Genel merkez katılmayacak

MHP'yi kurultaya götürmek için mahkeme tarafından görevlendirilen çağrı heyetinin ilan ettiği kurultay yarın gerçekleşecek. Ankara Büyük Otel'de yapılacak kongrede "19 Haziran dayatması kaos seviciliktir ve Milliyetçi Hareket Partisi 19 Haziran'a katılmayacaktır." diyen Parti Lideri Devlet Bahçeli ve genel merkez yer almayacak. Çağrı heyetinin davetine karşılık partinin üst düzey kademesi 6. Olağanüstü Büyük Kurultayı'nın 10 Temmuz’da yapılacağını yineliyor.

"Delegenin kararı yeterli olur"

Genel merkez, muhaliflerin talebiyle yapılan tüzük kurultayını “Korsan” diye nitelendirirken çağrı heyeti, genel başkan veya görevlendireceği bir kişi olmazsa kurultayın toplanamayacağı savunanlara, delegenin kararıyla kurultayın devam edilebileceği cevabını verdi. Delegenin 'devam' kararıyla gerçekleşecek tüzüğün değişikliğinin ise MHP Genel Merkezi tarafından mahkemeye taşınması da gündemde...

Sadece tüzük oylaması yapılacak

Yarınki kurultayda sadece tüzük oylaması yapılacak. Kurultayda genel başkan seçimi yapılmasını engelleyen hükmün değiştirilmesi oylanacak. Tüzük kurultayının ardından genel başkanlık seçimleri yapılacak. Genel merkezin kurultaya katılacak delege sayısını da yakından takip edeceği biliniyor. Dernekler Kanunu'nun "Kurultaya katılanların 3'te 2 çoğunluğuyla tüzük değişir" hükmünden yola çıkılarak genel merkezin 1200 dolayında delegenin 800'ünden oy gelmesi gerektiği görüşünü ortaya atması ihtimali de konuşuluyor. Muhaliflere göre ise 595 delege ile kurultay açılabilir.

İbre hangi yöne gidecek?

Genel başkanlık için Devlet Bahçeli, Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Süleyman Servet Sazak'ın adaylık için isminin geçtiği MHP'de değişim isteyen kanadın girişimleriyle gelinen süreçte şimdi ibrenin hangi yöne gideceğinin görülmesi için gözler yarınki kurultaya çevrilmiş durumda... 

Öte yandan genel merkezden 19 Haziran değil kendilerinin ilan ettiği tarih olan 10 Temmuz'un delegeler tarafından kurultay günü olarak görülmesi yönünde mesajlar gelirken, muhalif adaylar ise il il gezerek delegelerle biraraya gelme yolunu seçiyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Düzce'ye gelen Ümit Özdağ, Koray Aydın ve Sinan Oğan delegelerden destek istemişti.

Haber:C.ÜSTÜNER