantının tek gündem maddesi için oylamaya geçildi. Oylama sonucu ekrana 20 kabul, 3 red ve 1 çekimser şeklinde yansırken, ret oyu verdiği gözüken Başkan Vekili Salih Keskinli'ye MHP'li Ercan Katırcıoğlu'ndan tebrik eder şekilde sözler sarfedildi. Bunun üzerine Keskinli'nin oyunun yanlışlıkla ret olarak geçtiği anlaşıldı ve düzeltme yapıldı. Başkan Vekili Salih Keskinli, Katırcıoğlu'na yönelik "Düzce ile ilgili bir hizmet konusunda oylama yapıyoruz. Benim rızam el vermese 'hayır' oyu kullanırım. Bunu daha önceki oylamalarımda görmüşsünüzdür." dedi.

Haber; C. ÜSTÜNER